La Universitat Jaume I, Castelló i la Generalitat es coordinen per signar el Conveni de Pisos Solidaris

415

Tàrsila Galdón/Actualitat Diària

L’Ajuntament de Castelló, La Universitat Jaume i la Generalitat Valenciana han aconseguit  eixa coordinació que tant es reivindica i han realitzat la signatura del Conveni de Pisos Solidaris, que funciona des de l’any 1999. Així doncs, la rectora de la UJI, Eva Alcón, l’alcaldessa de la ciutat de Castelló, Amparo Marco i el vicepresident i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau han signat no sols per oferir als universitaris un lloc on viure, sinó també impulsar el barri de Sant Llorenç. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assegurat que es tracta d’una “emergència habitacional” i que, per això, l’administració destinarà una totalitat de 36.300 euros al projecte. Amb tot, Amparo Marco reconeix que va ser un error no acabar “de tancar el tema dels desonaments”.

Per la seua banda, el conseller de la Generalitat Valenciana ha assegurat que Castelló passa a ser una “prioritat” en el marc d’habitatge. Així doncs, serán 14 estudiants de la universitat qui gaudiran d’aquest programa i podran optar a viure en aquestos 9 pisos facilitats per les administracions. Rubén Martínez Dalmau s’hi ha mostrat realment orgullós del programa i ha assegurat que no se’n volia anar de vacances “sense els deures fets”.

signatura pisos solidaris Castelló

Per la seua banda, Amparo Marco ha acceptat també que el barri de Sant Llorenç presenta una realitat molt complexa i ha criticat els antics governs, ja que: “Vam arribar i ens vam trobar els pisos en condicions totalment insalubres”, ha explicat. A més, també s’hi ha mostrat molt agraïda a la Conselleria per la seua tasca “importantíssima”, encara que ha recordat que hi ha “moltes mancances”.

De fet, l’alcaldessa ha tornat a lamentar no haver acabat de tancar la temàtica dels desonaments, encara que assegura que es va avançar molt. Amparo Marco relata que es va fer pactes amb Iberdrola o bé amb el col·legi d’advocats per tal de motivar la “cultura financera”. També manifesta que és molt greu que hi hagi persones que no tinguen compte corrent i lamenta la situació del barri mentre llença una indirecta al conseller Martínez Dalmau per “col·laborar totes les administracions”.

visita a San Lorenzo

La Universitat Jaume I es mostra realment orgullosa de l’històric projecte i matisa que és “pioner”. La rectora no especifica la quantitat de demanda que hi ha dels pisos però sí que ha concretat que la Universitat realitza un “procés de selecció”. De fet, els estudiants que opten a la beca habitacional hauran de complir un perfil determinat i, sobretot, participar en les distintes activitats del barri. 

Els estudiants idonis per aquest tipus de projecte són tots aquells qui tenen un fort compromís social, a més, els estudiants hauran de fer front a les despeses corrents o bé, pagar una primera fiança de 120 euros. A més a més, també hauran de dedicar vuit hores a la setmana en activitats de coordinació i intervenció social, com per exemple realitzar sopars interculturals. 

Una de les tasques de mediació que realitzen els estudiants també seria ajudar a nens i nenes a fer els deures de l’escola o bé, realitzar activitats de dinamització comunitària. Amb tot, els estudiants gaudeixen de la constant tutela de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat. Amb tot, la rectora de la UJI ha inssistit en que prenen molta cura en elegir els perfils i que la Universitat s’adapta a les necessitats dels alumnes. 

La rectora de la l’UJI ha assegurat que el més important de tot és que els alumnes visquen una determinada “realitat social” per després, “convertir-se en agents socials”. A més a més, assegura que el programa està en constant evolució i si es detecta una necessitat, tracten de “cobrir-la”. 

Durant la signatura també s’hi han tret altres temes que afecten la ciutat de Castelló. Per exemple, l’alcaldessa ha assegurat que l’Ajuntament de Castelló està treballant per instal·lar una intermodal en el port. “La cessió d’edificis és realment complexa”, ha assegurat Marco mentre ha demanat Martínez Dalmau l’agilització dels tràmits. Això sí, l’alcaldessa ha manifestat la necessitat d’anar de la mà de la Generalitat i espera que aquesta petició “figure en els futurs pressupostos de la Generalitat”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací