La Generalitat presenta una guia per a elaborar plans d’emergència en polígons industrials

915

Actualitat Diària

L’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències, en col·laboració amb la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, ha dut a terme unes jornades informatives en l’Institut Valencià de Seguretat Pública (Ivaspe), en les quals ha explicat a responsables, personal tècnic municipal i empresariat dels beneficis de redactar Plans d’Emergència per a les diferents àrees industrials de la Comunitat Valenciana.

El director general de l’Agència, José María Ángel, ha arrencat aquestes jornades destacant la labor del Ivaspe que, en 2018, ha promogut 13.000 ofertes educatives. “En emergències no pot treballar ningú que no estigui format”, ha asseverat.

José María Ángel ha presentat una guia que servirà de base per a elaborar futurs plans d’emergència en polígons industrials. De fet, aquests polígons podran canviar la seva categoria i passar a zona avançada o consolidada només pel fet de tenir un pla d’emergència elaborat.

Segons la guia elaborada conjuntament per l’Agència d’Emergències i Economia, els plans no seran d’obligat compliment i tindran una perspectiva local, per la qual cosa seran els municipis que disposin d’aquesta àrea industrial, els que abordin, voluntàriament, la seva elaboració. Per tant, hauran de ser redactats pels ajuntaments, amb la col·laboració i participació directa de les entitats de gestió de les àrees industrials.

La proposta contempla que quan a l’entorn de l’àrea industrial existeixin altres termes municipals diferents, es procedirà a informar els citats municipis a fi de que aquests sol·licitin la informació que estimin oportuna de cara a actualitzar els seus plans territorials d’emergència i informar, si escau, a la població potencialment afectada pels riscos derivats.

A més, proposa que la responsabilitat d’efectuar les accions de detecció, notificació i alerta de l’emergència, recaigui en el director o directora del Pla d’Autoprotecció de l’establiment afectat o, en cas que aquest no disposi de PAU, en la persona responsable de seguretat de l’establiment, o si escau, el director, directora o gerent d’aquest.

En altres coses, la guia aconsella la creació d’un Comitè de Seguretat i Emergència, que actuï com a òrgan col·legiat i on estiguin representats tots els establiments afectats, l’entitat de gestió de l’àrea i els ajuntaments.

En cas d’emergència (incendi, fugida, explosió, etc..) el primer que s’ha de fer és telefonar a l’1 1 2. Tot seguit, activar el sistema d’alarma disponible, sigui sirena o xarxa d’alarmes. També es pot utilitzar grups de missatgeria o whatsapp. En el cas de no poder activar cap d’aquests sistemes, utilitzar les trucades en cascada.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací