La Diputació impulsa excavacions a La Serra d’en Galceran del que pot ser una mesquita

722

La diputada, Ruth Sanz, ha destacat la importància d’apostar pel patrimoni 

Actualitat Diària

La Diputació de Castelló, a través del Servei d’Arqueologia, ha impulsat noves excavacions en el jaciment del Tossal de la Vila, en terme municipal de La Serra d’en Galceran, per a continuar posant en valor un assentament amb estructures arquitectòniques de dues èpoques diferenciades: l’Edat de Ferro (entre els segles VIII-VII a.C.) i l’etapa Andalusí (entre els segles IX-X d.C).

La diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, que ha realitzat una visita a l’enclavament al costat de l’alcalde, Juan Carlos Mateu, ha destacat la importància de continuar apostant per posar en valor el llegat dels “nostres avantpassats, que a més de ser una riquesa cultural per a les actuals generacions pot ser un al·licient turístic i, per tant, econòmic per a les comarques castellonenques”.

Diputació excavacions mesquita Serra d'en Galceran

La campanya d’aquest any del Tossal de la Vila, que va començar en 2012, es realitza com en anteriors ocasions en col·laboració de l’Ajuntament de La Serra d’en Galceran, comptant en aquest 2020 amb una aportació de la institució provincial de 3.000 euros, al que s’afig la logística, peons i tècnics.

Per a enguany s’ha plantejat com a objectiu l’excavació d’un edifici que sembla correspondre a una mesquita. Es tracta, com han assenyalat des del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques (SIAP) de la Diputació, d’una construcció que sobreïx de la resta per la seua qualitat. Si es confirmara la hipòtesi de treball “estaríem davant la primera mesquita de caràcter rural identificada a la província i una de les poques que hi ha en la Comunitat Valenciana”, destaca la diputada de Cultura. Una altra de les línies de treball és localitzar la porta d’accés al recinte fortificat d’aquesta època medieval.

Actuacions en 2020

La Diputació de Castelló ha programat per a enguany un total de 13 actuacions, per un muntant global de 70.000 euros, que es realitzaran sota la direcció del SIAP, que té entre les seues funcions la d’excavació i conservació dels jaciments de la província. Els treballs es concentraran a Cortes de Arenoso, Cabanes, Montán, Vinaròs, La Serra d’en Galcerán, Zucaina, Borriol, Benafer, Benicàssim, Castelló, Fuentes de Ayódar, Vilafamés, Cinctorres i Argelita.

El projecte que requereix una major inversió és el de la consolidació del jaciment dels Morrones a Cortes de Arenoso, el pressupost dels quals és de 20.000 euros. A més del personal del Servei d’Arqueologia, participarà en aquestes labors rage d’obra contractada i estudiants en pràctiques curriculars o extracurriculars de les universitats que tenen conveni de col·laboració amb la Diputació: Universitat Jaume I, Universitat de València i Universitat Polítècnica de València. Per a realitzar tots aquests projectes s’ha sol·licitat la pertinent autorització a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací