La sostenibilitat i el desenvolupament econòmic, reptes de futur a assolir per part dels ports valencians

248

Actualitat Diària

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha defensat que “els ports han d’avançar al costat de la societat que els envolta a la recerca del creixement econòmic i la sostenibilitat mediambiental”. Així ho ha destacat en l’acte d’obertura de la taula rodona “Els ports de l’Arc Mediterrani espanyol i les connexions ferroviàries a les seves hinterland”, impulsada pel lobby europeu FERRMED

En aquest sentit, durant la seva intervenció, a la qual han assistit, entre altres persones, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo; el president de FERRMED, Joan Amorós, i el comissionat del Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, el conseller ha afegit que s’ha de debatre “constructivament” sobre el futur dels ports sense deslligar el seu creixement i els seus accessos al seu entorn, a les seves ciutats i dels seus veïns, “han d’avançar junts amb la societat que els envolta perquè els ports són tots i només junts avançarem en la creació d’ocupació i en sostenibilitat ambiental”.

Segons ha defensat Arcadi España, cal generar “entorns” per a aportar valor a la cadena i no “quedar-nos només com a repartidors de mercaderies, sinó que hem d’aprofitar les oportunitats que passen pel nostre entorn per a generar valor i ocupació de qualitat”.

En aquest context ha qualificat els ports de la façana mediterrània com “la porta sud d’Europa” pel que és necessari potenciar el transport ferroviari de mercaderies, una de les assignatures pendents a Espanya, i la logística com a sector capdavanter en la configuració d’una economia moderna. “Tot això al seu torn emmarcat en comportaments transversals com el diàleg, la sostenibilitat ambiental i l’eficiència econòmica”.

Potenciar els ports mediterranis

En un altre moment del seu discurs, el conseller ha considerat que s’ha de potenciar els ports de la façana mediterrània, el de València és el primer del Mediterrani i el quart d’Europa, “perquè es constitueixin en una alternativa als ports del Mar del Nord”.

Per a això és imprescindible una bona connexió ferroviària amb la xarxa continental en ample estàndard, “i la principal via és el Corredor Mediterrani que transcorre per quatre autonomies que concentren la meitat del PIB i de la producció industrial d’Espanya, així com el 60% de les exportacions a Europa i el 65% del transport marítim”, ha puntualitzat.

El conseller s’ha reiterat en la necessitat d’un gran pacte d’Estat per a les infraestructures estratègiques, “hem de tenir una visió global, objectivar les inversions i trencar la tendència del victimisme en infraestructures i això no serviria de res sense les connexions del corredor amb els ports i els nodes industrials”.

No obstant això, ha insistit que el Corredor està sent actualment impulsat des del Govern central, “un impuls que no tenia en els últims anys, però que esperem que es consolidi perquè en aquesta legislatura puguem constatar avanços decisius. A més, comptem amb un comissionat, Josep Vicent Boira, que és un valencià expert reconegut en la matèria i el suport de la societat civil, una iniciativa sense precedents”.

D’aquesta manera, “la interacció entre Administració i societat, i el diàleg constant amb tots els agents i sectors, és crucial – ha recalcat- i ha de guiar la nostra acció, perquè el contrast de parers permet disposar dels millors arguments”.

Finalment, el conseller ha insistit que els ports mediterranis requereixen d’unes adequades connexions ferroviàries amb el Corredor, en ample estàndard o mixt -el que en el cas de la Comunitat suposa nous accessos ferroviaris pel sud en els ports de Castelló i de Sagunt, però també la millora dels actuals en els ports de València i Alacant, així com una xarxa mallada per a la seva comunicació en el menor temps possible amb els seus “hinterland” i amb qualsevol punt de la Península.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací