Una oficina per als veïns de Vila-real gestionarà els tràmits de venda a pisos a Generalitat dins del Pla d’habitatge social

672

Actualitat Diària

Vila-real avança cap a la creació del seu primer parc d’habitatge social de la història i ho fa després del concurs anunciat per la Generalitat per a l’adquisició d’habitatges convocat per la Generalitat al que destinarà dotze milions. L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presidit aquest matí una reunió extraordinària de la Comissió Informativa de Desnonaments que va ser convocada després de conèixer la notícia i en la qual el primer edil ha donat compte als grups municipals i entitats que formen part de la comissió del Pla d’habitatge social local i de la convocatòria d’adquisició.

La gestió d’aquesta “oportunitat històrica”, que respon a la demanda plantejada fa ja diversos mesos a la Conselleria d’Habitatge pel mateix Benlloch, és una de les potes del Pla d’habitatge social, que crearà una oficina específica per a canalitzar els tràmits dels veïns. “Volem facilitar en la mesura del que és possible la burocràcia i la gestió de la documentació als veïns que es plantegen vendre el seu habitatge, ja que sabem que pot tirar enrere en alguns moments. L’adquisició directa d’habitatge per part de l’Ajuntament per a finalitats socials o la gestió de lloguers socials per a fer front a les emergències són els altres eixos principals del pla municipal. Benlloch ha fet referència al clima polític idoni que s’ha donat perquè iniciatives de caràcter social com aquesta isquen endavant. “Si no haguera un Govern del Botànic compromès amb les persones i un executiu central que des que va arribar al poder fa escassos mesos no tomba o porta al Tribunal Institucional com va fer l’anterior del PP amb iniciatives d’habitatge social com va fer amb la Generalitat o altres comunitats, no podríem haver arribat a aquest punt i és per això que no han arribat abans aquestes polítiques. A més, hi ha grups de l’oposició que critiquen el curt termini però el mateix motiu esmentat abans serveix per a explicar això, ja que el poc temps que porta el president Pedro Sánchez i l’aprovació imminent dels pressupostos generals obliguen a accelerar-ho tot i si no volem perdre l’oportunitat, hem d’anar al mateix ritme”, explica.

La Comissió de Desnonaments ha reunit aquest matí a l’Ajuntament de Vila-real als representants dels grups municipals, el Col·legi d’Advocats de Castelló, amb el qual existeix un conveni de col·laboració Càrites Interparroquial, Creu Roja, Sant Vicent de Paül i Fundació Caixa Rural Vila-real, a més de tècnics municipals. Estaven convocats també, però no han pogut assistir a la reunió, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i Joventut Antoniana. “Vull agrair la implicació i l’ajuda que sempre ens han brindat les entitats socials de la ciutat, ajudant-nos a teixir una xarxa de protecció social que ens han convertit en referents. Aquesta comissió, creada de manera pionera en 2011 per a atendre les conseqüències de la crisi a la nostra ciutat. s’ha demostrat durant tots aquests anys necessària i útil”, assenyala Benlloch. “Les necessitats socials poden haver canviat en els últims anys, però la comissió segueix sent necessària, sobretot ara que, per fi, tenim un govern autonòmic sensible i un Govern central que, per primera vegada, no posa obstacles a les polítiques socials de la Generalitat ”, incideix.

Compra de pisos per part de la Generalitat per a cedir-los als Ajuntaments

L’alcalde incideix que la compra d’habitatge social és una de les reivindicacions que venien reclamant des de fa temps i és que el Consell, que és l’Administració competent en habitatge, compre pisos per a incorporar-los al parc públic i cedir-los als ajuntaments perquè puguen atendre les necessitats socials de la població.“Ara el que hem de fer des de l’Ajuntament és aprofitar aquesta oportunitat perquè la Generalitat compre habitatge a la nostra ciutat, per a la qual cosa hem d’implicar la societat i ajudar a la gent que vol optar al concurs”, puntualitza.

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Vila-real crearà una oficina específica per a gestionar les sol·licituds i ajudar els vila-realencs que vulguen vendre la seua casa amb els tràmits necessaris per a participar en el concurs. L’oficina estarà situada a la planta baixa de l’Ajuntament, identificada i en horari de matí, si bé es valorarà la possibilitat d’ampliar l’horari d’atenció segons la demanda. El termini per a presentar-se a la convocatòria acaba el 22 de novembre. “Vila-real és un dels municipis amb més demanda -116 sol·licituds- per la qual cosa són moltes les probabilitats que la Generalitat adquirisca habitatges a la ciutat per a atendre necessitats socials”, valora.

La participació en aquesta convocatòria no és l’única mesura del Pla d’habitatge social. A més de la creació d’aquesta oficina, el programa anunciat per Benlloch inclou també l’adquisició de pisos directament per part del consistori. “A més de les residències que puga comprar la Generalitat, tenim 250.000 euros reservats en el pressupost per a obrir un procés de compra també a nivell municipal, que puga completar el parc amb pisos pont o programes pilot”, argumenta l’alcalde. Aquests 250.000 euros per a compra d’habitatge es completen amb altres 50.000 euros habilitats i ja disponibles per a donar resposta a emergències amb lloguer social de manera immediata.

“La política d’habitatge a Vila-real té un abans i un després. Ara, amb la coincidència de dos executius sensibles amb aquest tema, tant en la Generalitat com en el Govern, competents en aquesta matèria, es donen les condicions per a poder desenvolupar un programa potent que ens convertirà en el primer govern local de Vila-real en disposar d’un parc públic d’habitatge”, conclou Benlloch.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací