Puig destaca l’any rècord de turisme i presenta el Pla Estratègic de Turisme 2020-2025

672

Actualitat Diària

El president de la Diputació, José Martí, i la diputada de Turisme, Virginia Martí, han participat aquest matí la presentació del Pla Estratègic de Turisme per a la Comunitat Valenciana 2020-2025, acte que s’ha desenvolupat en el Palau de la Generalitat Valenciana.

La reunió, presidida pel president de la Generalitat, Ximo Puig, al costat del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha servit per a mantindre una trobada de treball amb representants de les diputacions, els ajuntaments, cambres de comerç, universitats i associacions empresarials.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat l’any rècord de turisme, amb 29,6 milions de turistes en 2019, i ha assenyalat que amb la presentació del Pla Estratègic de Turisme de la Comunitat Valenciana 2020-2015 s’inicia “un procés participatiu i obert” per a treballar “la cooperació i l’acció col·laborativa entre tots els agents i entre totes les destinacions del sector turístic”.

Així ho ha explicat en l’exposició del pla després de la reunió que ha mantingut amb el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el director general de Turisme, Herick Campos, amb representants d’ajuntaments, cambres de comerç, universitats i associacions empresarials del sector.

El titular del Consell ha explicat que el pla estratègic s’aprovarà “abans de l’estiu” després del “procés de discussió” que ara s’inicia, on, com ha assenyalat el president, es convoca a tots els actors a participar, des dels professionals, les empreses privades i les patronals a les universitats o els sindicats.

“És un pla estratègic que no pretén ser estàtic, sinó un vector cap a l’horitzó capaç d’entendre els canvis que es produeixen”, ha destacat el president, qui ha assegurat que el bon moment pel qual passa el turisme valencià s’ha d’aprofitar per a “repensar el nostre model”.

“Estem en un bon moment per a planificar aquests pròxims cinc anys”, ha afirmat Puig, que ha recordat que durant aquesta legislatura s’ha consolidat el turisme amb un creixement de l’arribada de visitants, entre 2014 i 2019, pròxima al 30% i un important augment de la despesa mitjana.

En aquest sentit, ha explicat que el turisme ha injectat en la Comunitat Valenciana 13.400 milions d’euros durant 2019, dels quals 9.600 van procedir del turisme internacional, que ja aporta quasi 10 milions de visitants, un 68% més que en 2014.

Així mateix, ha destacat que “el turisme representa més del 14% de l’ocupació”, xifra que dóna mostra de la importància de la formació de qualitat i l’augment dels salaris “per a sostindre el projecte de futur” de “un sector madur que sempre ha estat innovant” i la qualitat i la situació del qual en els mercats pretén consolidar aquest pla estratègic.

Respecte a les línies mestres del pla, el president ha explicat que els “manteniments teòrics” del document es basen en la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat que està desenvolupant el Consell, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que la Comunitat Valenciana “ha assumit com a línia fonamental de govern”, el Codi Ètic del turisme valencià, que ja han signat quasi 1.000 empreses i institucions, o el Llibre blanc per a la Nova Estratègia Turística de la Comunitat Valenciana.

Quatre elements fonamentals

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat la governança col·laborativa, la vertebració del territori, l’impuls de la competitivitat i del capital humà i el màrqueting turístic com els “quatre elements fonamentals” que constitueixen la nova Estratègia de Turisme de la Comunitat Valenciana 2020-2025.

Colomer ha explicat que el pla estratègic és un precepte de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat que naix per la necessitat de tindre “un full de ruta que sintetitze i marque l’operativa concreta dels principis rectors de la política turística”.

Colomer ha destacat la important aportació del nou pla estratègic en “la construcció d’un marc conceptual teòric que presente a la Comunitat Valenciana davant els mercats nacionals i internacionals” amb l’objectiu de “millorar la competitivitat, el capital humà i la transformació digital del model turístic”.

Així mateix, ha valorat la importància que va suposar el Llibre blanc en “el disseny de futur de la nova estratègia del model turístic” que es va consolidar amb la Llei de Turisme, i també ha assenyalat la labor d’adaptació de la Comunitat Valenciana al Codi Ètic Mundial del Turisme en la transformació i desenvolupament del nou model turístic.

En matèria de desenvolupament sostenible, Colomer ha afirmat que “el turisme està cridat a jugar un paper de transformació en clau d’Objectius de Desenvolupament Sostenible, de pensament global i materialització local, amb uns principis fonamentals sense els quals no es pot entendre l’economia, la societat, el territori ni la interacció d’aquestes”.

El PETCV 20-25

Com ha explicat el president, el Pla Estratègic del Turisme de la Comunitat Valenciana 2020-2025 estableix una sèrie de línies estratègiques i programes per a anar desenvolupant, com és el cas de la implantació de la intel·ligència artificial en l’estratègia turística autonòmica i local o l’impuls d’un turisme sostenible i responsable.

També s’elaboren plantejaments com la consolidació de la Comunitat Valenciana com a destinació hospitalària i innovadora, l’impuls de la competitivitat a través de la qualitat o l’establiment d’una governança compartida que ajude, a més, a la vertebració de la Comunitat Valenciana i propiciar la cohesió amb l’augment del turisme intern.

Castelló busca captar nous perfils

Per part seua, la presidenta del Patronat Municipal de Turisme i regidora de Turisme, Pilar Escuder, ha participat aquest dilluns en la trobada mantinguda en el Palau de la Generalitat amb motiu de la presentació de l’Estratègia de Turisme de la Comunitat Valenciana 2020-2025. La reunió ha estat presidida pel president de la Generalitat, Ximo Puig, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el director general de Turisme, Herick Campos, amb l’assistència de representants d’ajuntaments, cambres de comerç, universitats i associacions empresarials del sector turístic. Escuder ha desgranat en la trobada les possibilitats que ofereix Castelló dins d’aquesta estratègia turística i ha destacat els esforços per a captar nous perfils.

Així, Escuder ha incidit en el paper de Castelló de cara a la implantació del Pla Estratègic de Turisme en aquests pròxims cinc anys. Per a la regidora, la capital de la Plana és una ciutat en expansió que pot créixer en paral·lel al compliment dels reptes marcats entorn de la sostenibilitat, la competitivitat i la innovació, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). “Totes les poblacions del territori valencià compartim l’objectiu de desenvolupar les claus d’aquest pla conforme als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) vinculats amb el turisme”, ha detallat.

La regidora de Turisme de Castelló ha apuntat durant la reunió els esforços realitzats per l’Ajuntament per a adaptar-se als nous perfils de turistes, un objectiu que ha considerat clau per al futur del sector. Així ho ha explicat Escuder, per a qui l’adaptació de l’oferta turística a les necessitats dels viatgers és un de grans desafiaments que haurà d’afrontar el sector en el futur immediat. “Cada turista té unes necessitats i unes demandes concretes que hem de saber com cobrir”, ha valorat.

Segons ha indicat, la capital de la Plana també ha posat en valor la capacitat del sector per a dinamitzar ciutats senceres. “El turisme serveix com a motor per a tot el nostre entorn per les oportunitats de generació d’ocupació i riquesa que porta amb si”, ha recalcat.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací