Oltra es reuneix amb Ribó per a presentar-li el pla de Memòria Democràtica

La comissió que ha elaborat el document s'encarregarà de senyalitzar llocs de memòria democràtica, o dur a terme exhumacions entre altres

729
ActualitatDiària

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la importància de la ciutat de València “com a peça fonamental” en la recuperació de la memòria democràtica

Així s’ha manifestat Oltra després de la reunió mantinguda amb l’alcalde de València, Joan Ribó, per a presentar-li el pla de treball de la Comissió Interdepartamental de Memòria Democràtica que presideix la vicepresidenta.

La vicepresidenta ha indicat que la ciutat de València “és una peça fonamental, quant al treball de memòria democràtica”, atès que ací es troben el refugi i el cementeri, “vestigis que s’han de posar en valor a partir del compliment de la Llei de Memòria Democràtica”.

Referent a açò, Oltra ha explicat que la llei és la que “va a marcar el pla de treball de la comissió”. 

D’aquesta manera, la comissió s’encarregarà de coordinar aspectes com la senyalització dels llocs de memòria democràtica; dur a terme les exhumacions de les fosses que queden i completar aqueix mapa de fosses; l’engegada de bancs d’ADN per a poder comparar l’ADN de les restes exhumades dels familiars que queden supervivents i la visibilización, a través de rutes culturals i didàctiques, dels itineraris de la memòria democràtica de les ciutats i de la Comunitat Valenciana. 

Així mateix, la vicepresidenta ha posat l’accent que es van a dur a terme accions de difusió i de divulgació “per a sensibilitzar a la ciutadania i informar, sobretot a la gent més xicoteta, sobre la història d’aquest país i sobre la memòria democràtica, que era una assignatura pendent en el nostre país”.

Oltra ha destacat que l’objectiu és “posar en valor a aquells que van lluitar per la llibertat, per la democràcia, pels valors que avui dia s’han assentat en la nostra societat”.
Funcions de la comissió 

La Comissió Interdepartamental de Memòria Democràtica és un òrgan adscrit a la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques per a garantir la recuperació de la memòria democràtica; adoptar les mesures i accions necessàries per al reconeixement social; restablir la dignitat i l’honor i dur a terme la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista. 

A més, la comissió actua com a fòrum en el qual podran informar dels seus treballs i les seues iniciatives tant el Consell, com les entitats locals, les universitats, els agents socials i les associacions que treballen per a la recuperació de la memòria històrica en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, la comissió s’encarregarà de formular propostes al Consell sobre les mesures encaminades al reconeixement dels drets a les víctimes de la Guerra Civil i de les persones perseguides pel règim franquista a la Comunitat Valenciana.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací