Les Corts commemoren el 600 aniversari de l’Arxiu del Regne de València i de Comptes

367

Actualitat Diària

Les Corts Valencianes inauguraran el proper dijous 12 de setembre pel matí una exposició dedicada al 600 aniversari de la creació de l’Arxiu del Real (que evolucionà a l’Arxiu del Regne de València) i del Mestre Racional (actual Sindicatura de Comptes).

En la reunió de les Corts forals valencianes de 1419, celebrades al Palau episcopal de València del 28 d’agost al 18 de setembre d’eixe any, es prengueren, entre d’altres, els acords de crear l’Arxiu reial de València i el Mestre Racional del Regne de València. De fet, l’Arxiu del Regne és la institució valenciana més veterana, perquè és l’única institució foral que mai fou suprimida, sort que no tingué el Mestre Racional, eliminada en 1707 i que es recuperà ja amb la democràcia, l’any 1985, com la Sindicatura de Comptes.

Per haver estat dos institucions importantíssimes creades arran d’una reunió de les Corts forals, les actuals Corts Valencianes decidiren en la seua Mesa realitzar una exposició de documents històrics i fotografies, que s’ha instal·lat en la sala dels Espills del Palau dels Borja i que romandrà fins desembre.

Segons ha explicat el President de les Corts, Enric Morera, “la història del nostre autogovern ve de lluny, com bé demostren els nostres Furs, les Corts forals, la creació per part d’eixes Corts de la Generalitat, de l’Arxiu del Regne o del Mestre Racional. Amb la democràcia hem recuperat eixes denominacions i hem de posar en valor tot allò que demostra el gran bagatge d’una nacionalitat històrica com la nostra, de tot allò que ens hem de sentir ben orgullosos les valencianes i valencians”.

Des del dia de la inauguració, totes les visites programades a les Corts passaran per la mostra. Igualment, es podrà visitar amb motiu de les jornades de portes obertes que es faran pel 9 d’Octubre. A més, al web de les Corts es posarà un correu electrònic per demanar visitar-la i els serveis de protocol de la cambra organitzaran grups tancats en horaris de matí i de vesprada.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací