Iberdrola lidera la transició energètica a Espanya amb una inversió de 8.000 milions

538

Actualitat Diària

Iberdrola liderarà la transició energètica a Espanya, redoblant les seves inversions per a continuar sent la principal companyia renovable del país i contribuir de forma decisiva a la descarbonització del model energètic i a la necessària electrificació de l’economia.

D’acord a l’actualització de les Perspectives Estratègiques 2018-2022 presentades avui a Londres, la companyia preveu desenvolupar a Espanya almenys 10.000 nous megavats (MW) solars i eòlics per a 2030, la qual cosa suposa gairebé triplicar la seva potència actual al país amb aquestes dues tecnologies. Per a 2022, a més, Iberdrola ja haurà posat en marxa 3.000 nous MW renovables al país, un 52% més que la seva capacitat eòlica i solar actual. Avui dia, la companyia ja compta amb més de 700 MW en construcció, 2.500 MW en desenvolupament i una cartera superior als 7.000 MW.

Per a això, la xifra total d’inversions a Espanya aconseguirà en el període els 8.000 milions d’euros, un 40% superiors a les previstes inicialment en el pla. En concret, els nous desenvolupaments renovables suposaran duplicar les inversions de la companyia en aquest negoci a Espanya, fins a aconseguir els 4.200 milions d’euros en els anys d’execució de les Perspectives.

El president del grup, Ignacio Galán, ha explicat que “amb aquest pla, accelerem les inversions a Espanya i donem un fort impuls a la transició cap a una economia baixa en carboni”. Per a això, serà necessari consolidar un marc normatiu a llarg termini, que aporti certitud i estabilitat a les inversions.

A nivell global, la companyia invertirà 34.000 milions d’euros en el període comprès entre 2018 i 2022, amb el que incrementa en 2.000 milions d’euros l’esforç inversor contemplat inicialment en les seves Perspectives Estratègiques per a aquest període, que ascendia a 32.000 milions d’euros. La companyia ha realitzat aquesta revisió a l’alça gràcies a l’avanç en el compliment dels seus objectius i a les noves oportunitats sorgides en els diferents països on desenvolupa la seva activitat.

Aquesta actualització de les Perspectives Estratègiques 2018-2022 es produeix després que la companyia superés per primera vegada els 3.000 milions d’euros de benefici net anual -3.014 milions d’euros en l’exercici 2018- i en un context propici per a créixer orgànicament en les principals àrees geogràfiques on Iberdrola desenvolupa la seva activitat: Europa Continental, especialment a Espanya, Regne Unit, el Brasil, els Estats Units i Mèxic.

En concret, dels 34.000 milions d’euros d’inversió, un 86% es destinarà a activitats regulades o amb contractes a llarg termini, d’acord a l’estratègia de la companyia de centrar-se en negocis amb retorns estables i predictibles. Així, un 47% de l’import global -16.000 milions d’euros- serà invertit en Xarxes i un 39%
-13.300 milions d’euros- en Renovables. El negoci de Generació i Clients rebrà un 11% del total -3.800 milions d’euros-. Com a conseqüència d’això, Iberdrola haurà incrementat la seva capacitat instal·lada gairebé un 40% durant l’execució de les seves Perspectives Estratègiques.

La companyia ja està avançant actualment en el desenvolupament i construcció de 10.113 nous MW, dels quals un 65,3% -6.606 MW- correspon a projectes renovables. A més, en 2023 mantindrà en curs 5.300 milions d’euros en els negocis de Renovables i Generació, principalment en els desenvolupaments eòlics marins de Saint Brieuc (França), Vineyard Wind (els Estats Units) i Baltic Eagle (Alemanya) i en el complex hidroelèctric del Támega (Portugal).

La pràctica totalitat de la inversió en Xarxes -un 98%- està ja assegurada gràcies a l’existència de marcs reguladors definits en els diferents països. Com a resultat, Iberdrola haurà incrementat en un 34% el valor dels seus actius regulats per a 2022, fins a situar-lo en 38.900 milions d’euros.

Tenint en compte els tres negocis -Renovables, Generació i comercial i Xarxes- i la corporació Iberdrola comptarà amb més de 9.000 milions d’euros de capital en curs a la fi de 2022, que contribuiran a la generació de resultats més enllà d’aquesta data.

En l’àrea de Renovables, la companyia comptarà amb 9.900 nous megavats (MW) al tancament de 2022 respecte al tancament de 2017. A més, Iberdrola aconseguirà els 90 gigavatios hora (GWh) de capacitat d’emmagatzematge en 2022, la qual cosa suposa un increment de 20 GWh respecte als nivells actuals. L’emmagatzematge mitjançant centrals hidroelèctriques de bombament és clau per a possibilitar una major penetració de les energies netes en el sistema elèctric.

Referent al repartiment per divises, la companyia mantindrà un perfil molt diversificat: un 36% de les inversions es realitzarà en dòlars, un 29% en euros, un 17% en lliures esterlines i un 18% en reals brasilers.

Noves oportunitats: liderant la transició energètica

En un entorn de demanda energètica creixent, la transició energètica requereix el desenvolupament d’un model energètic net, fiable i intel·ligent, per al que necessàriament ha d’impulsar-se l’electrificació de l’economia. Gràcies a la innovació i el progrés tecnològic, aquesta transició es podrà fer amb menors costos i anirà acompanyada d’un apoderament del client cada vegada major.

En aquest context, s’obren noves oportunitats per al grup. La companyia podrà desenvolupar nous projectes renovables en tots els països en els quals està present, a més de posar en marxa nous actius de transport i distribució als Estats Units, el Brasil i Regne Unit.

A més del nou escenari a Espanya, on ha estat presentat recentment el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030, també s’han generat importants oportunitats per a Iberdrola en el negoci eòlic marí a nivell global: la companyia compta amb una cartera total de projectes offshore superior als 10.000 MW.

Aquests nous desenvolupaments se situarien als Estats Units, Regne Unit, Alemanya i França. Actualment, la companyia ja té projectes adjudicats que s’unirien a la capacitat eòlica marina ja instal·lada per a aconseguir més de 2.000 MW en 2022 i prop de 1.000 MW addicionals en els anys següents.

Millors resultats i dividend, mantenint la solidesa financera

Les noves inversions previstes per al període 2018-2022 permeten a Iberdrola accelerar el seu creixement i millorar les seves previsions de resultats per al final del període. Així, la companyia espera tancar 2022 amb un benefici net de 3.700 i 3.900 milions d’euros -el que suposa un increment de fins al 30% respecte a 2018- i un benefici brut d’explotació (Ebitda) superior als 12.000 milions d’euros. D’aquesta manera, els objectius màxims de creixement a 2022 inicials es converteixen ara en la part baixa dels rangs objectius actualitzats.

Aquests resultats permetran a la companyia complir el seu compromís d’incrementar la retribució als seus accionistes en línia amb l’evolució dels resultats. Iberdrola fixarà mínims anuals creixents que arribaran a un sòl de 0,40 euros bruts per acció en 2022.

L’execució de les Perspectives Estratègiques actualitzades avui a Londres contempla, a més, la millora contínua dels nivells d’eficiència i l’impuls al pla de rotació d’actius no estratègics, el valor dels quals ascendirà a 3.500 milions d’euros en el període. Com a conseqüència de tot això, l’empresa mantindrà la seva solidesa financera: el ràtio entre flux de caixa operatiu i deute net superarà el 24% en 2022.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací