Medi Natural reintrodueix en l’Albufera l’espècie vegetal amenaçada Salsola Soda

607

Actualitat Diària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través del Servei de Vida Silvestre de la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental i en col·laboració amb les entitats conservacionistes Acció Ecologista-Agró i SEU-Birdlife, ha posat en marxa, per primera vegada, la reintroducció de l’espècie vegetal Salsola soda en el Tancat de la Pipa, situat al parc natural de l’Albufera.

El projecte, sobre una de les espècies de flora silvestre més amenaçades, persegueix recuperar aquesta espècie la població de la qual es va reduir dràsticament l’any 2014 per a desaparéixer completament del medi natural de la Comunitat Valenciana l’any 2017.

El Tancat de la Pipa, situat al parc natural de l’Albufera, ha sigut el lloc triat per l’equip de flora terrestre amenaçadona del Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal (CIEF), per a la plantació de 250 exemplars de Salsola soda. Aquest grup de treball s’encarregarà d’estudiar la seua evolució durant els pròxims mesos.

A més, es plantaran en aquest mateix enclavament prop de 500 exemplars d’altres quatre espècies vegetals amenaçades, dues d’elles en perill d’extinció, i que han sigut produïdes en els vivers del CIEF. Concretament es tracta de les espècies Limonium dufourii, Limonium albuferae, Frangula alnus i Arundo micrantha.

El projecte també inclou la plantació de més de 800 exemplars de tres espècies de flora aquàtica com són Ceratophyllum submersun, Lemna trisulca i Thelypteris palustris, produïdes en el Centre de Conservació d’Espècies d’Aigua Dolça de la Comunitat Valenciana.

Hai que destacar que un dels principals objectius d’aquest projecte consisteix a incrementar la diversitat de la vegetació present al parc natural de l’Albufera, en particular en el Tancat de la Pipa, una reserva en la qual, gràcies a un procés de restauració ecològica, s’han recreat els principals ambients d’aigua dolça propis de l’aiguamoll, amb el que és possible conéixer l’aspecte del llac valencià abans del procés de contaminació i degradació ocorregut en els últims anys.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica produeix regularment llavors d’aquesta espècie per a ser reintroduïdes en llocs que reunisquen les condicions adequades i que es troben lliures dels riscos d’inundació permanents.

En aquest sentit, el citat Tancat de l’Albufera es va considerar com el lloc més idoni per a allotjar a la població de Salsola soda i d’altres espècies amenaçades ja que disposa d’un aflorament de terreny salí d’inundació estacional, no prolongada.

La Salsola soda és una espècie de cicle anual que viu en cubetes o tolls salins amb una forta dessalació durant bona part de l’any. Aquesta espècie es va estendre en el passat al llarg de saladars de gran part de la península ibèrica.

A més, va anar durant molts segles una font d’aprofitament econòmic, ja que de les plantes seques s’obtenia dessaborida per a la fabricació del vidre de millor qualitat que es produïa a Espanya. En abandonar-se les pràctiques tradicionals de manteniment de les seues poblacions i l’alteració de terrenys salins per raons com a inundacions, usos agrícoles, etc., aquestes es van anar reduint progressivament al llarg del segle XX, fins a arribar a convertir-la en una espècie amb un risc important de desaparició en el territori peninsular.

Per a l’equip de flora terrestre amenaçada és de gran interés trobar nous emplaçaments naturals per a espècies incloses en el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçades i poder estudiar la seua evolució. En aquest projecte, a més, compten amb el suport del servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València que supervisa tècnicament els treballs i faciliten plantes d’altres espècies per a usos ambientals i educatius.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací