La Unió defèn que el sector agroalimentari no és el major responsable de les emissions a l’atmosfera

633

Actualitat Diària

La Unió, davant les dades publicades per diversos estudis en els quals es destaca una reducció d’emissions en els últims 15 dies, assenyala que això demostra que el sector agroalimentari -a vegades excessivament criminalitzat– no és el major responsable de la contaminació atmosfèrica.

L’organització es fa ressò de l’estudi realitzat per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) sobre l’evolució d’emissions de diòxid de nitrogen (NO2) en les principals ciutats espanyoles, i ressalta la reducció del 64% mentre que l’agricultura i la ramaderia han seguit amb la seua activitat.

La Unió es fa ressò així d’aquest estudi que posa en evidència la reducció d’emissions de NO2 que s’ha donat entre el període del 10 al 14 i del 15 al 20 de març a conseqüència de les mesures imposades pel Govern relatives a la limitació de la mobilitat dels ciutadans.

Aquest gas, la font principal del qual és el transport -representa un 82,3% del total de les emissions estatals- afecta molt directament a la qualitat de l’aire, principalment de les ciutats, per l’aglomeració de vehicles.

Igualment, l’Agència Espacial Europea va difondre el passat 13 de març unes imatges en les quals ja es constatava la important disminució de les emissions de diòxid de nitrogen a Itàlia i començava ja a apreciar-se clarament a Espanya.

A més del NO2, el transport emet el 99,2% del diòxid de sofre (SO2) a Espanya, un potent contaminant atmosfèric produït per la combustió de combustibles fòssils. Així mateix, el transport representa el 26,1% del total de les emissions de gasos efecte d’hivernacle (GEI) estatals –particularment en forma de diòxid de carboni (CO₂)-, les quals contribueixen significativament al calfament global i mantenen un ritme ascendent des de 2012.

Evolución de emisiones (1)

Per part seua, el sector agrari, que continua mantenint la seua activitat en aquests difícils moments, emet el 11,6% de les emissions de GEI, menys de la meitat del que emet el sector transporte i amb una funció estratègica en el subministrament d’aliments.

Malgrat això, el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), que estableix la senda de reducció d’emissions per als pròxims deu anys, contempla una reducció d’emissions per al sector agrari d’un 12% per a 2030 respecte a 1990, mentre que per al transport es limita a un escàs 2,5%.

“Aquesta crisi ha de fer-nos reflexionar sobre les prioritats de reducció d’emissions en el llarg termini i dels sectors que han d’afrontar més esforços” insisteixen des de La Unió. “El sector agroalimentari compleix amb una labor fonamental com és la de produir aliments per a la població, per la qual cosa han de marcar-se objectius realistes que no comprometen aquesta labor” conclouen.

L’organització destaca també el gran esforç que s’ha fet des del sector durant els últims anys en matèria d’emissions, reduint en el període 1990-2018 el 98% de les procedents de la crema de restolls i el 50% de les esmenes calcàries, la qual cosa indica una clara millora en les pràctiques agràries i un compromís per part del sector en la tasca de reduir emissions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací