El Consorci gestor del Paratge del riu Millars eliminarà els pins afectats per la plaga del Tomicus destruens

420

Actualitat Diària

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels Ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha acordat en l’última Junta de Govern celebrada a Borriana, talar tots els pins afectats per la plaga dels insectes de la subfamília dels escolítids Tomicus destruens. La guarderia rural del Consorci riu Millars va realitzar un minuciós treball de camp de tres dies de durada amb l’objectiu de localitzar i marcar la ubicació exacta dels pins blancs (Pinus halepensis) afectats per la plaga d’aquests escarbats de l’escorça.

El resultat del treball va ser la localització de 99 pins blancs afectats pel Tomicus destruens, dels quals 60 estan morts i altres 39 presenten símptomes greus o molt greus de l’atac dels insectes coleòpters. Els exemplars afectats es troben en dos emplaçaments molt emblemàtics del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars com són el Termet de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real i l’entorn natural de l’ermitori de Santa Quitèria d’Almassora.

Concretament al Termet de Vila-real s’han localitzat 39 pins secs i 27 amb símptomes de l’atac entre les dues pinades. I a Santa Quitèria s’han marcat 21 pins blancs morts i altres 12 simptomàtics. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha anunciat que d’ací a poc temps aprovarà els pressupostos presentats per a iniciar els treballs de tala dels 99 pins afectats.

Tomicus destruens, sequera i canvi climàtic

L’any 2014 es va produir una sequera exagerada a la Comunitat Valenciana que va ocasionar una debilitació extrema de la vegetació forestal.

Aquesta circumstància extraordinària que també va afectar els pinars ubicats al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars va provocar l’aparició de plagues oportunistes protagonitzades per insectes perforadors de l’escorça com el Tomicus destruens. Precisament fa 5 anys la Conselleria de Medi Ambient va declarar l’existència d’aquesta plaga en multitud de municipis de les tres províncies i va ordenar l’execució de tractaments obligatoris consistents en la tala i extracció urgent dels peus afectats o morts per aquesta plaga. Tomicus destruens actua en zones de clima temperat i això els permet tindre activitat biològica durant bona part de l’any. Les femelles adultes perforen una galeria i fabriquen un recinte on copulen amb un mascle. Més tard diposita els ous al llarg de la galeria.

Les larves fan eclosió dies després i construeixen noves galeries. Després de passar pels diferents estats larvaris i transformar-se en pupa, finalment sorgeixen els insectes adults. Tomicus destruens fabrica galeries en els troncs i branques dels pins que són mortals si l’afecció talla completament la circulació de la saba. Aquests coleòpters prefereixen atacar a pins debilitats per la sequera i amb poca capacitat per a defensar-se. Els pins més capaços de patir l’atac indiscriminat de la plaga són aquells que es troben en sols pobres o poc profunds com és el cas dels pinars del Termet de Vila-real que s’assenten sobre un substrat rocós.

Les escasses precipitacions que provoquen prolongades sequeres debiliten els pins i els converteixen en blancs predilectes de la plaga del Tomicus destruens. L’any 2014 la Direcció General del Medi Natural de la Generalitat Valenciana va publicar una sèrie de recomanacions per al control de Tomicus destruens: detectar i eliminar els peus afectats abans que isquen dels arbres noves generacions d’insectes que puguen atacar nous peus. L’eliminació dels pins infestats és eficaç, ja que els arbres malalts són un focus d’atracció per a altres insectes i l’erradicació dels mateixos abans que isquen nous adults destrueix a una part important de la plaga.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací