Els vehicles elèctrics de Nissan, aptes per a donar i rebre energia de llars i edificis

420

Actualitat Diària

La tecnologia V2G, de l’anglès Vehicle-to-grid, que traduït a l’espanyol equivaldria a “Del Vehicle a la Xarxa”, suposa reinventar el concepte de cotxe elèctric com a exclusiu acumulador energètic, significa donar-li una nova dimensió dins de l’esquema global de la xarxa elèctrica.

Què és la tecnologia Vehicle to Grid?

La tecnologia Vehicle-to-grid o Del Vehicle a la Xarxa. Per definició, el cotxe elèctric compta amb un motor que prescindeix de carburants fòssils en favor de l’energia elèctrica. Aquesta electricitat procedeix de la xarxa elèctrica domèstica. Gràcies als punts de recàrrega, els cotxes elèctrics incorporen l’energia quan es troben connectats a la xarxa elèctrica i acumulen en les seves bateries l’energia per a, posteriorment, ser utilitzada mentre el vehicle està en un desplaçament.

És a partir d’aquest resum senzill en el qual apareix l’opció de donar-li, literalment, la volta a l’esquema, i atorgar-li al cotxe elèctric el protagonisme com a dispensador elèctric que pugui retornar i subministrar l’electricitat a la xarxa elèctrica domèstica. Es converteix llavors en una relació bidireccional on el vehicle i la xarxa elèctrica alternen el paper protagonista amb l’energia com a nexe comú.

La tecnologia V2G permet cedir l’electricitat emmagatzemada en els acumuladors dels cotxes a la xarxa elèctrica quan els cotxes es troben connectats a una presa de corrent. D’aquesta manera, l’usuari del vehicle pot aportar l’energia del seu cotxe quan aquest no l’usa, de tal forma que es reincorporaria al còmput global de la xarxa en circulació.

La gestió intel·ligent de la recàrrega del vehicle elèctric mitjançant eines com la tecnologia NissanConnect EV, que permet la gestió dels horaris de recàrrega dels cotxes elèctrics de Nissan en les hores barri, o tarifes de menor cost energètic, també permet la cessió de l’energia acumulada integrant-se el cotxe elèctric en l’equació com un membre més de la xarxa V2G. A França, Alemanya o el Regne Unit ja està operatiu aquest protocol V2G, una opció que ha de ser oferta per la xarxa elèctrica local.

Els beneficis del V2G

Això suposa beneficis directes a l’usuari del cotxe elèctric que poden ser des dels econòmics, a l’estalvi energètic, gràcies al fet de poder triar els horaris de recàrrega del seu vehicle, o introduir al seu cotxe com a font d’energia, la qual cosa suposarà que la xarxa elèctrica bonificaria aquesta aportació d’electricitat.

No podem oblidar-nos de les aportacions socials i ambientals que suposa que els cotxes elèctrics adscrits a la tecnologia V2G produeixen ja que, en cedir energia ja generada, eviten una sobreproducció d’energia elèctrica. Això també redueix el risc que es produeixin sobrecàrregues de xarxa i, per tant, possibles apagades o talls de subministrament al conjunt d’usuaris. Tot això, tan sols per permetre retornar l’energia que el cotxe elèctric ja havia rebut anteriorment.

El paper dels cotxes elèctrics de Nissan en l’esquema del V2G

Cotxes com el Nissan Leaf, o vehicles de transport de major volum com la furgoneta eNV-200 permeten a l’usuari decidir el paper del seu vehicle depenent del moment.

Tenint en compte que, la majoria dels vehicles es mantenen en la seva pràctica totalitat estacionats tot el dia, donar-los l’oportunitat de reconvertir-los en un acumulador que ofereix la seva energia a la xarxa elèctrica quan no resulta necessari, suposaria una reformulació de la idea generalitzada del cotxe elèctric com més que un acumulador i consumidor elèctric, sinó com un acumulador, consumidor, generador i dispensador d’electricitat.

Des de l’àmbit familiar fins al professional, qualsevol de les opcions permet integrar als cotxes elèctrics de Nissan a la tecnologia V2G, transformant-los així en elements bidireccionals integrats en la xarxa elèctrica.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací