Mercadona culmina la seva aposta per les bosses de paper i de material reciclat

338

Actualitat Diària

Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda online, elimina avui de forma definitiva de totes les seves botigues les bosses de plàstic d’un sol ús. Les més de 1.600 botigues de la cadena ja només oferiran als clients tres tipus de bosses: les de paper, les de ràfia i les bosses amb un 50-70% de plàstic reciclat procedent de l’embalatge recuperat a les seves botigues.

Aquesta última alternativa és el fruit del compromís conjunt de clients, empleats i proveïdors, i de la seva implicació en l’aprofitament dels recursos, la reducció, la reutilització i el reciclatge per a allargar la vida dels materials i evitar que acabin en l’abocador. Per a la seva fabricació la companyia, aplicant els principis de l’Economia Circular, reaprovechaanualment més de 3.000 tones de plàstic procedent dels embalatges recuperats a les seves botigues, que després envia als seus blocs logístics per logística inversa i des d’allí al gestor autoritzat Saica, que el converteix en granza, perquè el fabricant Plasbel li doni una segona vida en forma de bosses per a transportar la compra.

Amb aquesta mesura, que es va iniciar en 2018 en 66 botigues i s’ha anat implantant a la resta de la cadena de manera progressiva, ‘El Cap’ (com la companyia denomina internament als seus clients) que hagi oblidat la seva bossa a casa ja pot triar entre la tradicional cistella de ràfia de 50 cèntims, una bossa de paper a 10 cèntims, i una bossa amb un contingut de plàstic reciclat entre el 50% i el 70%, també a 10 cèntims. Totes aquestes opcions són reutilitzables i reciclables.

A més, la companyia instal·larà progressivament en totes les seves botigues un nou moble per a les bosses de plàstic que utilitzen els “caps” en les seccions de frescos, dotat d’un nou sistema dispensador que redueix el balafiament d’aquestes. El mecanisme de reposició és més fàcil i intuïtiu que l’anterior, facilitant aquesta tasca al treballador de la secció. Així mateix, està previst que aquestes bosses siguin substituïdes per altres de material compostable abans de 2021. Mentrestant, amb el compromís de reduir el consum de plàstic, s’ha suprimit la zona de precorte per a disminuir la quantitat de plàstic que quedava en el suport, i que era rebutjada.Procés desenvolupat per Saica Naturque transforma el plàstic de Mercadona en nous recursos reciclats

Totes aquestes iniciatives reforcen el compromís de Mercadona amb el desenvolupament d’una activitat sostenible. Una aposta que li va portar en 2011 a ser la primera empresa del seu sector a introduir iniciatives per a reduir la utilització de les bosses de plàstics d’un sol ús, i un any abans, en 2010, a convertir-se en pionera en el reciclatge de plàstic amb projectes com l’abordat conjuntament amb el proveïdor totaler SPBernerper a incorporar una nova línia de parament (galledes, gibrells, pals d’escombra i pals de fregar), fabricada amb el plàstic recuperat dels hivernacles.

Així mateix, la companyia col·labora des de 2001 amb Saica Natur, divisió del Grup Saica que gestiona els residus i ofereix serveis mediambientals, a través dels seus productes Saica Zero, que busca reduir la generació de residus, millorar la segregació dels mateixos així com minimitzar l’enviament a abocador, i SaicaCircular, és a dir, retornar al mercat com a nous recursos allò que ja va ser utilitzat.

Una política d’acció social sostenible integrada en l’estratègia de RSE de Mercadona

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és retornar part de quant rep d’ella. Amb aquest objectiu es desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social de la companyia, que atén el component social i ètic a través de diferents línies d’actuació sostenibles que reforcen la seva aposta pel creixement compartit. Com a part d’aquesta política Mercadona treballa en el Projecte de Distribució Urbana Sostenible i la millora de la qualitat de l’aire a les nostres ciutats mitjançant camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients, així com en la construcció de cobertes enjardinades i jardins verticals a les seves botigues.

Una altra línia estratègica del Pla de Responsabilitat Social de Mercadona és la sostenibilitat mediambiental. Per a això, Mercadona compta amb un Sistema de Gestió Ambiental propi, enfocat a l’optimització logística, l’eficiència energètica i la reducció de residus; part d’aquest sistema està basat en els principis de l’Economia Circular i cerca conjuntament amb els proveïdors totaler la conversió dels residus en nous recursos, amb exemples com el de les bosses.

A més, Mercadona col·labora amb més de 170 menjadors socials i 60 bancs d’aliments i altres entitats socials de tota Espanya, a les quals dóna diàriament aliments, i participa en campanyes de recollida d’aliments. Igualment, treballa amb més de 28 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seves botigues amb murals de trencadís, elaborats per més de 1.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

Mercadona és des de 2009 membre del Fòrum Europeu de la Distribució per a la Sostenibilitat (REAP), un organisme copresidido per la Comissió Europea en el qual tots els seus participants són auditats periòdica i externament en matèria de sostenibilitat. A més, és soci des de l’any 2011 del Pacte Mundial de Nacions Unides per a la defensa dels valors fonamentals en matèria de Drets Humans, Normes Laborals, Medi Ambient i Lluita contra la Corrupció.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací