Puig assenyala que els Pressupostos Generals cronofiquen la ‘infrainversió’ i ‘marginen’ als valencians

El president recorda que si la regió valenciana tinguera un finançament i inversió "adequades", l'autonomia creixeria al voltant d'un punt més del PIB

620

ActualitatDiària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha denunciat que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2018 “confirma la tendència i la cronificació de la infrainversió” a la Comunitat Valenciana, la qual cosa contribueix a “solidificar la marginació als valencians”.

Així s’ha manifestat Puig després de la reunió mantinguda en el Palau de la Generalitat per a analitzar els Pressupostos presentats pel Govern central, uns comptes que, en paraules del president, “deixen a la Comunitat Valenciana en el furgó de cua de la inversió per habitant”, ja que, com ha explicat, mentre que el pes poblacional és del 10,6%, les inversions seran solament d’un 6,3%. 

En aquest sentit, el cap del Consell ha exposat que si la inversió destinada a la Comunitat Valenciana se situara en la mitjana del conjunt autonòmic disposaria de 334 milions d’euros més, xifra que suposaria, segons Puig, “el mínim en una autonomia que arrossega una infrafinanciación perenne”. No obstant açò, en els PGE la Comunitat queda l’última en inversions, solament per davant de Navarra i Canàries, que, com ha recordat Puig, “tenen un règim especial”.

A més, el president -que ha estat acompanyat, entre uns altres, pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, i el director general d’Obres Públiques, Carlos Domingo– ha destacat que “si hi ha una província que pateix una major discrimininación és Alacant”, on la infrainversión ascendeix a 271 milions dels 334 que es comptabilitzen per a la Comunitat en aquests prespuestos.

“En 2018 -ha continuat Puig- un valencià rebrà 150 euros, quan hauria de rebre 217 per a estar en la mitjana”. Aquesta diferència amb la mitjana, de 67 euros per habitant en el cas autonòmic, ascendeix fins als 117 en el cas d’Alacant.

El president també ha assenyalat que la diferència amb l’autonomia amb major inversió arriba fins als 219 euros per habitant. “Si la Comunitat Valenciana rebera una inversió equivalent a la qual més rep, enguany obtindria 1.500 milions més”, ha assegurat.

Pèrdua de treball 

D’altra banda, Puig ha lamentat que el deute en inversions que té l’Estat amb la Comunitat Valenciana “ha anat acumulant-se tots els anys”. Així, el president ha criticat que, des de 2011 la Comunitat Valenciana ha deixat de rebre 2.650 milions d’euros, la qual cosa, segons ha explicat, es tradueix en una pèrdua de 31.000 ocupacions, “solament 3.900 enguany”.

A més, el cap del Consell ha considerat “escandalós” que, si la inversió plantejada per a la Comunitat Valenciana és d’al voltant del 7% de la de tota Espanya, la inversió real, executada, solament arriba a un 5%. “El propi ministeri reconeix que no s’ha invertit més enllà del 50%”, ha recriminat el president.

D’altra banda, president ha indicat que si la Comunitat Valenciana tinguera un finançament i inversió “adequades”, l’autonomia creixeria al voltant d’un punt més del PIB, i que aquests pressupostos presentats pel Govern central estan “gripando un motor fonamental per al creixement d’Espanya”.

Finançament autonòmic

El cap del Consell ha assenyalat que, malgrat que en els pressupostos es preveu un increment de la recaptació dels impostos que integren el finançament autonòmic (augments del 5,2% en el cas de l’IRPF, del 6,1% en el de l’IVA i del 4,1% en el dels impostos especials), la previsió de lliuraments a compte del sistema de finançament en aqueix mateix pressupost és de solament un 3,87%.

“El Ministeri d’Hisenda distribueix de manera absolutament arbitrària la recaptació”, ha criticat Puig, que ha remarcat que “s’està actuant amb una profunda deslleialtat” des del Govern central.

A més, sobre la proposta llançada pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, de plantejar una reestructuració de deute autonòmic a les “comunitats cumplidoras” a canvi del suport als seus pressupostos, el cap del Consell ha declarat que la qüestió del compliment “és un debat fals”.

Així, el president ha defensat que “amb els pitjors índexs de finançament”, la Comunitat Valenciana ha sigut de les quals més ha reduït el dèficit.

Foment 

Respecte als pressupostos que dedica el Ministeri de Foment a la Comunitat Valenciana, Puig els ha qualificat de “escassos i diametralment oposats a tot allò que ha vingut anunciant el ministre”, a més de “discriminatoris perquè demostren una nul·la sensibilitat en qüestions essencials”.

Com a exemple d’açò, el president ha ressaltat que no s’atorgue la subvenció per al transport metropolità de València. “La Generalitat, l’Ajuntament de València i el conjunt d’ajuntaments de l’àrea metropolitana hem fet allò que ens deia el ministeri per a ser inclosos en aquesta subvenció”, ha reivindicat Puig, qui ha demanat igual tracte que altres ciutats que sí compten amb aqueix suport del Govern, com és el cas de Madrid, Sevilla o Barcelona. 

Així, el president ha assenyalat que aquesta “arbitrarietat” impedeix que els valencians tinguen els mateixos drets que altres ciutadans de l’Estat. “No és assumible que no es destine ni un sol euro al transport metropolità de València quan hem creat l’Autoritat del Transport Metropolità, quan hem engegat els plans de mobilitat sostenible i quan s’ha iniciat la reordenació del nou mapa de transports”, ha denunciat.

Quant a la inversió ferroviària, plantejada en 380 milions, el president s’ha preguntat on està la prioritat per al Corredor Mediterrani o la de la xarxa de Rodalies, a tenor de les baixes inversions apuntades per a infraestructures com la plataforma de València a Castelló, la millora de la línia Sagunt-Terol, el túnel pasant de València o el compliment del pla de Rodalies.

Respecte a aquest pla, Puig ha recordat que els 1.437 milions anunciats en una inversió prorratejada en 9 anys han quedat en una partida de 20 milions per al present any, quan la inversió mínima haguera hagut de ser de 150 milions.

A més, Puig li ha recriminat al ministeri les “xicotetes partides” dedicades infraestructures de Rodalies en tota la Comunitat, així com que no aparega cap per a l’electrificació i millora de la línia C3, “quan el pla de Rodalies preveu 320 milions”, o la reducció de 84 a 68 en l’import destinat a l’Alta Velocitat a Alacant.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací