Les cures pal·liatives han de començar quan encara existeix un tractament actiu

926

Actualitat Diària

Tradicionalment, les cures pal·liatives s’han associat a l’etapa final de la vida. No obstant això, des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’apunta a la conveniència d’iniciar les cures pal·liatives en fases de malalties cròniques que presenten dolor. “Controlar aquests símptomes en una etapa primerenca és una obligació ètica per a alleujar el sofriment i respectar la dignitat de les persones”, apunta l’OMS.

Vithas Aigües Vivas ha creat una Unitat de Cures Pal·liatives centrada en l’atenció integral de les persones que pateixen malalties greus. En aquest sentit, cal destacar que aquesta atenció va més enllà de les persones que sofreixen càncer. Una àmplia gamma de malalties requereixen cures pal·liatives. La majoria dels adults que els necessiten pateixen malalties cròniques com a malalties cardiovasculars (38,5%), malalties respiratòries cròniques (10,3%), sida (5,7%) i diabetis (4,6%) (). Moltes altres afeccions poden requerir assistència pal·liativa; per exemple, insuficiència renal, malalties hepàtiques cròniques, esclerosi múltiple, malaltia de Parkinson, artritis reumatoide, malalties neurològiques, demència, anomalies congènites i tuberculosi resistent als medicaments.

Començar de manera primerenca

El Dr. Josep Esteve, responsable de la nova unitat, defensa que “els tractaments curatius i pal·liatius no són mútuament excloents, sinó que són una qüestió d’èmfasi; així, aplicarem gradualment un major número i proporció de mesures pal·liatives quan avança la malaltia i el pacient deixa de respondre al tractament específic, però garantint-les des de l’inici de la malaltia”. D’aquesta manera, prossegueix, “han de començar com un suport integral del control de la malaltia, de símptomes com el dolor, i en moltes ocasions traslladar l’eix de tot aquest seguiment i cobertura assistencial al domicili del pacient sempre que sigui possible garantir la cobertura assistencial a casa”. Segons l’OMS, el 80% dels pacients amb càncer i el 67% dels pacients amb malalties cardiovasculars o malalties pulmonars obstructives experimentaran dolor entre moderat i intens en estadíos avançats de la malaltia. Actualment tan sols un 14% de les persones que necessiten assistència pal·liativa la rep () .

Els tres pilars de les cures pal·liatives

Les cures pal·liatives estan reconeguts expressament en el context del dret humà a la salut que recull la Constitució de l’OMS. En 2014, any en què es va aprovar la primera resolució d’àmbit mundial sobre cures pal·liatives (resolució 67.19 de l’Assemblea Mundial de la Salut) es va instar l’OMS i als seus estats membres a millorar l’accés a les cures pal·liatives com a component central dels sistemes de salut, posant l’accent en l’atenció primària i l’atenció comunitària i domiciliària. Àrees en les quals s’estructura la nova Unitat de Cures Pal·liatives de Vithas València.

“El suport es presta a través de l’hospitalització, l’atenció domiciliària i les consultes externes”, explica el Dr. Esteve. Per a l’internista de Vithas, la cobertura a casa suposa una finestra de tranquil·litat per als pacients i les seves famílies. “És molt comú que tant el pacient en situació de rebre cures pal·liatives com les seves famílies se sentin desemparats. La possibilitat de ser atès a casa suma confort, el tracte se sent més pròxim, i, a més, s’eviten possibles complicacions derivades de l’ingrés hospitalari”.

L’equip mèdic de la nova unitat el conformen internistes, oncòlegs, metges de família, personal d’infermeria i especialistes en el tractament del dolor. El paper d’aquests últims és crucial. “És molta la labor que el personal d’infermeria exerceix amb aquests pacients, molts d’ells amb complicacions per tumors cutanis, necessitat de capellans continuades per ferides quirúrgiques, etc.”.

Primera unitat de cures pal·liatives privada a València

La seqüència més estesa de les cures pal·liatives és que el pacient passi per una fase d’hospitalització, que si l’evolució clínica ho permet, segueixi en atenció domiciliària i, davant una millora, el control del pacient es realitzi en consulta. La nova Unitat de Cures Pal·liatives de Vithas Aigües Vives preveu cobrir totes les etapes, incloses les d’intensitat baixa, de manera que la continuïtat assistencial quedi garantida. “L’equip mèdic de la unitat atendrà el pacient en funció de les seves necessitats i evolució clínica”.

La necessitat mundial de cures pal·liatives continuarà augmentant a conseqüència de la creixent càrrega que representen les malalties no transmissibles i del procés d’envelliment de la població.
Segons l’OMS, “les cures pal·liatives milloren la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies quan afronten problemes d’ordre físic, psicològic, social o espiritual inherents a una malaltia potencialment mortal. La qualitat de vida dels cuidadors també millora”. I afegeix que “una assistència pal·liativa primerenca redueix les hospitalitzacions innecessàries i l’ús dels serveis de salut”.

Amb una estructura assentades en tres pilars -hospitalització, atenció domiciliària i en consulta- la Unitat de Cures Pal·liatives de Vithas Aigües Vivas és l’única d’aquestes característiques actualment en funcionament en un hospital privat de la província de València, i la segona de tot el sistema de salut provincial.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací