Puig avança que es realitzaran “inversions immediates” per a incrementar les capacitats del sistema sanitari

393

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat en Les Corts que el Consell realitzarà “inversions immediates” per a continuar incrementant les capacitats del sistema sanitari a través del Pla d’Emergència per a a l’Ampliació de les Infraestructures Hospitalàries, amb el qual es pretén situar a la Comunitat Valenciana al nivell dels estàndards europeus en llits per habitant.

El cap del Consell, que ha respost en la primera sessió de les Corts d’enguany a les preguntes dels grups parlamentaris, ha destacat que “la fortalesa del sistema sanitari valencià ha permès afrontar la pandèmia més greu” de la història recent, i això, ha afegit, gràcies “a l’immens esforç del personal sanitari”.

Per això, ha rebutjat que es pugui posar en dubte la seva professionalitat, ja que està sent “exemple de lliurament i dedicació” i ha recordat que la Comunitat Valenciana “va ser la primera en preparar un pla de contingència”.

“Aquesta era el nostre full de ruta, que hem complert” i que passa, primer, per reforçar el personal, segon, per ampliar les capacitats sanitàries, tercer, per garantir la reserva estratègica de material de protecció i, quart, amb l’el “principal actiu”, la vacunació, que “permet mirar el futur amb esperança”.

El president ha assenyalat en aquest sentit que la Comunitat Valenciana es troba en el grup de les comunitats “més eficients”. “Ahir vam superar les 90.000 persones amb la vacunació completa i ja s’han administrat més de 200.000 dosi”, de manera que s’està treballant perquè a l’abril comenci la vacunació massiva de la ciutadania, ha detallat.

Puig ha al·ludit també al treball realitzat en 2020 per a ampliar les capacitats del sistema sanitari, amb més de 10.000 contractes de personal sanitari, 2.292 rastrejadors, l’increment de llits, l’adquisició de 462 respiradors més o l’adjudicació de l’acord marc per a garantir el material de protecció durant els pròxims dos anys.

Per això, ha insistit en la necessitat “estratègica” de continuar intensificant la capacitat de resposta del sistema sanitari amb la posada en marxa del Pla d’Emergència per a a l’Ampliació de les Infraestructures Hospitalàries, que ja ha començat amb l’ampliació de l’hospital Clínic de València.

“Moderació, serietat i proporcionalitat”

Respecte a l’evolució de la pandèmia, ha assenyalat que, encara que estan baixant els indicadors, “no podem relaxar-nos” perquè “la letalitat és insuportable”.

Puig ha manifestat en aquest sentit que les restriccions “s’aixecaran quan sigui possible” des del punt de vista epidemiològic, seguint criteris tècnics, i ha subratllat que el Consell continuarà actuant en aquest àmbit amb “moderació, serietat i proporcionalitat”, aplicant la “prudència”, com fins ara.

Puig ha agregat referent a això: “No podem fer-nos paranys”, perquè la realitat està mostrant que “a major mobilitat i major contacte, major contagi”. A més, ha recordat que les mesures restrictives que s’estan aplicant en la Comunitat Valenciana i en altres autonomies són les mateixes que s’estan duent a terme en altres països europeus.

El cap del Consell ha insistit que l’agenda de la Generalita passa per “superar la pandèmia, reactivar l’economia i garantir la cohesió social”, perquè es tracta que “la sortida de la crisi no tingui una legió de perdedors”.

Referent a això, ha recordat que la Generalitat ha preparat el pla Resistir, la major iniciativa d’ajudes de totes les comunitats autònomes, especialment dirigida a autònoms i a microempreses, dotat amb 400 milions d’euros, i ha avançat que, si “és necessari” hi haurà una segona edició d’aquest pla, per al qual s’ha realitzat ja un “esforç considerable”.

En aquesta línia, ha avançat que, des d’aquest mateix dijous, tots els ajuntaments de la Comunitat hauran rebut les ajudes directes de la Generalitat per a poder distribuir-les entre els sectors més afectats per la pandèmia . “Aquesta és l’agilitat i l’eficiència que resulten necessàries”, ha avançat Puig, que també ha al·ludit a la pròxima aprovació d’ajudes per a sectors com el de l’artesania.

D’altra banda, Puig ha iniciat la seva intervenció recordant a la primera uixera de les Corts amb síndrome de Down, Carolina Siles, recentment morta, de qui ha destacat que va ser “pionera en inclusió” en aconseguir “trencar” el “sostre” que existia quan va accedir a la Cambra.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací