Fertiberia i Iberdrola situen a Espanya a l’avantguarda de l’hidrogen verd a Europa

474

Actualitat Diària

L’hidrogen verd ja és una realitat per a l’aliança formada per Iberdrola i Fertiberia, un factor clau en la senda cap a la neutralitat climàtica i podria fer d’Espanya un líder industrial en aquest sector si es materialitza el projecte integral de totes dues companyies, que contempla el desenvolupament de 800 MW d’hidrogen verd, amb una inversió de 1.800 milions d’euros en els pròxims set anys.

La iniciativa d’innovació arrencarà amb la posada en marxa del major complex d’hidrogen verd per a ús industrial d’Europa, que estarà operatiu en tot just un any a Puertollano, i podria completar-se amb un pla per a multiplicar per 40 vegades la capacitat d’aquesta primera planta amb el desenvolupament d’altres tres projectes entre 2023 i 2027, en les plantes de Fertiberia de Puertollano (Ciudad Real) i Palos de la Frontera (Huelva).

Així ho ha anunciat aquest matí Ignacio Galán, president d’Iberdrola, al costat de Javier Goñi, president de Fertiberia, en la presentació de “un gran projecte que pot fer del nostre país el primer amb el 100% de producció d’amoníac per a fertilitzants completament verd”. El projecte sorgeix d’una aliança, “que posa totes les nostres capacitats a la disposició d’aquest procés de transformació sense precedents”, ha apuntat. “Una aliança que no es basa en meres intencions, sinó en fets concrets. Una vegada més, tornem a ser pioners en la implementació d’una nova tecnologia neta, l’hidrogen verd i el fem juntament amb el millor soci, Fertiberia”.

El president ha fet referència a l’estratègia d’hidrogen verd de la Unió Europea. “Es tracta de plans ambiciosos que pretenen posar a Europa a l’avantguarda mundial en aquesta tecnologia -ha explicat el president d’Iberdrola-, i que requereixen d’empreses industrials disposades a afrontar la transformació dels seus processos de producció; de proveïdors d’equips preparats per a produir a gran escala les infraestructures per a l’electròlisi, amb equips cada vegada més eficients i competitius; de companyies amb la capacitat d’inversió i d’execució necessàries per a generar i subministrar les quantitats precises d’energia verda; i de les ajudes de la Unió Europea per a fer d’aquests projectes una realitat”.

Javier Goñi per la seva part ha explicat que l’aliança amb Iberdrola converteix a Fertiberia en “la primera signatura del sector que alimenta les seves grans plantes amb hidrogen verd, gràcies a fonts renovables locals que subministraran també les nostres necessitats de consum elèctric”. Aquest projecte li permet a més “mostrar el camí del futur a la resta d’operadors”. Amb aquest pas “estratègic i decisiu” es fabricaran fertilitzants amb una elevada eficàcia i eficiència mediambiental, reduint emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, tal com exigeix la futura Política Agrària Comuna. “Més del 50% dels nostres ingressos ja procedeix de productes d’alt valor afegit, un percentatge que en 2023 superarà el 60%”, ha destacat Goñi, per a qui l’acord amb un campió europeu de l’energia com Iberdrola “col·labora a impulsar la marca Espanya com a símbol internacional d’innovació i lideratge tecnològic”.

Generació de 4.000 ocupacions a través de 500 proveïdors locals

El projecte integral d’Iberdrola situa al grup al capdavant del nou repte tecnològic que suposa la producció i subministrament d’hidrogen a partir de fonts 100% renovables.

El pla aconseguiria els 800 MW de electrolisis, equivalents al 20% de l’objectiu nacional -que preveu la instal·lació de 4GW a 2030-i aconseguiria que al voltant del 25% de l’hidrogen actualment consumit a Espanya no generi emissions de CO₂. “El nostre pla d’hidrogen verd és un projecte lligat a la inversió verda, que evita l’emissió de més de 400.000 tones de CO₂ a l’atmosfera, contribuint a aconseguir la neutralitat climàtica”, ha explicat Galà.

Amb aquests projectes, es contribuiria al desenvolupament de tota la cadena de valor, creant gairebé 4.000 ocupacions qualificades -2.000 d’ells ja en 2023-, a través de 500 proveïdors locals.

“Permet dinamitzar un pol industrial amb alt potencial de creixement, com és la fabricació de electrolizadores al nostre país, redueix la dependència energètica i el consum de combustibles fòssils i impulsa la revitalització econòmica i social, especialment en territoris que afronten de manera rellevant el repte demogràfic, en aquest cas en les comunitats de Castella-la Manxa i Andalusia”.

A més de contribuir a la reactivació de la indústria i l’economia, la proposta d’innovació passa també per posicionar a Espanya com a referent tecnològic en la producció i aprofitament d’hidrogen verd a Europa, especialment en el camp de la electrolisis.

La inversió contribuiria, així, a avançar en la maduresa tecnològica de l’hidrogen verd i a convertir-lo en una solució per a la descarbonització eficient a mitjà termini, tant de la indústria que ho utilitza com matèria primera, com per a processos difícils d’electrificar, com el transport pesat.

El projecte és fruit de la col·laboració privada i pública, neix amb la mateixa ambició que ha mostrat el Govern en el seu Full de ruta de l’hidrogen verd i requeriria per a l’execució de les tres últimes fases del suport del Fons Europeu de Recuperació. “Per a sortir d’aquesta crisi fan falta iniciatives concretes, que permetin avançar en la tan necessària recuperació verda”, ha explicat Galà. En aquest sentit, el president d’Iberdrola ha expressat el seu desig que “aquest projecte rebi les ajudes nacionals i europees necessàries per a posar-lo en marxa i, així, posicionar a Espanya i Europa com a punta de llança d’una nova tecnologia essencial per a la descarbonització, liderant el camí cap a la seva plena competitivitat”.

El major complex d’hidrogen verd per a ús industrial a Europa, en marxa

El major complex d’hidrogen verd per a ús industrial a Europa estarà operatiu en 2021 a Puertollano, després d’una inversió de 150 milions d’euros. El projecte estarà integrat per una planta solar fotovoltaica de 100 MW, un sistema de bateries d’ió-liti amb una capacitat d’emmagatzematge de 20 MWh i un dels majors sistemes de producció d’hidrogen mitjançant electrolisis (20 MW). El seu desenvolupament i construcció generarà 700 llocs de treball i, una vegada operatiu, evitarà l’emissió de 39.000 tCO2/any.

Iberdrola accelera la construcció d’aquest projecte d’innovació i, a més, ha presentat ja la sol·licitud perquè aquest primer projecte accedeixi a les ajudes del fons europeu Innovation Fund.

L’hidrogen verd produït s’usarà a la fàbrica d’amoníac de Fertiberia a Puertollano. La planta és ja una de les més eficients de la Unió Europea, amb una capacitat de producció superior a les 200.000 t/any. Fertiberia actualitzarà i modificarà la seva planta per a poder utilitzar la producció de l’hidrogen verd i, d’aquesta manera, fabricar fertilitzants verds. D’aquesta manera, podrà reduir en més d’un 10% les necessitats de gas natural en la planta i serà la primera companyia europea del sector que desenvolupa una experiència a gran escala de generació d’amoníac verd.

La planta es desenvolupa en una ubicació privilegiada, amb un important pol industrial i en la qual es troba el Centre Nacional de l’Hidrogen que ha assessorat durant el seu gènesi.

Plans ambiciosos d’electrificació per a situar a Europa a l’avantguarda mundial

Espanya i la Unió Europea avancen en l’electrificació de les seves economies per a aconseguir la plena descarbonització. L’aportació de l’electricitat al consum energètic avui a penes supera el 20% del total i hauria de multiplicar-se gairebé 3 vegades en només 30 anys si es vol complir els objectius climàtics.

En paral·lel, existeixen alguns consums energètics que, per raons tecnològiques, són difícilment electrificables. Aquest és el cas dels processos industrials d’alta temperatura i del transport pesat. Per a ells, la producció d’hidrogen verd a partir de la electrolisis -utilitzant energia renovable- és un factor clau en la senda cap a la neutralitat climàtica en 2050.

Conscients d’aquest desafiament, però també d’aquesta gran oportunitat, la Unió Europea i el Govern d’Espanya han posat en marxa estratègies per a impulsar l’hidrogen verd. La UE aspira a comptar amb 40 GW de electrolizadores d’hidrogen verd en tan sols deu anys mentre que a Espanya l’objectiu és de 4 GW de potència instal·lada.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací