L’urbanisme ‘provisional’ de Castelló té llum verda fins a abril del 2021

160

La Conselleria aprova la pròrroga mentre l’Ajuntament contínua la redacció del Pla General

El Consell ha ampliat fins a l’1 d’abril de 2021 les ‘normes urbanístiques transitòries d’urgència de Castelló’. Això és, la ciutat comptarà encara amb un termini màxim de tres anys per a concloure la redacció del nou Pla General d’Urbanisme, i mentre es mantindrà aqueix urbanisme provisional per a no paralitzar el desenvolupament de la capital de la Plana.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària
El Consell ha aprovat la modificació de l’article 3 de les normes urbanístiques transitòries d’urgència del municipi de Castelló, i ha ampliat la seua vigència fins a l’1 d’abril de 2021. Això significa, que l’Ajuntament de Castelló disposa d’un termini de tres anys per a acabar la redacció del Pla General, encara que no necessàriament ha d’esgotar-ho.
De fet, les normes transitòries estan pensades per a donar una cobertura jurídica i urbanística a la ciutat en tant s’aprova el PGOU, i deixarien de ser aplicables en el moment en el qual el que s’aplique el Pla General.
La pròrroga de les normes urbanístiques es produeix en resposta a la sol·licitud realitzada per l’entitat municipal el mes de juliol passat, ja que la cobertura urbanística provisional s’esgotava l’1 d’abril del pròxim 2019 i per a llavors encara no estarà resolt el Pla General.
La situació de Castelló, respecte als seus plans d’Ordenació Urbana, ha cise més que atzarosa. Durant l’etapa democràtica dues d’ells van ser anul·lats després de la seua aprovació, per defectes de forma. El primer va ser el Pla General aprovat parcialment pel Ministeri d’Obres Públiques el 28 de maig de 1979, a penes un mes després que prenguera possessió el primer alcalde democràtic, Antonio Tirado. Es tractava d’un document urbanístic heretat de l’última etapa franquista, elaborat sota el mandat de l’alcalde Vicente Pla.
El defecte de manera que va donar lloc a la seua anul·lació el 23 de maig de 1983, es basava en que aquella revisió del Pla General es va dur a terme per parts i no de forma integral.
Encara que el nou Pla es va tornar a redactar i aprovar formalment el 17 de novembre de 1984, l’anul·lació del document comportava també la il·legitimitat de quantes decisions i desenvolupaments es van realitzar a l’empara d’aquella norma urbanística.
També es va anul·lar per defecte de forma el Pla General del 2000. I com en el cas anterior, la decisió no va arribar sinó fins a passats els anys, en aquest cas, huit. En aquest cas, la raó adduïda és que l’Ajuntament de Castelló no va complir convenientment l’obligació de realitzar una última exposició pública després de les modificacions de les al·legacions introduïdes.
Els treballs per a la redacció del Pla General que ara es duu a terme van començar en 2013 amb la convocatòria dels fòrums d’urbanisme per a recollir les demandes socials i professionals de la ciutat.
El mes de gener passat es va realitzar l’exposició Pública del Pla General Estructural, i fa a penes dos mesos, s’ha realitzat l’Exposició Pública del Pla d’Ordenació Detallada. En aquests moments es treballa en la resolució d’al·legacions presentades en totes dues exposicions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací