L’Agenda contra la Despoblació arranca a Castelló per a evitar desequilibris i potenciar l’interior

829

Jeanett Segarra pren possessió del seu càrrec mentre Puig promet conservar col·legis, consultoris i transport

L’Agenda contra la Despoblació, creada per la Generalitat Valenciana, ha arrancat aquest matí a Castelló, on tindrà la seua seu. Dirigida per Jeanett Segarra, té per objectiu evitar desequilibris i potenciar l’interior. El President Ximo Puig ha comentat que es treballa per un canvi de mentalitat i dignificar la qualitat de vida amb mesures com conservar col·legis i consultoris i habilitar sistemes de transport i ocupació.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

Ha sigut un acte senzill en el qual no han faltat els alts càrrecs del PSOE a Castelló, amb el president de la Generalitat al capdavant. Un acte en el qual ha iniciat la seua marxa l’Agenda contra la Despoblació que pretén sumar els esforços de totes les administracions per a lluitar contra un dels majors perills als quals s’enfronta gran part d’Espanya i territoris com la Comunitat Valenciana i, concretament la província de Castelló.

I és que, com han posat de manifest aquest matí, dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, un total de 215 compten amb una població inferior als 1.000 habitants. Unes xifres que són especialment dures a la província de Castelló, on, de 135 municipis, 75 d’ells tenen menys de 1.000 habitants.

Per a dirigir aqueixa Agenda de la Despoblació, Jeanette Segarra, que ha jurat el seu càrrec al costat d’un assessor que bé coneix la situació a la província, Evaristo Martí. I tots dos sota la mirada atenta del president de la Generalitat, Ximo Puig, el de la Diputació, José Martí, i fins i tot, l’alcaldessa de Castelló Amparo Marco.

Especialment emocionant ha sigut el discur de Jeanette, que fora alcaldessa de Llutxent. En comentar els problemes que pot trobar-se un Ajuntament quan manca de quasi tot i a penes té veu en les institucions. Els ajuntaments xicotets, no existeixen, i les seues necessitats es releguen.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig ha destacat que la Generalitat aposta per una “acció conjunta” de totes les conselleries al costat dels ajuntaments i les diputacions per a posar fre a la despoblació en la Comunitat Valenciana, a través d’instruments com les polítiques d’ocupació.

“És el moment de l’acció conjunta i per això és molt positiu que puguem alinear tots els recursos, perquè aquesta és una qüestió de gran transcendència”, ha considerat el president, que ha manifestat el “compromís” del Govern valencià “perquè totes aquelles persones que vulguen puguen viure amb dignitat als nostres pobles”.

En aquest sentit, ha considerat que la “dualitzación” que es produeix en la Comunitat “no és un problema sol per a aquells que viuen en el territori de l’interior,” sinó per a tot el conjunt.

Per al cap del Consell, cal insistir en la superació de la dualitat i els desequilibris i, en aquest sentit, ha afegit que la “desertització humana” té conseqüències a diferents nivells, com l’ecològic o el cultural, a més de “en el que és la pròpia identitat”.

Abordatge municipal

Puig ha reconegut que “finalment, la despoblació s’ha posat en l’agenda política, tant a nivell d’Espanya com a nivell dels territoris” i ha lamentat la “doble invisibilitat” de la Comunitat, que “té onze punts menys de renda per càpita que la mitjana nacional i, d’altra banda, un problema de despoblament”.

Per això, ha apostat per “sumar energies” i abordar l’assumpte des dels municipis, “sense una direcció des de les ciutats que decidisca com s’ha de viure a les comarques, o com s’ha d’avançar, o què han de fer”.

“Hem de creure sobretot en la gent del territori perquè, si no creiem, és difícil creure després en les polítiques que fan que la gent viva a gust i en dignitat en el territori”, ha subratllat.

Així, ha destacat la importància de les entitats locals, a les quals s’ha referit com “el gran dic contra la despoblació” i que, ha explicat, han actuat com “l’element essencial per a defensar la pròpia existència dels pobles”.

“En això treballarem junts tots els que estem cridats a fer-ho, per damunt de qualsevol partidisme i pensant també en la interdepartamentalidad”, ha assegurat el president, que ha apostat per fer de la despoblació “una causa comuna” de tota la Generalitat.

Nova economia

El cap del Consell s’ha referit al foment de l’ocupació com a política “fonamental” contra la despoblació, ja que, ha afirmat, “sense treball no hi ha futur”.

En aquest sentit, ha cridat a “buscar totes les fórmules possibles per a generar ocupació de qualitat”, a més de desenvolupar “tots els mecanismes de telecomunicacions perquè ningú es quede aïllat i tots puguen tindre una participació en la nova economia”.

Així, ha assegurat que durant aquesta legislatura es poden “alinear molts projectes per a anar desgranant el que ha de ser un futur de cohesió territorial en la Comunitat Valenciana”, articulat, ha explicat, a través de la descentralització administrativa.

“Si hi ha una qüestió que cal situar en el futur de la governança en la Comunitat és la descentralització”, ha subratllat Puig, que ha considerat “un primer passe” mesures com la ubicació de la Conselleria d’Innovació a Alacant i, ara, de la direcció general de l’Agenda Valenciana contra la Despoblació a Castelló.

215 municipis de menys de 1.000 habitants

Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, un total de 215 compten amb una població inferior als 1.000 habitants. En aquestes localitats, el percentatge de població dependent supera el 60%.

En les zones de l’interior de la Comunitat viuen un total de 72.000 persones, que habiten zones amb una densitat de població de menys de 20 habitants per quilòmetre quadrat. Així mateix, en les últimes sis dècades han quedat abandonats en el territori valencià 500 nuclis de població.

Per a lluitar contra el fenomen de la despoblació, la Generalitat ha posat en marxa l’Agenda Avant de lluita contra la despoblació en els municipis valencians.

A més, s’ha destinat una línia específica del Fons de Cooperació Municipal a aquest efecte, i en 2018 s’han distribuït 3 milions d’euros entre 143 municipis en risc de despoblació. D’ells, 74 pertanyen a la província de Castelló, 46 a la de València i 23 a la d’Alacant. Per a l’exercici de 2019 s’ha dotat aquesta línia d’ajudes amb altres 3 milions d’euros.

Castelló aplaudeix el programa contra la despoblació

Per part seua, el president de la *Diutación provincial de Castelló, José Martí, s’ha felicitat hui per la recent creació de l’Agència Valenciana Antidespoblació (Avant),

“Hui és un gran dia per als nostres pobles i per a tota la província de Castelló, perquè per primera vegada el problema del despoblament està en l’agenda de totes les administracions”, ha assegurat Martí, que ja ha donat la veu perquè tots els departaments de la institució provincial “es deixen la pell” en la lluita contra la despoblació. En aquest sentit, el president de la Diputació ha agraït la “sensibilitat” del govern valencià en aquest tema que afecta, sobretot, a les comarques castellonenques.

“Cal treballar molt dur per a frenar el problema del despoblament, però sabem que tenim un gran aliat, la Generalitat, amb qui compartim la voluntat de crear noves i millors sinergies. No estem per a perdre el temps”.

Així mateix, José Martí ha advocat per un model de creixement que englobe tot el territori castellonenc, perquè “ja és hora de deixar arrere la província dual que creix pel litoral a costa de l’interior”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací