La pandèmia rebaixa en un 6% les previsions de vendes del sector ceràmic per 2020

369

S.Barberá//Actualitat Diària

La facturació de les vendes del clúster ceràmic se situa en un descens del 6% respecte a la previsió que tenien per al present any 2020 segons ha explicat el vicepresident de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer), Ismael García, però això suposa que es “situen en les mateixes xifres que l’exercici passat”. García ha assenyalat que les vendes en el mercat nacional han baixat una mica i això s’ha vist compensat amb l’increment produït en l’exportació, per la qual cosa estem en paral·lel amb el que vam fer l’any passat”.

Les declaracions les ha realitzat Ismael García al costat del conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Enric Soler, després de la reunió que han mantingut aquest matí a Castelló per a presentar alguns dels principals resultats de les actuacions desenvolupades en el marc del conveni entre totes dues institucions, que es va signar a la fi d’agost, dotat amb un milió d’euros.

El conveni ha permès implementar 11 activitats per a la reactivació econòmica i la reorientació productiva de l’activitat industrial de la Comunitat Valenciana. Els projectes responen a necessitats estratègiques de la indústria com la millora de la formació i transmissió del coneixement, la descarbonització, la millora de la competitivitat empresarial i la internacionalització dels sectors, així com estudis i anàlisis sobre els principals reptes de futur del sector.

En el transcurs de la reunió, el conseller Soler ha anunciat la continuïtat del conveni per a l’exercici 2021, que estarà dotat amb un milió d’euros per a continuar treballant en la mateixa línia. A més el conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha recordat que “la Comissió Europea ha posat de manifest que serà necessària la posada en marxa de mesures per a la transformació digital i la transició ecològica de les activitats productives” i, en aquest sentit, ha remarcat que, en aquesta mateixa línia el Pla d’Acció per a la Transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana, presentat i aprovat en 2018, “ja posava de manifest que l’economia valenciana havia de basar-se en el concepte de la sostenibilitat”.

“Ara, dos anys després, la necessitat de transformar el model productiu s’ha accelerat amb l’arribada de la pandèmia i, gràcies a l’important esforç que ha realitzat la Unió Europea, disposarem dels recursos necessaris per a poder dur a terme una efectiva política de recuperació econòmica”, ha manifestat Vicent Soler.

Per part seva, el vicepresident de Ascer ha afegit que “és de vital importància que es redoblin els esforços cap a una reactivació econòmica, i es realitzi un rellançament de la imatge de la indústria ceràmica en el món”.

Un sector que factura 5.500 milions i dóna ocupació a 60.000 persones

El conveni ha servit de marc per a realitzar un estudi sobre l’Impacte socioeconòmic del sector de taulells i paviments ceràmics a Espanya sobre la base de sis indicadors fonamentals com són el pes del sector en el PIB, l’ocupació, la fiscalitat, la balança comercial, la innovació i l’impacte mediambiental. L’estudi posa de manifest el pes del sector en diversos aspectes com que el clúster té una facturació de 5.500 milions d’euros, dóna ocupació a gairebé 60.000 persones en la seva fase de producció i s’estima que en global empra a més de 100.000 persones incloent en la seva fase de distribució, comercialització i instal·lació. García ha assenyalat que «l’impacte total de magnitud el clúster és equivalent a gairebé la totalitat de l’hostaleria de la Comunitat Valenciana». A més, el clúster representa el 14,4% del PIB industrial de la Comunitat Valenciana i suposa més del 20% del total del PIB de la província de Castelló, amb un efecte tractor i multiplicador enorme, sent un sector netament exportador.

D’un altre costat, també s’ha dut a terme un altre estudi per a l’Anàlisi i reptes del sector de taulells i paviments ceràmics a Espanya. Davant la necessitat de dur a terme una transformació cap a un model productiu sostenible i competitiu, l’estudi identifica els principals desafiaments als quals el sector ceràmic espanyol ha d’enfrontar-se, així com proposa vies d’acció en el context del pla de reconstrucció i resiliència dels fons europeus. Els principals desafiaments als quals s’enfronta el sector són la competència estrangera, la falta de mà d’obra per a col·locar els productes d’una forma adequada, les penalitzacions per les emissions d’energia i la preparació per la postpandemia.

Una altra de les accions desenvolupades ha estat la campanya ‘La ceràmica, en canvi…és una elecció segura’ amb l’objectiu de divulgar i millorar el coneixement de les rajoles ceràmiques en els mercats internacionals i Espanya, dels seus dels seus beneficis i avantatges en l’ús, incidint en missatges de seguretat, higiene i neteja. La campanya s’ha desenvolupat a Espanya, França, Alemanya, Regne Unit i Itàlia i ha registrat més de 7,5 milions de visualitzacions, encara que està previst continuar amb la seva difusió els pròxims mesos en diversos mercats.

Sota aquest capítol s’ha desenvolupat la revista promocional Ceraspaña, que s’edita sis idiomes com a castellà, anglès, francès, italià, alemany i rus i és d’accés públic a través de la llibreria digital i la subscripció de la qual és gratuïta podent tenir accés a ella tota persona des de prescriptores, distribuïdors, agents, colocadores, professionals de la construcció i també consumidors.

També s’ha treballat a augmentar la visibilitat del sector per a poder afrontar els grans reptes que té per davant la indústria ceràmica en matèries com ara l’energia, la cogeneració, el comerç d’emissions o la seva internacionalització. S’ha treballat a enfortir la imatge del sector com a capdavanter, innovador, essencial en el teixit industrial espanyol i constructor de Marca Espanya.

Formació des de Ascer

Quant a l’apartat de formació, peça fonamental per a la reactivació del sector, s’ha fet costat a la Xarxa de Càtedres i Tallers Ceràmics en Escoles d’Arquitectura establerts en sis universitats per a la formació sobre ceràmica als futurs arquitectes. La xarxa té col·laboracions amb les Escoles d’Arquitectura de Madrid, Barcelona, Alacant, València i Castelló, i a nivell internacional amb GSD Harvard (els EUA).

També s’ha donat suport a la Formació i millora de la qualitat de la col·locació dels productes ceràmics, mitjançant el suport i col·laboració amb Proalso, de tal manera que això pugui incidir en una millora del producte ceràmic a través de la col·locació en els diferents segments de prescripció i en els consumidors finals. Les accions es dirigeixen al públic en general amb una vocació de formació especialitzada de caràcter transversal.

D’un altre costat, s’ha desenvolupat un Estudi i diagnòstic de necessitats formatives en col·laboració amb la Universitat Jaume I que, amb projecció transversal en altres sectors, en la població general, les administracions públiques i els centres d’ensenyament. L’estudi serà la guia per a la continuïtat de l’activitat formativa en l’any vinent.

Finalment, s’han impartit en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Castelló vuit cursos sobre matèries relacionades amb la internacionalització com a mitjans de cobrament internacionals, incoterms, crèdits documentaris, documents d’exportació, entre altres.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací