Turisme analitza l’aplicació de noves tecnologies per a evitar la saturació en destinacions d’alt valor patrimonial

692

Actualitat Diària

Turisme Comunitat Valenciana ha elaborat l’estudi ‘Afrontant els reptes del overtourism en destinacions patrimonials i naturals a través de Open/*Big Data’ dins del marc del projecte europeu Herit-Data.

Es tracta d’una anàlisi de diferents destinacions turístiques d’Europa per a conèixer la seva gestió del turisme i la possible aplicació de tecnologies de mesurament i anàlisi de grans quantitats de dades per a optimitzar aquesta gestió.

Les destinacions analitzades són València, Benidorm, Barcelona, Amsterdam i Florència, a més del Pont Du Gard i la vall del riu Héraul a Occitània i l’enclavament de Ancient Alympia, a Grècia Occidental.

Les dades disponibles d’empreses de transport, telefonia, allotjament i de la pròpia interacció dels turistes amb la tecnologia proporcionen informació rellevant.

L’informe recomana utilitzar eines tecnològiques per a organitzar aquesta informació i usar-la per a monitorar fluxos en temps real i conèixer la saturació, definir el límit de càrrega d’una destinació o detectar zones crítiques on es perd el caràcter residencial.

També per a diversificar fluxos turístics, tant territorialment com en hores o temporades de menor demanda, o per a generar un sistema d’informació compartit entre agents públics i privats per a millorar la governança col·laborativa, entre altres.

Projectes pilot en la Comunitat Valenciana 

L’informe destaca els casos de València, Benidorm, Barcelona, Florència i Amsterdam perquè disposen ja de projectes pilot o en implantació.

A més, l’estudi distingeix diferents nivells de desenvolupament. En concret, la Comunitat Valenciana ha superat el nivell inicial de detecció de possibles desequilibris i treballa ja en accions pilot com les que Turisme CV impulsa dins de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, amb projectes com el de platges intel·ligents o espais naturals intel·ligents.

Igualment, es recull com a exemple el sistema de gestió intel·ligent del turisme de Benidorm o les aplicacions realitzades a la ciutat de València, on es va mesurar la terciarización de Ciutat Vella i es monitora també l’ús de la Marina per a millorar l’experiència de l’usuari.

Destaca el cas de Florència, que està creant un nou sistema que informarà turistes a través de wifi en els seus mòbils en temps real sobre la saturació de les àrees de la ciutat i proposarà rutes alternatives o recursos menys coneguts.

Tecnologia per a mesurar, anticipar desequilibris i actuar 

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat la importància de l’estudi realitzat per Turisme CV perquè identifica, clarament, les diferents fases del fenomen de ‘overtourism’ i proposa l’ús de tecnologia per a anticipar friccions i gestionar desequilibris.

Així, es defineixen 4 fases: Equilibri, on no es produeixen conflictes; Incubació, moment en el qual sorgeixen les primeres friccions; Turistificación, situació d’evidents alteracions en les funcions de la destinació, i ‘Overtourism’, moment en el qual el turisme desborda la capacitat de la destinació i es produeixen efectes irreversibles.

Segons Colomer, “hem de detectar els símptomes i identificar tendències abans d’arribar a situacions crítiques que desvirtuïn la qualitat de l’experiència turística i alterin el caràcter de la destinació, el seu valor més autèntic. Això és una gestió intel·ligent del turisme.”

10 àrees d’actuació 

L’estudi del projecte Herit-Data aconsella la utilització de noves tecnologies Big Data per a conèixer i mesurar en tot moment el nivell de saturació, planificar i zonificar la seva afecció i ajudar a optimitzar la governança de les destinacions turístiques.

En aquest sentit, s’apunten 10 àrees preferents d’actuació: ordenació urbana; protecció del patrimoni; protecció de l’habitatge; re-qualificació de l’espai públic; gestió del transport públic; increment de la mobilitat sostenible; desestacionalització; diversificació experiencial;diversificació territorial i regulació de l’allotjament.

“Amb estudis com aquest, la Comunitat Valenciana mostra la seva aposta per la recerca i el desenvolupament en el camí cap al model de turisme sostenible que es consagra en la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat”, ha conclòs Francesc Colomer.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací