L’UJI busca generar més ocupació per al estudiantat amb energies renovables a les zones rurals

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies al projecte europeu Erasmus+ In2Rural, liderat per la professora Leonor Hernández

1474

ActualitatDiària

La Universitat Jaume I (UJI) ha impulsat durant tres anys l’ús de les energies renovables a fi de millorar l’ocupabilitat d’estudiantat universitari en les zones rurals d’Europa. Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies al projecte europeu Erasmus+ In2Rural, liderat per la professora del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció Leonor Hernández, que va aconseguir el Diploma d’Excel·lència en la cinquena edició dels EDUManager Awards, atorgats a la universitat romanesa Vasile Alecsandri.

El projecte In2Rural ‘Pràctiques innovadores en energies renovables per a millorar l’ocupabilitat rural’, coordinat per l’UJI, ha aconseguit la participació d’estudiantat, universitats i pimes d’Espanya, Romania i Hongria en les diverses línies de treball vinculades amb la formació, presencial i en línia, la divulgació i la sensibilització amb la sostenibilitat. “Estem molt satisfets d’haver demostrat que el desenvolupament de les energies renovables pot servir per a incrementar les opcions d’ocupació en el medi rural per a joves amb estudis universitaris”, argumenta la professora de Mecànica Leonor Hernández, també coordinadora de la iniciativa.

Dimensions del Projecte

Des de 2014 fins a 2017, el desenvolupament d’In2Rural ha fet possible l’organització de diverses accions formatives, jornades de divulgació i investigació aplicada per a dinamitzar la utilització d’energies renovables en el medi rural. Tot això, en opinió d’Hernández, «des d’una perspectiva sostenible i respectuosa amb els territoris, dotant la tecnologia d’una dimensió social, ambiental i econòmica».

Durant tot el cicle del projecte s’ha prioritzat el treball en xarxa amb els agents claus per al desenvolupament rural, com ara els governs locals, les pimes i les organitzacions de la societat civil. Altres aspectes transversals que han format part de la identitat d’In2Rural han sigut la interdisciplinarietat, combinant àrees de coneixement com ara l’enginyeria, la sociologia i l’administració d’empreses, i la contribució a la internacionalització de petits municipis.

Algunes dades que poden donar una idea de l’impacte del projecte són que més de 30 estudiants han participat en cursos europeus sobre energies renovables per al desenvolupament rural i més de 35 professors i tècnics han augmentat les seues competències en les matèries del projecte. Quant a la visibilitat a  Internet, es destaca que els productes intel·lectuals han sigut descarregats més de 9.000 vegades, els vídeos han sigut visionats més de 1.000 vegades i el web del projecte ha rebut més de 4.300 visites.

En concordança amb les línies estratègiques del programa Erasmus+, In2Rural ha advocat per impulsar el coneixement lliure a través de l’accés obert a tots els materials i resultats del projecte. Per aquest motiu, els productes intel·lectuals s’han publicat sota les llicències Creative Commons i es poden descarregar gratuïtament des de la pàgina web del projecte i des del repositori digital de l’UJI.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací