Les Corts van aprovar un total de 73 lleis en la IX legislatura i el Consell va atendre 71.343 iniciatives de control

307

Actualitat Diària

Un total de 73 lleis aprovades en Les Corts i 71.343 iniciatives de control ateses pel Consell marquen el balanç de la IX legislatura, segons l’informe final de l’activitat parlamentària del Consell que s’ha portat al Ple de l’Executiu.

Les 73 lleis promulgades situen a la IX legislatura com la de major producció legislativa. En el mandat immediatament anterior es van aprovar 38 i en les VII, VI i V legislatures es van promulgar 59, 56 i 52 lleis, respectivament. En la primera legislatura es van aprovar 49 lleis i en la segona i tercera legislatura, 39 i 33 lleis, respectivament, en tant que en la IV es van promulgar 39.

La iniciativa del Consell, canalitzada mitjançant els corresponents projectes de llei, ha estat en l’origen de 42 dels textos aprovats com a lleis de la Generalitat. Les restants 31 lleis promulgades durant el mandat representatiu recentment finalitzat procedeixen de l’aprovació de proposicions de llei dels grups parlamentaris de les Corts.

Al costat d’aquesta activitat de producció legislativa, cal destacar a més l’entrada en vigor de la Llei orgànica 3/2019, de 12 de març, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana en matèria de participació de la Generalitat en les decisions sobre inversions de l’Estat en la Comunitat Valenciana, que, després de més de set anys en tramitació en les Corts Generals, va ser aprovada pel Congrés i el Senat el 20 de desembre de 2018 i el 20 de febrer, respectivament, i va obtenir la conformitat de la Cambra autonòmica el 28 de febrer.

Quant a les disposicions normatives amb rang de llei, l’Executiu ha fet ús en 28 ocasions de la facultat de dictar decrets llei, tots ells convalidats per les Corts.

Activitat de control

A més, el Consell ha atès durant la IX legislatura de les Corts 71.343 iniciatives parlamentàries mitjançant les quals els diputats i diputades de la Cambra i els grups parlamentaris han exercit la funció de control de l’acció de govern.

El balanç final de la legislatura recentment finalitzada ofereix que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comparegut en 56 ocasions davant el Ple de les Corts per a donar resposta a les 223 preguntes d’interès general que li han formulat els síndics i síndiques dels grups parlamentaris.

També ha realitzat les tres declaracions de política general previstes reglamentàriament i que van tenir lloc en les sessions plenàries de 14 de setembre de 2016, 13 de setembre de 2017 i 11 de setembre de 2018.

Així mateix, el president ha comparegut en el ple de les Corts en sis ocasions per a donar compte a la Cambra de qüestions rellevants com la reforma del sistema de finançament, la conferència de presidents autonòmics o la projecció internacional de la Comunitat Valenciana.

Per part de la resta dels membres de l’Executiu valencià, s’han substanciat 172 interpel·lacions i 44 compareixences en ple, i s’han contestat 875 preguntes plantejades també en sessió plenària. Així mateix, han realitzat 425 compareixences i han contestat a 320 preguntes orals en comissions parlamentàries.

Finalment, els titulars dels departaments del Consell van traslladar la contestació requerida per escrit a 47.328 preguntes i 21.956 sol·licituds de documentació.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací