La Unió llança el seu projecte ‘Terra Diversa’, un catàleg amb les varietats agrícoles

424

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors ha llançat un projecte denominat Terra Diversa pel qual es fa un recorregut per tot el catàleg de varietats autòctones de la Comunitat Valenciana que posseeixen un interés agrícola i que cal recuperar per a evitar que es perden.

El projecte consisteix principalment en un documental, amb testimoniatge de diverses persones, sobre el Catàleg Valencià de varietats tradicionals d’interés agrari. El documental ha estat rodat a València, Carcaixent i Castelló (Ribera Alta), Corbera (Ribera Baixa) i Vallés (La Costera).

Els protagonistes (vore sinopsi en arxiu adjunt) del documental són Pep Roselló i Fernando Amorós, tècnics del servei de producció ecològica de la Conselleria de Agricultura; persones llauradores que treballen amb varietats autòctones com ara Noemí Zamora de Vora Riu Castelló, Bernat Gramage de Verd de Terra i David Bosch de Horteta de Greta; persones consumidores com Lucía Shaw en este cas de Verd de Terra o cuiners prestigiosos com Alejandro del Toro.

En el documental apareixen o es parla de varietats agrícoles autòctones com el garrofó pintat, la carlota morada, la fava de Bétera, cols o pimentons; les tomaques de quarantena, Mutxamel o del pebre, el nap de La Yesa, el cogombre de La Nucia, el meló blanc de Carcaixent, l’albergínia de Gandia, entre altres.

L’objectiu de l’audiovisual és promoure accions de sensibilització orientades a la conservació dels recursos fitogenètics al camp, la recuperació de les varietats tradicionals valencianes i la seua divulgació entre la ciutadania, d’acord amb el Pla de Diversitat Agrària Valenciana. Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “apostar per les nostres varietats autòctones és una bona estratègia per a la conservació de la biodiversitat i fomentar el desenvolupament sostenible del medi rural”.

LA UNIÓ desitja reflectir així en aquest documental tot el procés del cicle de les varietats. Des dels tècnics als llauradors que alimenten amb informació als primers, passant pels consumidors i els xefs que treballen amb eixes varietats. Considera l’organització que les persones professionals de l’agricultura poden veure en aquestes varietats una oportunitat per a desenvolupar un mercat diferenciat, de qualitat i sostenible, al mateix temps que es conserven així els recursos fitogenètics i es recuperen les mateixes. Alhora l’organització pretén també que les persones consumidores puguen reconéixer i sol·licitar les varietats als mercats, recuperant valors propis i fomentant el consum per part de la ciutadania; així com que siguen cada vegada més emprades en la cuina.

Amb aquest documental es pretén també mostrar noves formes de comercialització fora del circuit tradicional com mitjançant l’ús de les xarxes socials, el consum de proximitat o els grups de consum.

El documental s’engloba dins de les ajudes regulades per la “Resolució de 9 de març de 2020, de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es convoquen per a l’exercici 2020 les subvencions destinades a programes i projectes educatius i de formació i divulgació per a estratègies de dinamització agroecològiques en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, modalitat B”.

Conclou el documental amb un fragment del poema de Vicent Andrés Estellés, Res no m’agrada tant: “Cante, llavors, distret, raone amb l’oli cru, amb products de la terra”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací