Preocupació a Ascer per les exportacions de productes ceràmics amb el Brexit

695

Ximo Tirado/Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Mesa de la Ceràmica es reunirà el dilluns 16 de setembre per a contribuir a la consolidació d’un sector “fonamental per a l’economia valenciana i clau per a les comarques i la província Castelló”, així com també per a fomentar el seu avanç en un món “absolutament competitiu”.

Així s’ha pronunciat Puig després de reunir-se amb el president de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer), Vicente Nomdedéu, i amb altres membres de la seva Junta Rectora a Castelló, on ha assegurat que aquesta trobada consolida “la coordinació i capacitat d’enteniment” que tant el Govern valencià com Ascer han mostrat en els últims quatre anys.

“La ceràmica de Castelló és líder a Espanya i un dels principals líders europeus”, ha explicat el cap del Consell, qui ha afegit que, per això, s’ha de tractar a aquesta indústria “amb una major sensibilitat” davant qüestions com els nous elements vinculats a la digitalització i la singularitat dels materials.

Puig ha expressat que la voluntat de la Generalitat és “la de cooperar amb Ascer i fer-ho amb la major fortalesa possible”, i ha precisat per això que el conveni consensuat sobre el taulell que se signarà amb l’associació en els pròxims mesos contemplarà algunes de les preocupacions expressades pel sector.

Durant la reunió, el president i els representants de Ascer han abordat a més altres assumptes, com la creixent importància de la formació, la innovació i l’energia.

Gran preocupació en Ascer pel que pot passar al Regne Unit amb el Brexit

Referent a això, Vicente Nomdedéu ha explicat que el Regne Unit és el quart mercat per al sector ceràmic espanyol. “En 2018 exportem productes al Regne Unit per valor de 250 milions d’euros i aquest any superarem els 280 milions d’euros. Estem molt preocupats”, ha indicat el president de Ascer, per a afegir que “un Brexit dur suposarà que les nostres vendes en aquest mercat caiguin. No es pot estar content. Pinten Bastos. La lliura continuarà caient. Els problemes logístics estan per resoldre. I tercers països aprofitaran l’oportunitat de ficar-se en aquest mercat. No pinta bé a curt termini. Recuperar el que es pot perdre serà costós i difícil”.

Formació

I respecte a la formació, Nomdedéu ha dit que la formació cada vegada és més important. “Tots hem d’units, administració, universitats, empreses, per a afavorir la innovació”, ja que fruit de la col·laboració “podem tenir major competitivitat i també llocs de treball”.

Situació macroeconòmica complexa 

D’altra banda, el titular del Consell s’ha referit a la situació econòmica mundial, que ha qualificat de “complexa” per l’expansió de les polítiques proteccionistes. “Hi ha elements preocupants en l’economia mundial”, ha assenyalat Puig, qui ha advertit que les mesures que limiten la llibertat comercial ataquen a la capacitat exportadora de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, Puig ha explicat que la Generalitat participa en “la formalització d’un entorn favorable a la inversió” perquè “una economia tan oberta com la valenciana” tingui capacitat per a competir amb el marc existent.

Corredor del Mediterrani

A més, el president ha afirmat que la reactivació de les obres del Corredor Mediterrani en el tram Castelló-Vandellós és una notícia “extraordinàriament positiva”, ja que el transport de mercaderies per ferrocarril permet crear les condicions perquè la indústria castellonenca millori la seva competividad i logística, que, com ha indicat, són “claus per al preu final del producte”.

Despesa sanitària

D’altra banda, el president de la Generalitat ha explicat que el govern d’Espanya “deu a la Generalitat més de 300 milions d’euros per l’atenció prestada a visitants d’altres comunitat autònomes”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací