L’equip de Govern aprova ‘de penalti’ el Pla General Detallat de Castelló

1205

La ‘estratègia’ política saca avance una jugada de Cs amb repóquer municipal en una idea sense projecte sobre l’ús d’olis usats com a combustible

El document del Pla General Detallat de Castelló va tirar endavant en el ple de Castelló, gràcies a la ‘concessió per responsabilitat’ de CseM, però amb amenaça de paralitzar-ho més endavant “perquè ens necessiten”. Protestes entre els veïns del Crèmor, les al·legacions del qual segueixen sense resposta. I ‘jugada fent catxa’ de Cs, que va aconseguir un repóquer de vots a una idea, sense projecte, per estratègia política. La Guarderia de Sant Vicent Ferrer seguirà en actiu el pròxim curs.

Esperanza Molina/Actualitat Diària

Ple municipal per a riure i per a plorar, abans de la ‘sequera administrativa del mes d’agost. El punt més fort, per la seua repercussió, l’aprovació del Pla d’Ordenació Detallat, quan encara no s’han respost les al·legacions presentades a l’exposició Pública del Pla General Estructural. Solament l’equip de Govern ho tenia clar, Però CseM, va fer el pas avance, ‘per responsabilitat’ en el fons, i amb la simbòlica abstenció d’una regidor, en la forma, per a aconseguir la majoria absoluta.

En el públic, els veïns de Crèmor van protestar i van abandonar la sala.

Moments per a plorar… de riure… quan el regidor de Ciutadans va realitzar una proposta “tan innovadora”, va dir, que València ja l’ha engegat, per a substituir els combustibles fòssils del combustible dels serveis municipals, per olis reciclats.

Ningú ho va veure clar, no hi havia projecte, no hi havia res més que la idea sobre la taula després d’una ajuda de la Unió Europea que a quasi tots va passar per alt fins a abril… però uns per uns altres, tots ho van criticar, però tots ho van votar a favor.

En els temes del dia, també una moció sobre la Guarderia de Sant Vicent Ferrer, que, sembla ser, no tancarà aquest curs… i més viatge de Pedro Sánchez. Però el desenvolupament de la sessió, millor que qualsevol novel·la de Kafka.

Pla d’Ordenació Detallada

Era el punt fort de l’ordre del dia. Encara que ja se sabia que tiraria endavant, perquè l’Assemblea de CseM ja ho hi havia decidit, així com va informar Castelló Informació, faltava veure la posada en escena. I els actors van respondre als quals s’esperava d’ells, amb la sala plena, i les cares serioses dels veïns del Crèmor

El Pla d’Ordenació Detallada és el segon pas fonamental que ha de seguir la ciutat, per a l’aprovació del seu Pla General.

El problema fonamental és que s’havia promès molt, massa. Sobretot, als veïns dels diferents sectors de la ciutat, i als propis socis de Govern de CseM. Però a l’hora de la veritat, els terminis corrien.

Al gener, l’equip de Govern va traure a exposició pública la primera fase del nou Pla, el Pla General Estructural, que marcava les grans línies de Castelló i col·locava al terme municipal dins del marc de la província i les seues relacions supramunicipals.

Paral·lelament, l’equip tècnic elaborava el Pla d’Ordenació Detallada; dit d’una altra manera, el disseny calle per carrer, plaça per plaça, barri per barri, amb els seus ordenances, la qual cosa es permet i el que no.

I les presses van arribar. Perquè fins ara no s’han respost les al·legacions del Pla General Estructural que influirà, es vulga o no, en el Pla d’Ordenació Detallada…

Però els terminis corren i l’equip de Governs es veia en la necessitat de, seguir el curs de la tramitació amb el Pla Detallat, sense haver resolt abans l’Estructural, o sol·licitar una pròrroga a la Conselleria per a no haver de començar des de zero… i a més, ha començat el compte arrere de les eleccions autonòmiques i municipals.

Així les coses, La Junta de Govern donava llum verda al Pla Detallat, i lliurava la documentació a l’oposició, per la via de les presses. I clar!, arribat el cas, solament valia allò de casar-se per penal (i perdó per l’expressió).

Tant els Populars com els de CS es posicionaven en contra. No havien tingut ni temps per a estudiar la documentació. L’equip de Govern necessitava majoria absoluta. I CseM, que també discrepava amb les urgències i amb el contingut del que han vist, els va brindar un suport condicionat “per responsabilitat”. Bé!, per responsabilitat, per a no haver de demanar pròrrogues; però també per por de que amb un retard en paralitzar el Pla i anaren uns altres, els de la dreta, els que pogueren prendre la iniciativa el pròxim any. I amb amenaces, les que van dirigir a l’equip de Govern, en advertir-los que si, que donarien el seu suport, però sempre que, en la fase de revisió s’introduïren totes les iniciatives que ells havien proposat… perquè “ens necessiten”, i perquè, a més, i en açò va ser molt explícit Xavi del Senyor, “hauran de tornar a portar el Pla al Ple”, i CseM li’l podia tombar quan volguera.

En contra del que succeeix amb altres punts, ací el desplegament de PSOE i Compromís, va ser absolut: Ignasi Garcia, per Compromís, Sara Usó, per PSOE i Rafa Simó, per l’equip de Govern.

Els posicionaments… els de sempre. No es va entrar en el detall, no podien i per tant es van parlar de conceptes globals. Meravellosos para PSOE i Compromís, de dubtosa credibilitat, però amb condicions, per a CseM; i d’acusació per part de PP i Cs que no s’haguera comptat amb ells per a consensuar un pla millor.

I en aquesta fase, una vegada esgrimits els primers arguments, van arribar els habituals: l’amenaça de la dreta i de l’urbanisme a la carta, amb acusacions de tal calibre, que el regidor del GMP, Carlos Feliu va demanar per favor que no posaren en la seua boca el que ell no havia dit.

En el públic, els veïns de Crèmor movien el cap en to negatiu. No estaven d’acord. Es van comportar però es miraven uns a altres impotents.

En la votació, l’últim advertiment de CseM. Es necessitava majoria absoluta, i l’equip de Govern la va tenir. Van votar a favor PSOE, Compromís, i tres dels quatre regidors de CseM. Ana Peñalver es va abstenir. PP i CS van votar en contra. El pla segueix avance.

“De trasparència gens”, deien “no han respost ni a una de les nostres al·legacions”, afirmaven”, “açò és solament un ‘postureo’, i ens volen tirar els nostres habitatges per a poder urbanitzar”.

I a partir d’ací, ja el ple, va canviar completament de to. Es va aprovar l’ordenança de publicitat en via publica, amb la sola abstenció de Ciutadans i el reconeixement del PP que la redacció original del document havia variat gràcies a que es van escoltar les al·legacions dels professionals.

Van tirar endavant, per unanimitat, les modificacions de crèdit per a obres com el Camí la Plana, el Centre de la Pineda, i l’increment salarial dels funcionaris municipals.

I va tornar la gresca amb els Reconeixements Extrajudicials de Crèdits, amb més de milió i mitjà d’euros per al pagament de factures, amb la reconvención dels tècnics municipals.

En Despatx Extraordinari, CseM va tornar a fer el mateix de sempre, abstenir-se en la urgència, perquè les mocions no són urgent, però presentar les seues.

La primera de totes, per a dinamitzar el CEIP Blasco Ibáñez, va posar sobre la taula el joc de les estratègies municipals. El regidor d’Educació, Enric Porcar es va comprometre, però va demanar que no s’aprovara alguna cosa per al que enguany no es tenien mitjans de traure avant. CseM, va votar a favor de la seua moció, i es van sumar també PP i CS. Es va aprovar.

Jugades fent catxa i repóquer d’asos

Però el millor va arribar després i va anar veritablement kafkià. Tot va començar amb la moció de Ciutadans, presentada pel regidor Gabriel Paduraru “perquè Castelló concórrega al programa europeu ‘Life-canvie climàtic amb la utilització d’olis usats i residus com a combustible de transport públic i d’emergències”.

Així, tal com sonava, quedava bonic, i tal com ho va vendre Paduraru, més perquè va donar a entendre que Castelló seria la primera a recórrer a aquest tipus de recursos, encara que va apuntar després, València ja ho feia… i per a més ho va posar tan, tan fàcil, com si ja tinguera el projecte redactat.

El primer moviment en aquesta jugada de ‘fanal’, va anar de CseM, que va afirmar que se sumaria al projecte, encara que ho considerava un brindis al sol. L’equip de Govern va qüestionar a Paduraru Però té projecte o no ho té?. El PP va esperar.

I en el debat, Paduraru va respondre sense complexos: “Nosaltres donem les idees, vostès són l’equip de Govern i són els que han de fer el projecte”.

I davant les cares de la resta i el “i el teu més”, sense projecte, sense innovació, perquè València ja ho fa, sense possibilitats a curt termini, perquè, per a començar, Castelló no té una flota municipal d’autobusos, i els serveis de transports depenen de les empreses privades… és a dir, sense res tangible en les mans, es va votar. I resulta, que tots de fanal, però la moció es va aprovar per unanimitat…

Era tan absurd el cas, que l’alcaldessa es va encongir de muscles i va exclamar: “Bé, farem el projecte!” veure per a creure! Es va rebutjar per majoria la proposta del GMP per a la millora del Camí la Ratlla Castelló- Benicàssim, solament recolzat per PP i CS.

La Guarderia de Sant Vicent Ferrer seguirà oberta el curs 2018-19

I com a plat final, va arribar la Guarderia de Sant Vicent Ferrer, en la qual ja, la sessió es va convertir en una olla de pressió .

Com ja ha publicat Castelló Informació. El tema de fons resideix en la continuació de l’acord que permet a Càrites gestionar, amb finalitats socials, la guarderia de sant Vicente Ferrer, propietat de la Fundació Caixa Castelló

Sobre aquest tema s’havien postulat tant el PP, que ha defensat la continuïtat, com a PSOE, que també ha treballat el tema.

Però la novetat d’avui residia en una reunió, de la qual l’alcaldessa va informar als grups abans de començar la sessió, que hi ha un principi d’acord amb la Fundació Caixa Castelló, per a mantenir la guarderia aquest curs, amb el suport de Diputació i Conselleria, que encara haurà de tractar-se en una pròxima reunió.

L’informació de l’alcaldessa va modificar els posicionaments.

Per a començar, el discurs de Cristina Gavarda explicant el que l’alcaldessa els havia explicat, a la seua forma i manera, va originar el ‘rebot’ de la primera edil, i les expressions d’incredulitat de Begoña Carrasco.

L’alcaldessa va intentar relatar el que ella mateixa havia informat als grups, que no coincidia amb l’exposició de Gavarda.

Per a continuar, CseM, per a sorpresa de molts, es va posicionar en contra de qualsevol ajuda a la Fundació i a la guarderia perquè… la Fundació pertany a un banc rescatat per tots… i la gestió, encara que no ho va dir amb detall, era de Càrites, encara que es va dir simplement: ‘privada’. Inassumible.

Per tant, va proposar que l’Ajuntament es quedara amb la Guarderia com Escoleta Municipal.

I per a rematar, el regidor del PSOE, José Luis López, es va transformar per moments en l’estrada per a atacar als governs reaccionaris i regressius com els de el PP…

Es va passar, i molt. No venia al cas. Els de el PP miraven quasi *alucinados, Ciutadans, seguia a la seua, i l’alcaldessa seguia molesta amb l’ús de la informació per part de Gavarda…

D’aquesta forma, Amparo Marco va saltar i va intervenir. I ho va posar molt clar. La guarderia de Sant Vicent Ferrer continuarà prestant servei en el curs 2018-2019… i “negociarem perquè continue també per al 2019- 2020″.

Es va votar. Solament PP i CS van votar a favor, encara que el compromís de l’alcaldessa ja estava sobre la taula.

Begoña Carrasco, del PP va eixir a explicar el seu vot, i l’alcaldessa la va tallar en sec dues o tres vegades… “explicació si, debat no”.

I així les coses, en Precs i Preguntes, Cristina Gavarda Va acaparar l’atenció: Va demanar a la Corporació que es manifestara en contra dels atacs patits per Inés Arribades a Barcelona, que ha rebut insults o amenaces que cap dona pot tolerar. I després es va intentar estendre sobre la visita de Pedro Sánchez a l’Ajuntament de Castelló. L’alcaldessa li va demanar concreció, i Gavarda va acabar preguntant si la primera edil considerava correcta l’actuació del president del Govern.

Amparo Marco va respondre a ambdues coses.

Sobre Pedro Sánchez, es va mostrar orgullosa de la visita del seu president, i irònica en la seua resposta: “Vostè estava allí, per a encaixar-li la mà, si no estava d’acord, no haver acudit”.

I a la segona, va instar a Gavarda a presentar una declaració institucional en el pròxim ple, perquè com ella, com a dona i com política i com a Corporació, sempre s’ha votat en contra de qualsevol maltractament de gènere i violència masclista.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací