La Guàrdia Civil desarticula dos grups criminals que traficaven amb espècies protegides

417

Actualitat Diària

La Guàrdia Civil ha detingut i investigat a un total de 21 persones que de manera habitual es dedicaven a la cria, possessió, comerç i trànsit de rèptils protegits entre ells tortugues valorades en prop de 30.000€, al marge dels requisits legals establerts.
Els animals procedien de països d’Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania i eren importats de manera il·legal i introduïts a Europa per a la seva cria o comercialització.
Per a poder donar sortida a espècies especialment protegides pels convenis internacionals, els detinguts es valien de documentació falsificada o blanquejaven amb documents d’altres animals similars procedents de cria o tinença autoritzats.

Falsificació Internacional de documentació

Tot l’entramat es recolzava en la falsificació de documents necessaris per a la legalització i registre davant les Autoritats CITIS dels diferents Estats Membre de la UE d’espècimens de fauna silvestre protegida, per a després comercialitzar-los en la resta de la UE i/o tercers països.

Del resultat de les operacions s’ha conegut que alguns investigats extreien animals del seu entorn natural, procedent de llocs tan diversos com Mèxic, Selva Amazònica, Nord d’Àfrica, Austràlia, Sud-àfrica o Orient Mitjà, els quals eren introduïts de manera il·legal a Europa per al seu posterior comerç o cria en captivitat.
Xarxa de “mules” i de veterinaris

Juntament amb els grups desarticulats ha estat possible dissoldre una xarxa de “mules”, la principal missió de les quals seria traslladar-se fins als països d’origen dels animals, i una vegada allí exportar les espècies usant mètodes d’ocultació. Així mateix, s’ha trobat una xarxa de veterinaris que proporcionaria documentació falsa, facilitant amb això el “blanqueig” dels animals obtinguts a través del tràfic il·legal.

El delicte mediambiental s’ha convertit en una de les activitats més lucratives movent cada any milers de milions d’euros. En termes de delinqüència organitzada constitueix, al costat del tràfic d’éssers humans i el narcotràfic, una de les amenaces més importants a nivell global.

Es trafica amb tota mena d’espècies (mamífers, ocells, rèptils, peixos, plantis…) i la forta demanda en alguns mercats ha fet que moltes d’elles es trobin, avui dia, en una situació tan crítica que ha portat a les autoritats de tot el món a adoptar mesures per a lluitar contra aquesta pèrdua de biodiversitat.

Col·laboració amb altres organismes

Aquesta operació ha comptat amb la col·laboració d’EUROPOL, realitzant funcions de coordinació de diferents accions i anàlisis entre els països d’Europa relacionat i del Grup de suport de flora i fauna del Cos d’Agents Rurals de Catalunya i s’emmarca dins del Pla TIFIES, el Projecte LIFE GUARDIANS DE LA NATURALESA i s’ha col·laborat estretament amb l’Autoritat Administrativa CITIS.
Per a més informació poden contactar amb l’Oficina Perifèrica de Comunicació del SEPRONA en el telèfon 608251069.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací