Agricultors de Castelló s’inicien en el cultiu de l’alvocat com a complementari als cítrics

992

Actualitat Diària/S.Barberà

El cultiu de l’alvocat està experimentant un gran auge a la província de Castelló com a cultiu complementari als cítrics. La Comunitat Valenciana destina 1.455 hectàrees al cultiu de l’alvocat, segons les dades de l’Enquesta sobre Superfícies i Rendiments Cultius (Esyrce), del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació publicada recentment, que mostra el creixement que ha experimentat aquest fruiter no cítric durant l’últim any respecte a altres fruites.

L’augment d’aquesta mena de cultiu va portar a l’Associació Valenciana d’Agricultors (Ava-Asaja) a posar en marxa l’Associació de Productors d’Alvocat (Asoproa) per a coordinar l’auge d’aquest cultiu. Aquesta iniciativa, pionera en el cultiu de l’alvocat, va nàixer en 2019 amb l’objectiu d’organitzar al sector en la Comunitat Valenciana i en altres regions espanyoles davant l’expansió que viu aquesta fruita tropical. D’aquesta forma ho explica Celestino Recatalá, president de Asoproa, qui assenyala que “aquesta associació cap a falta perquè s’està imposant aquest cultiu en la Comunitat Valenciana i de moment cadascun anàvem, d’una banda. Per això pensem que seria bo posar en marxa una associació ara que els preus són bons, no hi ha plagues, que hi ha una il·lusió i que la rendibilitat és ací era el moment idoni d’organitzar-se”.

De fet, segons dades de l’associació les cooperatives valencianes comercialitzen 800 tones anuals d’alvocat i en Asoproa ja són més de 200 membres inscrits.

Cultiu rendible per a agricultors amb algunes amenaces

Fins ara el cultiu està sent bastant rendible per a l’agricultor, d’ací la seua expansió. Des de Ava-Asaja afirmen que en els últims anys ha crescut molt la demanda mundial, i especialment a Europa es consumeix deu vegades més que es consumeix a Espanya. Entre els principals problemes es troben el clima i el vecero. I entre les amenaces externes apunten la gran expansió del cultiu al Marroc i Portugal, amb les mateixes dates de comercialització que la producció espanyola; l’increment de les produccions i exportacions cap a la UE de competidors com Sud-àfrica, Israel i alguns països d’Amèrica Llatina.

Però no en tots els terrenys es pot plantar l’alvocat ja que aquest necessita d’unes característiques climatològiques especials. El clima no permet plantar alvocats en tots els llocs on hui hi ha cítrics, sinó només en zones càlides on no gela. Encara que no hi ha xifres oficials, s’estima que hi ha uns 20 agricultors a la província de Castelló que es dediquen de manera professional a cultivar alvocat.

Per part seua, el secretari general de la Va unir de Llauradors, Carles Peris, afirma que fins hui ni des de la Conselleria d’Agricultura ni La Va unir han realitzat un mapa del cultiu de l’alvocat, però destaca que “és cultiu que està de moda com a alternatiu al cítric. Això ha sigut possible perquè els mercats ho estan assumint bé i les expectatives són bones”. Malgrat això, Peris es mostra caut en assenyalar que “el caqui fa sis anys que es veia amb bones expectatives però finalment no es va comportar bé i això ha fet que desapareguen les plantacions pel fracàs que va suposar”.

Quant a l’alvocat assenyala que “ara està en exploració, els preus són bons i cal aconseguir fer produir millor la planta”. A la província de Castelló les localitats en les quals s’estan plantant més aquest tipus de cultiu és Vilavella, Betxí, Castelló i a la Vall d’Uixó. Des de la Va unir estan treballant per a programar unes jornades sobre l’alvocat que se celebraran a la fi del mes de febrer a la ciutat de Castelló. En elles es donarà a conéixer totes les varietats d’alvocats que existeixen, a més de les condicions per al seu cultiu.

Característiques per al cultiu

Un dels quals coneix millor les característiques idònies d’aquesta mena de cultiu és Miguel Pardo, enginyer agrònom i productor d’alvocat a Castelló. Segons explica les tres característiques fonamentals perquè vaja bé aquest cultiu és tindre aigua de qualitat, protegir-lo del vent i tindre un clima càlid, allunyant-lo de les gelades.

Per a Pardo “l’alvocat no és el futur substitutiu de la clemenules, és més aviat complementari perquè no pots plantar-lo en qualsevol costat. No es pot plantar en tota La Plana, cal evitar el risc de gelades”.

Segons explica, els principals problemes, a més del clima, són la forta inversió que s’ha de realitzar a l’inici ja de la plantació i també els robatoris que estan patint moltes collites pel fet que és un producte que en el mercat té un preu elevat. De fet, a la fi de l’any 2019, des de AVA-Asaja i l’Associació de Productors d’Alvocat (Asoproa) van denunciar una onada de robatoris d’alvocats en el camp valencià, sobretot a la comarca del Camp de Morvedre, a causa de l’interés que aquest cultiu subtropical desperta entre els lladres per l’elevat preu que aconsegueix en el mercat. Totes dues organitzacions adverteixen que aquest tipus de delictes agraris s’ha disparat amb tal grau d’intensitat i impunitat que està posant en perill la viabilitat econòmica de nombroses explotacions i, en última instància, amenaça el creixement d’una alternativa de cultiu atractiva per a l’agricultor.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací