Vithas alerta: Els casos de depressió i ansietat augmenten en gener

401

Actualitat Diària

El 13 de gener es commemora el Dia Mundial de la Lluita Contra la Depressió. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es tracta d’un trastorn mental freqüent, que afecta més de 300 milions de persones en el món.

Després de les festes nadalenques, toca reprendre la rutina diària i començar un mes de gener amb alguns condicionants que poden afectar la salut mental. El fred i les poques hores de llum, entre altres factors, accentuen en moltes persones la sensació de melancolia i tristesa. La Societat Espanyola de Psiquiatria adverteix que la majoria dels adults, almenys un 90%, experimenten canvis subtils en l’estat d’ànim, energia i somni quan canvia l’estació.

Segons el doctor Sergio Arques, psiquiatre de Vithas Castelló, “a l’inici de l’any, sobretot al gener i febrer, solen augmentar el nombre de depressions i els casos d’ansietat, decaïment o insomni. La llum solar és clau per al nostre estat d’ànim i la menor exposició a ella pot provocar en moltes persones canvis en els ritmes naturals de l’organisme. Com més llarg és el període de llum, major és el sentiment de benestar general i tenim més energia, ens sentim més actius i feliços”.

“Això sumat a l’adaptació a la rutina després d’un Nadal amb tantes restriccions en les reunions amb els sers estimats i a la situació de la pandèmia mundial que està trigant a remetre, implica que algunes persones puguin sentir un estat de tristesa i angoixa que si s’allarga en el temps comportaria no sols problemes de depressió o insomni sinó també altres malalties com a afeccions digestives o dermatològiques”, agrega l’especialista.

Trastorn Afectiu Estacional

Algunes persones poden fins i tot sofrir trastorn afectiu estacional (TAE), que és un tipus de depressió que pot arribar a ser molt incapacitant, ja que evita que la persona faci les seves tasques de manera normal. És la coneguda també com a depressió d’hivern perquè s’ajusta a aquest patró estacional. “En general comença en la tardor i desapareix en la primavera i ve desencadenada per la resposta del cervell a la disminució de l’exposició a la llum natural”, afirma l’especialista i agrega “encara que la forma més comuna de TAE ocorre en l’hivern, és cert que algunes persones experimenten símptomes durant la primavera i l’estiu. Encara que amb freqüència és una afecció dels adults, també pot afectar nens i adolescents”.

En el TAE, a més, juga un paper important la producció de melatonina i serotonina del cervell. “Durant l’hivern, -explica el doctor Arques-, el cos produeix més melatonina que estimula el somni i menys serotonina que és el que combat la depressió”.

Com afrontar el nou any

“Cal tenir en compte que cadascun de nosaltres ha de plantejar-se el que de veritat vol i desitja, sent fonamental marcar-se objectius puntuals a curt i mitjà termini, encara que sense oblidar la importància de definir a llarg termini com ens agradaria organitzar la nostra vida. No es tracta d’objectius ‘típics’ marcats socialment com aprimar, deixar de fumar o anar al gimnàs, sinó el que realment nosaltres ens plantegem a nivell individual”, afegeix l’expert.

Per això, el doctor Arques advoca per afrontar l’inici del nou any amb un “esperit optimista”. “Gener és bon moment per a fixar l’atenció en els plans i centrar-se en l’acció de realitzar-los. Així que hem d’omplir la nostra ment amb projectes, doncs per petits que siguin ens ompliran de motivació. A més, els hàbits saludables són molt importants: fugir del sedentarisme practicant una mica d’exercici, dieta mediterrània, tractar de dormir les hores necessàries, etc …”, conclou el doctor Arques.

Els hospitals Vithas són hospitals segurs

Els 19 hospitals de Vithas són hospitals segurs per a pacients i professionals gràcies a la implantació d’estrictes protocols de seguretat enfront de la covid-19. Entre les mesures implementades destaca l’establiment de dos circuits diferenciats: un per a les persones amb símptomes compatibles amb la covid-19, i un altre per a la resta de pacients.

Addicionalment, subministrem màscares i gel hidroalcohòlic a totes les persones que acudeixin a l’hospital per qualsevol motiu. A més, el Grup està realitzant test massius de detecció del virus en tot el personal, que està dotat de totes les mesures d’autoprotecció necessàries.

Una seguretat que sempre ha estat reforçada gràcies a que tots els hospitals Vithas implementen els estrictes protocols de la Joint Commission International, organisme de referència mundial que acredita la seguretat del pacient i l’excel·lència assistencial.
Per a més informació: https://preparadosparacuidarte.com/

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací