Sanitat xifra en 27.940 les víctimes del Covid, i el Registre de Mortaldat planteja un ‘excés’ de 43.034 morts

899

Tots dos informes són oficials avalats per dos ministeris, en el cas de la Comunitat Valenciana, els decessos s’haurien disparat en 1.528

Contradiccions en els registres de mortaldat presentats pels ministeris del Govern. Sanitat apunta al fet que les víctimes del Covid han sigut 27.934. Però el de Ciència i Tecnologia en l’Informe MoMo situa l’excés de mortaldat en 43.034 morts sobre l’estadística habitual. La major part dels morts van ser persones de més de 65 anys. En la Comunitat Valenciana, el MoMo assenyala que s’han produït 1.528 morts més de les esperades. Les víctimes del coronavirus no són sol números, però els balls de números reclamen explicacions.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

El Ministeri de Ciència i Tecnologia recull en la seua pàgina web l’Informe MoMo, que refereix el Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària per totes les causes, tant a Espanya com per Comunitats Autònoma. Està elaborat per l’Institut Carles III d’investigació, per la qual cosa el seu rigor científic sembla fora de tot dubte.

Per a elaborar les seues estadístiques, el MoMo es nodreix de les dades aportades pels registres civils informatitzats del Ministeri de Justícia corresponents al 93% de la població espanyola.

La lectura realitzada entre el 17 de març i el 22 de maig, apunta un ‘excés’ sobre les morts previstes, del 42,2%, que situen entorn de les 30.829 persones mortes; d’elles, els majors percentatges pertanyen a les edats compreses en majors de 65 anys.
Però la cosa és molt més greu si es consulta l’Informe MoMo amb les ‘últimes dades ‘en temps real’, que xifra l”excés’ de defuncions a Espanya en 43.034 persones, un 55% per damunt de les morts previstes en circumstàncies habituals.

El nivell de mortaldat per coronavirus, segons el Ministeri de Sanitat, en les mateixes dates, situa la xifra en 27.940 persones.

La diferència suma 15.094 morts més sobre les estadístiques habituals des del mes de març, que no estarien catalogats com a víctimes del Covid.

És cert que l’informe MoMo no sols recull les defuncions pel coronavirus, sinó també els decessos per altres causes, però encara així, les xifres no quadren.

I tots dos informes amb les seues estadístiques estan confirmats per ministeris del Govern d’Espanya, pel de Ciència i Tecnologia i pel de Sanitat i Consum.

Una de les raons que s’apunten com a explicació, és que Sanitat només cataloga com a víctima de Covid als morts als quals se’ls haguera fet el test i hagueren donat positiu abans del decés. Però encara així, els números no tranquil·litzen.

El nombre de tests realitzat durant els moments més durs de la pandèmia van ser molt selectius, entre altres coses, perquè es mancava d’ells. El menor nombre de tests es va practicar en Residències de Tercera Edat, on el Covid va registrar el major nombre de víctimes.

Segons empreses funeràries i cementeris, el protocol de seguretat es va aplicar a tots els morts, perquè el certificat de defunció indicava en la quasi totalitat dels casos, complicacions pulmonars com a causa de la defunció, però no tots ells havien tingut opció a fer-se les proves.

La Comunitat Valenciana va presentar un excés de morts de 1.528 morts
Los mateixes dades del MoMo, respecte a la Comunitat Valenciana, entre el 22 de març i el 23 de maig, també assenyala un increment de morts sobre la mortaldat prevista del 17,9%, que es tradueix en 1.363 morts durant aquesta pandèmia de coronavirus.

Però si es consulten les dades de mortaldat de la Comunitat Valenciana l’Informe MoMo en ‘temps real‘, la xifra s’eleva als 1.528 morts més dels esperats, amb un increment de ‘excés’ del 20%

Cal assenyalar que, segons indica el MoMo, elaborat per l’Instituto Carlos III, les dades estan recollides sobre registres civils informatitzats en una població del 93%. Si s’observaren les dades completes del 100% de la població, a quin número ascendeix l’excés de mortaldat a Espanya i les seues comunitats Autònomes?.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací