La Generalitat crearà una taulla de treball amb el sector de l’oci nocturn amb ajudes directes

423

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la creació d’una taula de treball amb el sector de l’oci nocturn que permetrà concretar ajudes directes “absolutament necessàries” per a evitar la pèrdua d’ocupacions i abordar el “model de treball” davant la continuació de les restriccions a l’activitat per a prevenir l’expansió de la pandèmia de COVID-19.

Així ho ha indicat en la sessió de control de les Corts, on ha assenyalat que l’acord aconseguit en aquest sentit amb el sector és una “resposta de justícia” que busca impedir que es perdin “milers de llocs de treball”.

La voluntat del Consell és “superar la pandèmia i reactivar l’economia”, ha manifestat el president, que ha precisat també que aquesta taula de treball comptarà, per part de la Generalitat, amb la presència de representants de les àrees d’Interior, Sanitat i Turisme.

El president també ha defensat en el ple el model fiscal implantat en la Comunitat des de 2015, que va suposar acabar amb el sistema “més regressiu” del conjunt estatal, amb el qual les famílies de rendes mitjanes i baixes havien de pagar més, mentre les rendes més altes pagaven menys.

Gràcies a aquest canvi propiciat pel nou Consell, basat en “la justícia fiscal, la sostenibilitat i la igualtat d’oportunitats”, més de 1,5 milions de valencians i valencianes paguen avui menys imposats, ha afirmat el president.

Ja en els passadissos de la Cambra i a preguntes dels mitjans de comunicació, el president ha sol·licitat a més una “anàlisi seriosa i rigorosa” per a realitzar una reforma fiscal que “que atengui els criteris de justícia social ja implantats en la Comunitat Valenciana”.

Harmonització fiscal

En aquest punt, ha assenyalat que la proposta d’harmonització fiscal no és una cosa nova”, sinó una reivindicació que el Consell porta plantejat des de fa temps, basant-se en els estudis realitzats per l’Institut de Recerques Econòmiques (IVIE), i que la mateixa ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es va comprometre a estudiar en la reunió que va mantenir a València amb els agents socials a l’octubre de 2019.

“Quan una comunitat autònoma pot fer ‘dúmping fiscal’, alguna cosa no funciona adequadament”, ha indicat el president, que ha afegit que no s’està davant un “debat identitari” ni “contra Madrid”, sinó que es tracta que “per allunyar-se uns quants quilòmetres, no es pugui evadir impostos”.

En la seva intervenció en la sessió de control, Puig ha emfatitzat que el Consell continua apostant per la justícia fiscal i la igualtat d’oportunitats, amb mesures com les incloses a través de la llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2021, que inclouen un paquet de rebaixes fiscals selectives de suport a sectors afectats per la pandèmia.

Tal com ha puntualitzat, no s’aplica cap pujada d’impostos a les famílies amb rendes mitjanes i baixes, sinó que, al contrari, s’estableixen beneficis fiscals als sectors més vulnerables de la societat, de manera que les mesures redistributives afecten les grans rendes i grans patrimonis.

L’impacte de totes les mesures aconsegueix els 44 milions d’euros, el 0,17% del Pressupost de la Generalitat per a l’any vinent, ha precisat el president. Respecte a l’IRPF, segons ha exposat, sobre els al voltant de 2,2 milions de contribuents en la Comunitat Valenciana, la mesura afectarà a al voltant de 5.000 contribuents, el 0,2% del total.

I, en el cas de l’impost de Patrimoni, a tall d’exemple, ha indicat que l’increment del tipus per als quals compten amb una base liquidable superior als 10,7 milions d’euros afectarà poc més de 100 persones en tota la Comunitat. A més, quant a la reducció del mínim exempt de 600.000 a 500.000 euros de patrimoni, exclosa l’habitatge habitual, s’estima que suposarà la incorporació de 2.200 noves persones declarants.

“Aquest Consell mai ha canviat d’opinió respecte a la seva política fiscal, i el seu compromís continua sent el mateix: que sigui sostenible i que generi igualtat d’oportunitats”, ha manifestat Puig.

El president ha remarcat també que el marc d’estabilitat i confiança que han propiciat les polítiques del Consell s’està traduint en una major capacitat d’atracció d’inversions, com ho demostren les negociacions “amb alguna multinacional per a canviar la seu a la Comunitat Valenciana”. “Això és treballar pels interessos generals” dels valencians i valencianes, ha agregat Puig.

Vacunació contra la COVID-19

Puig ha destacat que la Comunitat Valenciana està preparada perquè, en el primer trimestre de 2021, estiguin vacunades contra la COVID-19 200.000 persones pertanyents als grups de major risc (residències, personal sanitari i sociosanitari i persones vulnerables), tot això gràcies a que “durant anys i anys” s’ha treballat amb “gran solvència” en la planificació dels instruments de salut pública per a fer-ho possible.

Ha subratllat en aquest sentit que l'”èxit” en la campanya de vacunació contra la grip així ho acredita també, amb un total 1.021.270 persones vacunades fins a aquest dimarts, enfront de les 767.388 de la campanya anterior.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací