Oltra acorda la implantació del primer col·legi d’ensenyament bilingüe castellà i xinés en la Comunitat i a Sichuan

1000

Actualitat Diària

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha acordat estudiar “les opcions i les possibilitats tècniques” per a implantar el primer col·legi d’ensenyament bilingüe castellà i xinés en la Comunitat Valenciana i, recíprocament, a la província de Sichuán. Sobre aquest tema, ha afirmat que per a entendre a un altre poble “el primer és entendre la seua llengua”.

En la seua tercera jornada de viatge oficial a la Xina, la vicepresidenta i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, s’han reunit amb el sotsgovernador de la província de Sichuan, Li Yunze, qui ha mostrat el seu interés per l’obertura d’un centre d’aquestes característiques, tal com existeix en altres països com França o Regne Unit.

La trobada ha comptat també amb l’assistència del director general del departament d’Educació, Zhang Lantao, el sotssecretari d’afers exteriors, Cui Zhiwei, i el director general de Comerç, Qiao Fang.

Durant aquest, Oltra ha explicat que la delegació del Govern valencià ha anat amb “ànim d’aprendre” i de “treballar en un futur més intercanvis d’estudiants entre Sichuan i la Comunitat Valenciana”, així com establir el centre d’ensenyament bilingüe.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha explicat que el Consell compta amb el suport de l’Institut Confucio per al desenvolupament d’aquest projecte, i ha posat en valor l’experiència d’aquesta institució en iniciatives similars.

A més d’un centre bilingüe, Oltra ha destacat que el Consell col·laborarà amb l’Institut Confucio de la Comunitat Valenciana, la seu de la qual està a València, perquè puga instal·lar aules a Alacant i Castelló.

La vicepresidenta ha ressaltat també el “doble agermanament” amb aquesta regió de la Xina atés que la Comunitat Valenciana manté relacions amb Sichuan des de fa quasi 25 anys i la ciutat de València està tambíén germanada, des de la passada legislatura, amb la capital Sichuan.

En aquest punt ha assenyalat que des del canvi de govern en 2015, a la ciutat de València se celebra l’Any Nou Xinés en la plaça de l’Ajuntament i que enguany va vindre el propi ambaixador de la Xina a Espanya a aquest esdeveniment “tan important per a la cultura” del país asiàtic.

El sotsgovernador xinés ha recollit el guant i ha afirmat que l’educació “és la base de la cooperació i en el futur estudiarem el projecte de col·legi bilingüe. Oferirem l’ajuda i el suport”, ha asseverat. En aquest punt, ha concretat que en aquesta província hi ha tres centres universitaris que ofereixen castellà però que desitgen “obtindre el suport del Consell” per a aprofundir en aquesta qüestió.

Noves col·laboracions

D’altra banda, la vicepresidenta Mónica Oltra, ha detallat que la Comunitat Valenciana posseeix una “forta base agrícola i una bona indústria tradicional”, però que en els últims anys, el Consell “està apostant per la innovació, la ciència i la transició ecològica de l’economia ja que ens enfrontem a un repte global que és l’emergència climàtica”.

En aquest sentit, ha afirmat veure “molts paral·lelismes entre els punts forts de la província de Sichuan i els de la Comunitat Valenciana per a canviar un model productiu cap a un harmoniós amb l’entorn”.

Oltra ha afegit que en breu la Conselleria d’Economia, a través del Ivace establirà en Chengdú una nova oficina exterior que “permetrà unes relacions fluides” entre totes dues regions, i que se suma a la que el Consell ja té a Pequín.

L’oficina de Chengdu permetrà ampliar el radi de cobertura, arribant a la zona centre i sud-est del país, la qual cosa permet a les empreses de la Comunitat Valenciana comptar amb una nova finestra d’entrada dels seus productes a Àsia.

Sobre aquest tema, el sotsgovernador de Sichuan ha expressat el seu desig que, gràcies a la participació en el fòrum de governadors celebrat aquests dies en Chengdu es podrà “establir una plataforma per a futures cooperacions”, i ha donat la “benvinguda a futures visites entre governs i empreses”. Yunze ha conclòs afirmant que té la “voluntat d’enviar una delegació a la Comunitat per a desenvolupar futures col·laboracions”.

Relacions institucionals amb Sichuan

La vicepresidenta ha recordat que la Comunitat Valenciana i la Xina tenen i han tingut una excel·lent relació institucional i comercial durant molt de temps, “des de l’antiga Ruta de la Seda fins a elements que la nostra gent té en comú, com a pólvora, taronges, construcció i cometes voladores, per nomenar només alguns exemples”.

Així mateix, ha destacat que l’agermanament amb la província de Sichuan es remunta a la signatura de la declaració d’intencions d’agermanament que es va signar a València en 1991 i s’ha consolidat amb el temps

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací