Mercadona dispara els beneficis un 84% i guanya 593 milions d’euros en 2018

262

Actualitat Diària

Mercadona, empresa de supermercats físics i de venda online, ha incrementat la inversió durant 2018 (amb càrrec als seus recursos propis), en un 50%, fins als 1.504 milions d’euros. Aquest esforç inversor s’emmarca en la determinació, presa fa dos anys, de fer tot el que sigui necessari, dins del Model de Mercadona, per a transformar la companyia i ha permès experimentar una millora en superfície constant de les seves vendes d’un 6%, fins als 24.305 milions d’euros. Igualment, des de la posada en marxa en 2017 d’aquest projecte de transformació disruptivo, ha registrat un increment acumulat de més de 125 tiquets per botiga i dia de mitjana. Totes aquestes dades posen de manifest que el procés transformador en el qual es troben immerses totes les persones que formen el Projecte Mercadona està servint d’impuls.

Mercadona ha finalitzat 2018 amb 1.636 botigues, després d’obrir 29 nous supermercats i tancar 20 que no s’ajustaven als estàndards d’amplitud i comoditat de la cadena. Entre elles, destaquen les obertures a Ceuta, La Palma i Melilla, que han permès a la companyia completar la seva presència en tot el territori espanyol. A més, i en el seu procés de canvi constant per a ser la millor opció de “El Cap”, Mercadona ha continuat reformant la seva xarxa de supermercats i ha finalitzat l’any amb 400 supermercats del Nou Model de Botiga Eficient (Botiga 8), després de reformar 215 botigues.

A tot això, a més, ha de sumar-se la posada en marxa durant el mes d’agost passat de la nova secció “Llest Per a Menjar” en el supermercat de la localitat de Burjassot (València), al qual gradualment s’han anat sumant uns altres, fins a tancar l’any amb un total d’11 supermercats a la província de València amb aquesta nova secció. L’excel·lent acolliment per part dels clients d’aquesta iniciativa fa que en 2019 aquesta secció tingui previst implantar-se en 250 supermercats més de la cadena.

Ser una empresa de supermercats físics i venda online

Al maig de 2018 Mercadona ha posat en marxa el seu primer “Rusc”, un magatzem online des d’on se centralitza la preparació i distribució de les comandes online que serveix a 97 municipis de la província de València. Després de gairebé 8 mesos de “laboratori” en els quals la companyia ha anat incorporant progressos per a millorar el seu servei online i fer-ho rendible, s’han duplicat les comandes realitzades per aquest canal en aquesta zona en comparació amb les xifres de l’anterior Telecompra, amb una facturació mensual de 2,2 milions d’euros. Aquesta dada avala la decisió de la companyia d’iniciar el servei online a Barcelona a mitjan aquest any.

Proveïdor Totaler. L’evolució d’un model d’èxit

Mercadona ha decidit aprofitar en 2018 tots els seus punts forts per a fer evolucionar les figures del Interproveedor i del Proveïdor Especialista, així com el marc de relació establert. En aquest context, la companyia ha posat en marxa el Model de Proveïdor Totaler, del qual ja formen part 1.400 proveïdors, tant interproveedores com a proveïdors especialistes, i que es constitueix com un projecte obert en el qual no importa la grandària del fabricador i sí la seva especialització i agilitat per a satisfer a “El Cap” amb productes diferencials i amb una excel·lent qualitat, la qual cosa genera una responsabilitat compartida.

Un nou Conveni Col·lectiu i Pla d’Igualtat més social i paritari

En 2018, Mercadona ha creat 1.800 nous llocs d’ocupació estable i de qualitat, la qual cosa li ha permès tancar l’any amb una plantilla de més de 85.800 persones, de les quals 300 són portugueses. Durant aquests dotze mesos, la companyia ha destinat importants recursos per a millorar les habilitats i coneixement dels seus treballadors, amb un esforç inversor en formació que ha superat els 70 milions d’euros. Paral·lelament ha continuat apostant per la promoció interna, amb un total de 860 persones ascendides a llocs de major responsabilitat; i per la igualtat, com posa de manifest el fet que hagi finalitzat 2018 amb una plantilla majoritària de dones, i que aquestes ocupin el 47% dels llocs directius.

En aquesta aposta per la qualitat de les seves RR.HH., a la fi de 2018, la companyia va signar amb els sindicats majoritaris el nou Conveni Col·lectiu d’empresa i Pla d’Igualtat 2019-2023, reforçant la conciliació i estabilitat laboral. El nou marc laboral, més igualitari i social, reforça el compromís de Mercadona amb l’ocupació estable i de qualitat, al mateix temps que consolida la seva aposta per millorar el poder adquisitiu de la plantilla amb un sou mínim de 1.328 euros al mes/bruts, als quals se sumen, a més de la prima per objectius, altres complements propis de la Política Retributiva de la companyia que suposen increments d’un 11% anual fins al tram 5, que s’aconsegueix després de quatre anys en l’empresa, i un increment progressiu del salari basi vinculat a l’IPC i a la productivitat.

Una empresa socialment responsable i compromesa amb el seu entorn i la seva plantilla

Un any més, Mercadona s’ha reafirmat en el seu principi que “L’èxit, si és compartit, sap millor”. Del seu benefici total generat, un 25%, s’ha repartit amb la plantilla, en total 325 milions d’euros en concepte de prima per objectius; un 25% dels guanys, 295 milions, s’ha revertit en la Societat, dels quals 2 milions corresponen a Portugal, en concepte d’impostos, amb un tipus impositiu efectiu en l’impost de societats del 22%; un 40%, sobre 470 milions, s’ha reinvertit en l’empresa com a recursos propis, i el 10% restant s’ha repartit entre els accionistes via dividends.

A aquest creixement compartit ha de sumar-se, igualment, el compromís de la companyia a avançar en el seu model de negoci responsable i sostenible, millorant la qualitat del treball i invertint en la cura mediambiental i benestar animal. Per a això, promou, per mitjà de la seva activitat, iniciatives responsables, com per exemple l’eliminació de les bosses de plàstic per altres reutilitzables i reciclables de paper i material reciclat, donant-li una segona vida al plàstic dels embalatges de les seves botigues; el compromís de comercialitzar abans de 2023 sol ous procedents de gallines criades sense gàbia; i l’aposta constant per un transport sostenible, amb 54 camions propulsats a gas natural.

Fruit d’aquest compromís amb el creixement compartit, i d’acord amb la metodologia actualitzada per l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (IVIE), l’aportació global de Mercadona a la creació de riquesa a Espanya, representa el 3,4% de l’ocupació total del país, (630.000 llocs de treball), el 1,9% del PIB (22.900 milions d’euros) i un volum de compres en el mercat nacional de 18.640 milions d’euros que representa el 85% del total de les compres realitzades per la companyia.

Internacionalització: una fita per a Mercadona

Després de comunicar l’inici del procés d’internacionalització en 2016 a Portugal, la companyia ha continuat treballant durant aquests dotze mesos per a fer realitat aquest projecte, que es materialitzarà al llarg del segon semestre de 2019 amb l’obertura de les seves primeres botigues, situades en els districtes de Braga, Porto i Aveiro. Per a això, ja compta amb una plantilla a Portugal de 300 persones i ha invertit en 2018 una xifra pròxima als 60 milions d’euros que, a més de la construcció de les botigues, permetran inaugurar un bloc logístic en Póvoa de Varzim. Així mateix, durant aquests dotze mesos la companyia ha continuat definint l’assortiment per a adaptar-lo als gustos i hàbits de “El Cap” portuguès, per al que ha realitzat més de 2.000 sessions de coinnovación en el Centre de Coinnovación de Matosinhos (Gran Porto).

Nova inversió rècord de més de 2.300 milions d’euros en 2019

Dins del compromís materialitzat pels accionistes de la companyia de continuar fent, dins del Model, tot el necessari per a transformar Mercadona, durant 2019 la companyia té previst escometre una nova inversió històrica de més de 2.300 milions d’euros. Aquest esforç es destinarà a l’obertura de 49 nous supermercats, 10 d’ells a Portugal; a la reforma de 390 supermercats amb el Nou Model de Botiga Eficient (Botiga 8); a continuar desenvolupant el Projecte de Frescos Global, i a la implantació de la nova secció de Llest Per a Menjar, que està previst es amplie a altres 250 supermercats també al llarg de l’any

Altre dels objectius claus de Mercadona en 2019 serà l’eliminació de sobreesforços i l’optimització de la xarxa logística, repto aquest últim que s’aborda per mitjà de l’automatització dels blocs logístics. A més, la companyia continuarà destinant importants recursos a la transformació digital, un altre dels vectors de creixement, i a les obertures de dos nous magatzems per a online (Ruscos).

El president de Mercadona, Juan Roig, ha manifestat que “2018 ha estat un any de moltes iniciatives transformadores per a la companyia. Els resultats d’aquest projecte de transformació disruptivo que iniciem fa dos anys no serien possibles sense l’esforç que realitzen les 85.800 persones de Mercadona per a garantir, tots els dies amb el seu treball rutinari, la satisfacció de “El Cap”, els nostres clients”. Per a Juan Roig, “tots els que formem Mercadona ens hem marcat per a 2019 un repte clar: perseguir un creixement sostenible basat en l’eficiència, la diferenciació, la sostenibilitat i la innovació, amb la determinació i humilitat necessàries per a corregir els errors que pel camí cometrem i per a continuar construint un projecte que la gent vulgui que existeixi i que aposti pel creixement compartit. Perquè, tal com vaig tenir l’oportunitat de llegir en el llibre Capitalisme Conscient “Igual que les persones no vivim només per a menjar, tampoc les empreses existim només per a aconseguir beneficis; ara bé: les persones no podem viure sense menjar i les empreses no podem viure sense beneficis”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací