Turisme participa en un projecte pilot a València que mesura el flux de turistes i el seu impacte en el patrimoni

637

Actualitat Diària

Turisme Comunitat Valenciana participa en un projecte pilote que es desenvolupa a la ciutat de València per a mesurar el flux de turistes i el seu impacte en el patrimoni a través de sensors que detecten dispositius mòbils amb wifi activat.

Es tracta d’una acció pilot integrada en el projecte europeu Herit-Data on participa Turisme Comunitat Valenciana al costat de dues entitats espanyoles més: Fundació Valenciaport i Fundació Santa María la Real de Castella-Lleó, així com altres entitats i empreses de França, Grècia, Itàlia, Portugal, Croàcia i Bòsnia i Hercegovina.

L’objectiu del projecte europeu Herit-Data, integrat en el programa Interreg Mediterranean, és desenvolupar un sistema que permeta mesurar i reduir l’impacte del turisme en ciutats patrimonials, mitjançant l’ús de noves tecnologies.

Definir espais i mesurar impacte

Turisme Comunitat Valenciana va realitzar anàlisis prèvies comparant l’impacte del creixement turístic en destinacions com València, Barcelona, Florència o Amsterdam i la regió d’Occitània a França i Grècia Occidental. Segons explica el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, “l’estudi ens ha donat una radiografia sobre què està ocorrent a les ciutats i destinacions mediterrànies que han experimentat un increment de la seua activitat turística.”

Colomer destaca “l’àmplia i reconeguda trajectòria en gestió turística intel·ligent de la Comunitat Valenciana, l’única autonomia amb una xarxa pròpia de Destinacions Turístiques Intel·ligents que treballen per implementar procediments de monitoratge i gestió turística a través de les noves tecnologies”.

Aquesta experiència i l’estudi previ han servit per a plantejar el disseny de les proves pilot, definir els llocs de mesurament i establir les eines necessàries per a conéixer el seu impacte real a València i en el seu patrimoni.

Sensors en els llocs més turístics

La Fundació Valenciaport s’encarrega ara del mesurament del flux de visitants en col·laboració amb la Diputació de València. S’estan instal·lant sensors en els principals punts d’entrada i eixida de visitants: les oficines de turisme de l’aeroport i l’estació de l’AVE, així com en el port.

Així mateix, es controlen els fluxos en espais singulars com el Mercat Central, la plaça de l’Ajuntament i la Ciutat de les Arts i les Ciències. El mesurament es duu a terme mitjançant la instal·lació de sensors que detecten dispositius mòbils amb el wifi activat.

D’altra banda, en la Basílica de La nostra Senyora dels Desemparats i en la cripta arqueològica de la presó de Sant Vicent Màrtir es controlarà el nombre de visitants i factors que influeixen en la conservació del patrimoni com a humitat, temperatura o lluminositat. Aquest treball el realitza la Fundació Santa María la Real.

El projecte Herit-Data contempla també el desenvolupament d’una plataforma per a bolcar i interpretar les dades que faciliten els sensors i generar índexs senzills que permeten un coneixement ràpid del comportament dels visitants.

Per al secretari autonòmic de turisme, Francesc Colomer, “els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU són les directrius de la política turística en la Comunitat Valenciana en aquesta legislatura i projectes d’investigació com Herit-Data ens permeten participar de les últimes innovacions en gestió turística sostenible del turisme a Europa, a través de noves tecnologies.”

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací