La 26a commemoració de la Crema fa una crida a lluitar pels drets assolits i una dona portarà el penó per primera vegada

430

La marxa cívica tindrà lloc el dissabte 12 de gener i recordarà els 313 anys de l’incendi, l’assassinat de 253 persones i el saqueig de la ciutat. Els parlaments seran presentats per la periodista Gloria Castellote a la Torre Motxa i hi haurà emotius i cridaners espectacles de la mà Miquelets del Regne de València i la Conlloga Muixeranga de Castelló

Actualitat Diària/S.N.

Vila-real commemora, que no celebra, els 313 anys de l’incendi de Vila-real per les tropes borbòniques, un fet històric que es recorda amb una marxa cívica, organitzada des de fa 26 anys per Socarrats i Acció Cultural del País Valencià, amb la col·laboració de les regidories de Normalització Lingüística i Tradicions des de l’any 2011, comptarà amb la participació dels Miquelets del Regne de València i la Conlloga Muixeranga de Castelló i tindrà lloc el dissabte 12, dia en el qual va ocórrer el terrible succés en 1706 que va posar fi a la vida de 253 persones, el 10% de la població d’aquell moment que van ser socarrades junt amb edificis i documents de la ciutat que va ser saquejada.

DSC_0908El regidor de Normalització Lingüística i de Tradicions, Santi Cortells, acompanyat del delegat d’ACPV, Toni Royo, i el president de Socarrats, Fermí Font, ha presentat aquesta nova edició de la marxa. “És una representació històrica que val la pena conéixer, ja que aquest tipus d’actes no són habituals, per la qual cosa animem a la gent, tant de Vila-real com de poblacions veïnes a acostar-se”, assenyala Cortells. “Aquesta representació, a més, constitueix el símbol de què tot el que construïm amb molt d’esforç es pot destruir amb una gran facilitat. Encara que pensem que tenim els drets garantits i consolidats, és important rememorar aquests episodis històrics per a tindre en compte que cal defensar aquests drets i estar vigilants, perquè, en cas contrari, el foc se’ls pot emportar en un instant”, agrega.

Història

cartell_Marxa_Civica-2019La Crema és un episodi històric que va succeir tindrà lloc en el transcurs de la Guerra de Successió, conflicte civil, peninsular i europeu al mateix torn (1702-1713) i va tindre com a conseqüència la mort de 253 vila-realencs, amb una població de tres mil habitants, el 12 de gener de 1706 a mans de les tropes de Felip V de Borbó, a més del saqueig de la ciutat i la detenció de nombrosos veïns, en intentar a la força que Vila-real reconeguera com a rei a un Borbó i no a un Àustria. “Commemorem per a no oblidar que en eixe moment van perdre llibertat d’ús de la nostra llengua, cultura, tradició i finançament, és a dir, el dret a decidir el nostre destí com a poble, ja que el Regne de València s’autofinançava i administrava serveis com carreteres, o vigilància, per tant considerem que és un bon moment per a recordar el desig de recuperació de l’equivalent contemporani”, assegurava Royo l’any passat.

D’aquesta manera, Royo i Font incideixen en la importància de conéixer la història. “Fa 26 anys, quan vam començar a celebrar la marxa cívica de la Crema, molta gent no sabia en què va consistir. Ara les coses han canviat molt, però no volem limitar-nos a mirar al passat, sinó, sobretot, volem projectar i mirar cap al futur”, assenyala Royo.

marxa civica vila-real crema ciutat2La marxa cívica partirà de la seu de Socarrats -situada al carrer de Carles Sarthou, 38- a les 19.00 hores i recorrerà l’avinguda el Cedre, el carrer de Pere III, major Sant Jaume, la plaça de la Vila, Major Sant Domènech i Lluís Vives, fins a arribar a la Torre Motxa. Des d’allí, la comitiva es dirigirà pels carrers del centre de la ciutat fins a la torre Motxa. En el recorregut hi haurà llançament de salves i la parada dels Miquelets en els vials Pere III i a la Plaça Major i ja en el final de l’itinerari, en la torre Motxa, es repartiran díptics informatius sobre la Crema de 1706, tindran lloc els parlaments, en un acte presentat per la periodista Gloria Castellote. La portadora del penó serà enguany Roser Chorva, primera dona en la història encarregada d’aquesta tasca, per tant es pot dir que serà l’edició més feminista, ja que posarà en valor el paper de la dona en l’esfera pública.

Tant Cortells com Royo i Font han animat als vila-realencs a participar en la marxa i retre homenatge als 253 veïns que van perdre la vida en l’incendi i saqueig de la ciutat per part de les tropes de Felip V de Borbó.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací