Salvament anuncia hui les retallades del Helicòpter en contra dels sectors de la mar, Diputació i ajuntaments costaners

689

Les dades, recollits per zones fins a 2015, mostren que la sinistralitat en la costa valenciana duplicava a la balear

Salvament Marítim ha convocat una roda de premsa hui per a anunciar els canvis operatius de l’Helicòpter que cobreix les emergències en la mar de la Comunitat Valenciana, amb la veu en contra dels sectors i institucions costaneres, entre elles Ajuntaments i Diputacions. Segons les dades que l’entitat subministrava per zones fins al 2015, la sinistralitat marítima de la Comunitat duplica a la balear, però malgrat això, es retallarà la plantilla i es retardaran els rescats

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

Si les autoritats i les decisions d’última hora no ho impedeixen, Salvament Marítim anunciarà hui a València una retallada en el servei de l’helicòpter d’emergències marítimes, que cobreix la zona de Comunitat Valenciana i Murcia en benefici de la Comunitat Balear, que entraria en marxa l’u de gener de 2020.

La previsió de Salvament Marítim consisteix a retallar gran part de la plantilla que cobreix les assistències de l’Helicòpter amb guàrdies de 24 hores els 365 dies de l’any en la Comunitat Valenciana, per a traslladar aqueixos operatius a la Comunitat Balear.

Si el plantejament es duu a terme, les guàrdies de 24 hores es modificaran per ‘guàrdies localitzades’ per a atendre el servei de la Comunitat Valenciana, mentre en la Comunitat Balear s’actuarà al revés, és a dir, es multiplicarà el personal (amb el qual procedirà de la Comunitat Valenciana), per a completar el seu servei a les illes. D’aquesta forma, l’helicòpter de Palma sí que podrà tindre guàrdies de 24 hores per a realitzar assistències en un temps de 15 minuts, al mateix temps que el període de resposta en aquesta Comunitat i Múrcia es retardarà de 45 a 60 minuts.

Què suposa aquesta retallada en la seguretat marítima?

L’helicòpter de Salvament Marítim és l’única aeronau autoritzada per a volar a la nit, i realitzar salvaments arriscats en la mar. Hi ha zones on no es pot actuar sense l’ajuda d’aquest helicòpter. Fins ara, el servei de guàrdia 24 hores, permetia poder respondre a una emergència de manera immediata. El temps de resposta oscil·la entre els 10 i els 15 minuts, des que es rep la trucada fins que es realitza el pla de vol i l’helicòpter acudeix a donar resposta a l’emergència. Quan s’apliquen les retallades, el personal només haurà d’estar localitzable per si els criden, acudir a la base en un període de 30 i 40 minuts, i després realitzar el pla de vol, la posada en marxa de l’aeronau i acudir el punt d’emergència. Aqueixa franja de 30 i 40 minuts és vital per a salvar vides.

La Comunitat Valenciana es rebel·la

La mesura ha sigut protestada per tots els sectors relacionats amb la mar al llarg de la franja costanera de Castelló, València, Alacant i Múrcia. Cartes, denúncies, declaracions per part dels ajuntaments costaners, entre ells, els procedents de la Diputació provincial de Castelló o els municipis de Castelló, cauran en sac trencat.

Protestes emeses per la retallada del servei

En el moment en què es van facilitar les dades havien presentat protestes per aquesta mesura: Associació Clubs Nàutics Comunitat Valenciana. Associació d’Usuaris d’Amarraments Port de Dénia. Club nàutic Cullera. Confraria pescadors Altea. Confraria Pescadors Dénia. Confraria Pescadors Benicarló. Confraria Pescadors *Javea. Port de Sagunt. Toni Martínez. Confraria Pescadors Torrevieja. Confraria Pescadors Gandia. Confraria Pescadors Borriana. Confraria Pescadors *Moraira. Confraria Pescadors Calpe. Agrupació Ports esportius Comunitat Valenciana. Federació Espanyola d’associacions de ports esportius i turístics. Mesa portuària consultiva del port de Dénia. Club nàutic Benidorm. Confraria Pescadors Guardamar del Segura. Club nàutic Oliva. Confraria Pescadors El Campello.

Mocions i declaracions institucionals

També s’han aprovat mocions en:

Moció Ajuntament Dénia (6 nov). Moció Ajuntament Xàbia (18 nov). Moció Ple Diputació Castelló (19 nov). Iniciativa PNL en Les Corts (13 nov). Declaració institucional Ajuntament de Castelló (28 de novembre) i estaven pendents les mocions a l’Ajuntament València i a l’Ajuntament Alacant, a més de les quals s’han presentat ja en altres municipis costaners.

Acceptar l’encàrrec sense encarir el servei: retallades de personal

Segons ha pogut saber Castelló Informació, el problema radica en el fet que, amb la nova distribució del servei, l’Helicòpter de Palma pretén atendre també les emergències que se succeïsquen en la mar, en la zona aquest de les illes fins a la franja italiana. Però a canvi, tota la franja costanera de Castelló a Múrcia, i des de la costa fins a les Balears, quedarà summament desprotegida per la falta de personal.

La consellera Gabriela Bravo es va comprometre a intercedir per aquest servei durant el Gran simulacre del Serrallo que es va desenvolupar entre Almassora i Castelló. Posteriorment, el president de la Comunitat, Ximo Puig, preguntat pel mateix tema durant el Fòrum del Japó, només va dir que no coneixia el problema.

Salvament Marítim té com a missió vetlar per la seguretat en la mar i lluitar contra la contaminació. Depén directament del Ministeri de Foment, el titular del qual, és el valencià José Luis Ábalos

Precisament, al llarg de la jornada de hui, Ábalos inaugurarà la jornada “Estratègia de Mobilitat i Clima”, que tindrà lloc, en el marc de la celebració del Cim del Clima, en la Zona Verda d’IFEMA, espai obert a la societat civil. Una agenda en la qual no haurà de donar la cara per aquesta retallada en la Comunitat Valenciana.

Fins al 2015, Salvament Marítim oferia dades de les seues actuacions distribuïts en les zones de cobertura. Segons aqueixes mateixes dades oficials, La sinistralitat de la Comunitat Valenciana duplicava a la de la Comunitat Balear.

Així figura en els següents quadres oficials:

Curiosament, Salvament indica ara, que no ofereix les dades detallades, que des de 2016, l’hélimer amb base en Palma ha atés a un 51% més de persones que en la Comunitat Valenciana.

Entre els criteris que ha aplicat Salvament Marítim per a efectuar aquestes retallades, es troben arguments com que:

“Com a màxim, el temps de resposta s’incrementa en 30 minuts, i solament per a l’helicòpter de València. Cal recordar que existeixen altres helicòpters en la zona amb radis d’actuació solapats, de tal manera que la major part de la zona de responsabilitat dels centres de Castelló i València està potencialment coberta també per part dels helicòpters de Palma i Reus. Aquesta situació és sensiblement diferent de la situació a Palma, en la qual a l’est de l’illa de Palma l’única opció raonable és actuar des de la mateixa Palma”

Enfront d’aquest argument, les distàncies que es remenen són les següents:


Finalment, algunes fonts informen que es tracta només d’un problema de diners. L’empresa que presta el servei d’helicòpters a Salvament Marítim i, al seu torn, al ministeri de Foment tindria un contracte tancat, per la qual cosa no podria realitzar un major servei pel mateix preu estipulat fins al moment. Davant aquesta raó i si Foment ha demandat que s’incremente el servei en la zona de Palma, l’alternativa passa per retallar el servei de la Comunitat Valenciana. Cal assenyalar, que serà l’únic servei del territori espanyol on s’apliquen aqueixes restriccions. Encara que cal reconéixer també, que hi ha territoris autonòmics que comparteixen les competències amb Salvament Marítim pel que fa a l’atenció e emergències en la mar i aqueix cas no es dóna en la Comunitat Valenciana.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací