Puig anuncia la fi de les restriccions i insta el Govern d’Espanya que reguli l’ús del passaport COVID-19

529

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la fi de la majoria de les restriccions enfront de la COVID-19 i ha instat el Govern d’Espanya a prendre una decisió sobre l’aplicació del certificat de vacunació en tot el territori espanyol per a l’accés als espais d’oci nocturn i festivals.

Així ho ha avançat en roda de premsa, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19 en la qual s’han acordat les noves mesures que entraran en vigor el dissabte 9 d’octubre i estaran vigents fins a nova resolució.

El cap del Consell, que ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha defensat l’ús del certificat de vacunació que ha qualificat com un “instrument positiu per a estrènyer l’accelerador de la normalització”. Per això ha insistit en la necessitat que el Consell Interterritorial assumeixi que “si som capaços de generar seguretat a la ciutadania, avancem”.

En aquest sentit, el president ha valorat i secundat que sectors com el de l’oci nocturn o el dels festivals hagin proposat, per iniciativa pròpia, la implantació del certificat de vacunació, la PCR o el test d’antígens per a accedir a aquests espais, amb la finalitat de garantir “la màxima seguretat possible”.

Ximo Puig s’ha mostrat convençut d’estar arribant “a l’estació final d’un moment històric” i ha assegurat que el pròxim 9 d’octubre “comencem una nova etapa” aconseguida gràcies a la “eficient gestió” en l’àmbit sanitari, així com al “civisme de la ciutadania”.

No obstant això, ha demanat “sentit comú, prudència i responsabilitat” perquè el virus no ha desaparegut, encara que ha destacat que la protecció de grup que ha fet possible la vacunació permetrà “conviure amb ell”.

“A partir d’ara -ha manifestat- la ciutadania tindrà el deure de cautela i protecció per a evitar riscos de contagi, així com l’obligació de continuar complint les indicacions d’aïllament i quarantena en casos positius o contactes estrets”.

Ús de la màscara

Durant la seva intervenció, el president ha anunciat que decauen la “immensa majoria” de les restriccions, encara que es manté l’obligatorietat de portar màscara en espais tancats d’ús públic i en espais a l’aire lliure on no pugui respectar-se la distància de seguretat.

Així mateix, continuarà sent recomanable a l’aire lliure, especialment en entorns urbans, i no es podrà fumar en la via pública a menys de dos metres de distància interpersonal ni en terrasses d’hostaleria.

Decauen aforaments màxims

Puig també ha explicat que decauen els límits d’aforament en tots els establiments i activitats en general, així com en esdeveniments i celebracions, tret que l’esdeveniment se celebri amb públic dempeus, i en aquest cas l’aforament es restringirà a raó de 2,25 metres quadrats per persona.

Es permeten els festivals de música, encara que en funció de la seva singularitat, els serà aplicable un protocol específic que establirà la Conselleria de Sanitat.

En l’hostaleria i restauració, també decauen els límits d’aforament però es manté el número màxim de 10 persones per taula i en la barra s’haurà de mantenir la distància de seguretat. Quant als locals d’oci, també deixen de tenir limitat el seu aforament màxim i, a més, el seu horari de tancament serà d’acord amb la seva llicència.

En cinemes, teatres, auditoris i museus, l’aforament serà del 100% excepte quan es consumeixi beguda o menjar en sala, que es deixarà un seient lliure de distància. I tampoc hi haurà limitació d’aforament per a l’activitat física i esportiva en general, inclosos gimnasos, piscines i vestuaris.

No obstant això, per a les lligues professionals de futbol i bàsquet, es manté per acord del Consell Interterritorial l’aforament del 80% en espais tancats i el 100% en espais oberts.

Unitat de vigilància postpandèmica

En el transcurs de l’acte, el president ha anunciat la creació d’una Unitat de vigilància específica per a la COVID-19 davant la nova situació postpandèmica.

Aquesta unitat de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública establirà noves mesures de detecció precoç, vigilància i control de la COVID-19 en tots els hospitals, així com en diferents punts de la Comunitat Valenciana.

Crida a la vacunació

El cap del Consell ha realitzat una crida a les persones que encara no s’han vacunat perquè s’immunitzin, i els ha demanat “la mateixa responsabilitat i solidaritat” que la resta de la població que sí ha rebut la vacuna.

En aquest sentit, ha assenyalat que entre la població sense vacunar la taxa de defuncions per cada 100.000 habitants és de 24,57 i entre la població vacunada aquesta taxa és de 2,27 morts per cada 100.000 habitants, la qual cosa suposa 10 vegades més de defuncions entre els no vacunats que entre els quals han estat immunitzats.

Indicadors positius

Finalment, ha destacat que l’obertura progressiva realitzada en l’últim mes ha contribuït a obtenir uns indicadors positius, que se situen per sobre de la mitjana espanyola i de molts altres països.

En concret, quant a incidència acumulada, la Comunitat Valenciana ha passat de 136 a 39 casos per 100.000 habitants; i la xifra d’hospitalitzats s’ha reduït a la meitat, passant de 321 persones ingressades a 156.

A aquestes dades també ha contribuït la vacunació de la població, ja que actualment el 90,3% dels valencians en edat de vacunar han rebut una dosi, i en els pròxims dies s’aconseguirà el 90% amb pauta completa. En aquest sentit, el president ha mostrat el seu agraïment als equips de vacunació i a tota la societat, que ha fet possible que la immunització sigui una realitat.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací