L’UJI crea amb una inversió de 857.000 euros un centre de robòtica subaqüàtica pioner en la Comunitat

244

Actualitat Diària

La Universitat Jaume I (UJI) ha adjudicat les obres de construcció del Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (Cirtesu), el primer centre d’investigació d’aquest tipus que existirà en la Comunitat Valenciana i el segon en l’àmbit estatal. El nou edifici s’ha adjudicat per un import total de 497.370 euros a tres empreses: Gimecons Construcciones y Contratas, que s’encarregarà de l’obra civil (359.909 euros); Electrónica Monrabal, que executarà les instal·lacions elèctriques (64.467 euros) i Veolia Servicios Lecam S. A. U., que serà la responsable de la part hidràulica (72.992 euros). Les obres han començat aquesta setmana i el termini d’execució és de sis mesos.

El pressupost total del Cirtesu, incloent-hi l’equipament, és de 857.000 euros, dels quals l’executiu autonòmic aporta el 66% del pressupost i l’UJI el 34% restant (293.000 euros per a la construcció de l’edifici del Cirtesu). Aquesta infraestructura és un dels quatre projectes aconseguits per l’UJI per al període 2018-2020 en la convocatòria de subvencions per a infraestructures i equipament d’investigació, desenvolupament i innovació (I+D+i) de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, unes subvencions cofinançades en un 50% per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

La rectora de la Universitat Jame I, Eva Alcón, ha destacat l’aposta de l’UJI per situar-se com un referent en l’àmbit de la investigació i per fer-lo, a més, a través de l’obtenció de fons en convocatòries competitives. «El futur de les universitats implica avançar en la generació de nou coneixement. Avui les universitats hem d’assumir un paper tractor de la I+D+i, sobretot en àmbits com el que representa aquesta inversió, que està lligat a tecnologies emergents, com la robòtica, que s’apliquen en el territori més pròxim. Castelló és una província clarament vinculada al mar i la robòtica subaqüàtica obri vies molt interessants per a nous desenvolupaments en el nostre entorn», ha afirmat.

L’edifici del Cirtesu es construirà al costat d’Espaitec i la seua infraestructura més important serà una nau de 450 metres quadrats que permetrà avançar en la investigació robòtica i les tecnologies subaquàtiques amb aplicacions potencials en salvament, arqueologia, conservació de la biodiversitat, aqüicultura o indústria del gas i petroli. El tanc d’aigua tindrà dotze metres de llarg per vuit d’ample, una profunditat de cinc metres i una capacitat de mig milió de litres, és a dir, la meitat d’una piscina olímpica.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací