Unanimitat en la lluita contra els mosquits i divergències en la possible creació d’una taxa turística

725

El Ple de Diputació va acceptar la renúncia presentada per la diputada de Compromís, Mª Dolores Parra 

El Ple de Diputació de Castelló corresponent al mes de juliol va tindre poc recorregut, molta unanimitat i una discrepància. Es va votar per unanimitat una declaració institucional parra sol·licitar mitjans per a lluitar contra els mosquits, i es va rebutjar per majoria la moció del PP en contra d’una hipotètica taxa turística.

Esperanza Molina /Tàrsila Beltrán/ Actualitat Diària

El ple ordinari de la Diputació Provincial va durar poc més de mitja hora i va presentar poca història: pràctica unanimitat en quasi tot, el suport de tota la Corporació a la declaració Institucional sobre una proposta del PP per a lluitar contra els mosquits; rebuig amb els vots de l’equip de Govern a la protesta del PP en una moció que es pronuncia en contra d’una taxa turística que ara com ara no passa d’intencions; i la reconvenció del portaveu del PP a l’equip del PSOE per un comunicat que no s’ajustava a la realitat quant al ‘estalvi’ de la institució en sous de diputats i assessors.

Declaració Institucional sobre el problema dels mosquits a la província de Castelló

La moció havia sigut presentada pel Grup Popular i tenia com a objectiu sol·licitar mitjans suficients per a lluitar contra el problema dels mosquits a la província de Castelló.
Però l’equip de Govern va recollir el guant, i el que arribava com a moció d’un solo partit es va transformar en una Declaració institucional recolzada per unanimitat.

La Declaració aprovada, llegida pel president, José Martí, proposa:

La Diputació Provincial de Castelló insta a totes les institucions amb competències en aquesta matèria i que poden aportar solucions per a eliminar la plaga de mosquits al fet que, de forma conjunta, lleial i coordinada, es treballe per a aconseguir una solució efectiva i duradora al problema de la plaga de mosquits.

La Diputació Provincial insta a totes les institucions amb competències en aquesta matèria al fet que habiliten les partides econòmiques necessàries per a costejar els tractaments necessaris per a eliminar aquesta plaga.

La Diputació Provincial de Castelló sol·licita que s’activen les brigades especials antimosquits, la col·laboració de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i la inclusió de la província de Castelló en el projecte Regional Europeu per al control de mosquits invasors per a coordinar les activitats de seguiment de poblacions i control integrat de vectors en programes de la Tècnica d’Insecte Estèril (TIE).

Donar trasllat del present acord a la Generalitat Valenciana i a tots els ajuntaments de la Província de Castelló.

El portaveu del Grup Popular, Vicent Sales, valorava positivament que la seua moció s’haja transformat en Declaració i haja rebut el recolçament de tots els seus companys. “Aquesta és una problemàtica que ens afecta a tots i creiem que la unió d’esforços beneficiarà a tots els ciutadans d’aquesta província”

Rebutjat el rebuig a una taxa turística que ara com ara no existeix

Ha sigut l’únic punt en el qual Govern i oposició no s’han posat d’acord. Es tractava d’una moció presentada pel Grup Popular sobre “la taxa turística que vol implantar el Consell”.

La Taxa, com a tal, no existeix, encara que si és cert que Podem la va sol·licitar en l’anterior legislatura i que tant l’agrupació habitada com Compromís del Govern del Botànic no la veurien amb mals ulls després fins i tot, que l’alcalde de València també haja optat per aplicar-la.

Així les coses, i davant la possibilitat que existisca intenció de crear-la, el PP ja ha presentat mocions en diferents institucions, entre elles la que s’ha debatut en la sessió plenària de la Diputació.

Els arguments del PP, que coincideixen amb els de Ciutadans, defensats per Vicent Sales i Cristina Fernández, se centren en la inconveniència de posar-li obstacles al turisme de la Comunitat Valenciana, que va rebre l’any passat 25 milions de turistes amb una despesa pròxima als 10.800 milions d’euros.

“Segons les dades que maneja el mateix Consell, assenyalava Sales, el turisme suposa un 13,6% del Producte Interior Brut (PIB), genera un 14,4% d’ocupació directa, un 13,3% del total dels impostos recaptats en la Comunitat, i un 7,2% de la despesa pública corrent”. I ha indicat que, si bé de moment no s’ha aplicat la taxa, “El Consell ja ha anunciat que la taxa turística suposaria un increment de la recaptació de 30 i 40 milions d’euros”.

Sales va manifestar durant el ple, que el Consell persegueix recaptar més imposats i que la taxa només seria una via per a obtindre més diners sense que repercutisca en una major qualitat del turisme, perquè ja hi ha qui ha pensat a utilitzar-lo per als monuments fallers.

Per aquesta raó el PP insta al Consell a no implantar una taxa turística en la Comunitat Valenciana pels seus possibles efectes desfavorables en el sector i per la fèrria oposició del sector, amb el qual caldria consensuar aquesta decisió.

Per part seua, la portaveu de Ciutadans, Cristina Fernández, se sumava a la moció del PP i argumentava:“Perquè aquestes xifres es mantinguen cal cuidar-les i, sobretot
incentivar-les, perquè, a més, les necessitats del turisme cada vegada són més exigents, van canviant i ens hem d’adaptar a elles.

Per primera vegada en molt de temps, el turisme ha descendit en la segona meitat de juliol a la Comunitat Valenciana i això no és indica que alguna cosa se’ns escapa. I la solució per descomptat, no passa per gravar més al sector turístic amb taxes i impostos, al contrari, aquesta adaptació, aquesta xicoteta reinvenció constant, mereix d’ajudes administratives, de menors càrregues fiscals i de més agilitat burocràtica, just el contrari del que proposen amb la taxa turística els del Botànic”.

Cristina Fernández apuntava també: “Em pregunte si s’han mesurat bé les conseqüències d’implementar aquesta taxa” i calculava que, d’aplicar-se, només repercutiria en els allotjaments reglats, la qual cosa pot incrementar els allotjaments clandestins i l’economia submergida.

Ignasi Garcia, de Compromís, va defensar la taxa turística com una alternativa que ja desenvolupen altres països, va declarar l’alternativa com un impost que podria destinar-se a finançar les despeses que genera el turisme i que han de ser abonats per tots els ciutadans: neteja, seguretat… i fins i tot, va tirar de demagògia per a preguntar-se en veu alta si els turistes no preferirien pagar una xicoteta taxa a canvi de comptar amb assistència mèdica en els consultoris de Peníscola.

Per part del PSOE, Virginia Martí va evidenciar que la taxa que es pretenia rebutjar no està creada. Va recordar que el Partit Popular ja va generar una polèmica sobre el mateix tema en 2017… i aquella taxa no es va aplicar. Per tant, entenia que es tractava d’un intent del Grup Popular per generar enfrontaments en l’equip de Govern en Diputació i en Generalitat i va recordar que divendres passat, el secretari autonòmic de Turisme, Francés Colomer ja va respondre als periodistes, que la possibilitat d’implantar una taxa turística no estava sobre la Mesa.

PP i CS van votar a favor de rebutjar l’aplicació de la taxa turística. PSOE i Compromís ho van fer en contra per a rebutjar el rebuig de la taxa.

L’últim punt de despatx extraordinari va ser l’acceptació de la renúncia de Mª Dolores Parra al seu lloc de diputada per Compromís, per incompatibilitat amb sota nomenament de directora general.

I, en Precs i Preguntes, l’observació de Vicent Sales sobre el comunicat que va remetre el gabinet de premsa de diputació després del ple anterior, en què es presumia de l’estalvi en sous de diputats i assessors, que no es corresponia, va dir, amb la realitat dels números. “Ni els ciutadans ni els mitjans de comunicació mereixen un engany tan evident”.

El president de Diputació es va comprometre a respondre abans del pròxim ple, *sobe l’origen e els números que el PSOE va donar en aquell comunicat.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací