La Unió coincideix amb la CNMC en la falta de rigor en la comercialització de l’oli d’oliva

418

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors es fa ressò de l’informe de la Comissió Nacional de Mercats i la Competència (CNMC), publicat el passat 20 d’octubre sobre l’aplicació la futura normativa de comercialització del sector de l’oli d’oliva, en el qual recomana justificar rigorosament les intervencions en el sector per a no afectar la lliure competència, avaluant detingudament els paràmetres i els elements de mercat.

LA UNIÓ, que s’ha oposat repetidament i de manera absoluta al Reial decret des del seu esbós i que va enviar esmenes durant tot el seu procés d’elaboració, concorda amb la CNMC.

Aquesta futura normativa contempla una sèrie de mecanismes per a regular el mercat de l’oli d’oliva com la retirada de producte, la collita primerenca o la regulació del rendiment d’extracció, desencadenant-se a petició, entre altres, de l’Organització Interprofessional de l’Oli d’Oliva Espanyol.

L’organització considera que no poden implementar-se les mesures de mercat contemplades sense diagnòstics més complets i fefaents, una avaluació posterior dels resultats i un mecanisme molt més definit quant a les situacions que poden actuar com a desencadenants.

Ja hi ha antecedents del mal funcionament d’aquesta mena de mesures sense anàlisi prèvia

LA UNIÓ recorda també els desastrosos resultats que va tindre la retirada d’oli que va dur a terme la Comissió Europea entre novembre de 2019 i febrer de 2020, quan es va finançar durant sis mesos la retirada de 196.000 tones d’oli del mercat espanyol (un 14% d’una collita mitjana) i que va tindre un cost total de 27,4 milions d’euros.

Aquest instrument no sols no va aconseguir mantindre els preus (van caure un 9%), sinó que es van incrementar les importacions d’oli de tercers països un 164%.

Per tot això, LA UNIÓ sol·licita al Ministeri que recapacite i finalment no aprove el Reial decret, ja que suposaria un perjudici seriós per a un sector ja assotat per una crisi de preus devastadora, que al començament d’aquesta campanya ja són baixos, i que compromet als sistemes productius tradicionals, bases de l’economia rural de moltes comunitats autònomes com la nostra.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací