La Generalitat tanca un pressupost de més de 23.000 millons d’euros per a 2020, el més alt de la història

1485

Actualitat Diària

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que els Pressupostos de 2020 “són els més alts de la història de la Generalitat i ofereixen un marc econòmic d’estabilitat, seguretat i protecció social en temps d’incertesa”.

Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença, al costat de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, després de l’aprovació en el Ple del Consell del projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2020. Prèviament, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha entregat els comptes al President de les Corts, Enric Morera.

Segons ha explicat Soler, “estem davant els Pressupostos de la Generalitat més importants quant a dotació econòmica, amb 16.970 milions d’euros en despeses no financeres, centrats en els serveis públics fonamentals, centrats en les persones, en la sanitat, en l’educació, en els serveis socials, en l’habitatge social i també en l’impuls del nostre teixit econòmic, en la cultura i en l’emergència climàtica. Una aposta que respon fidelment al mandat de l’Acord del Botànic, que és la guia d’aquest Consell”.

Els pressupostos que aconsegueixen un total de 23.021,9 milions d’euros “són uns comptes reivindicatius, basades en la responsabilitat i la prudència, que mantenen el creixement dels comptes de 2019 i consoliden els drets, la cohesió social i el creixement sostenible i innovador de la Comunitat Valenciana”, ha assegurat Soler.

El Ple del Consell ha aprovat també el projecte de Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i organització de la Generalitat, que segueix ara la seua tramitació en les Corts juntament amb la Llei de Pressupostos per a 2020.

Blindatge de drets socials

Durant la seua intervenció, Soler ha explicat que aquests pressupostos “blinden per als valencians i valencianes una sanitat, una educació i un sistema de protecció social d’un nivell de qualitat perfectament homologable al del conjunt de les comunitats autònomes, i que representen la consolidació dels pressupostos expansius de 2019”.

Els comptes contemplen un total de 14, 27 milions d’euros en despesa social, és a dir la major quantitat econòmica de la història per a Sanitat, Educació, Igualtat i Polítiques Inclusives, Ocupació i Habitatge. Aquesta quantia suposa el 86,6% de les despeses no financeres.

En concret, cada dia la Generalitat inverteix 39,1 milions d’euros en despesa social per a garantir els serveis bàsics fonamentals, quantitat que es desglossa en 18,5 milions d’euros per a Sanitat, 14,6 per a Educació, 4,4 per a Igualtat i Polítiques Inclusives, 1,07 milions d’euros per a Ocupació, i 520.000 euros per a Habitatge.

“Gràcies a l’esforç del Consell, -ha continuat- en dos anys la inversió de la Generalitat en el benestar i en el creixement sostenible i innovador del nostre territori s’ha incrementat en un 5,7% de mitjana, quasi 1.800 milions d’augment de la despesa en els serveis públics per a garantir la igualtat d’oportunitats en la Comunitat Valenciana”.

“Des que governa el Consell del Botánic són 4.000 milions més d’inversió social centrada en el rescat de les persones, la recuperació dels drets socials, l’eliminació de les retallades del passat i la reconstrucció de l’economia valenciana, demostrant que una altra manera de governar és possible, amb transparència i honestedat”.

Cal destacar que la inversió en Igualtat i Polítiques Inclusives s’ha pràcticament duplicat des de 2015, amb un creixement del 93%. Quant a Educació, es consolida un augment del 32% dels recursos respecte a 2015, mentre que en Sanitat la pujada ha sigut del 23% en aquests cinc pressupostos.

A més, “cinc any després de la conformació d’un Consell progressista, la Comunitat Valenciana ha aconseguit la convergència amb el conjunt de les autonomies en la despesa en els serveis públics fonamentals, la qual cosa és un èxit del Consell del Botànic i de tots els partits que formen part d’ell”, ha assegurat Soler.

Exercici de responsabilitat

D’altra banda, el conseller ha destacat que l’aprovació del projecte de Llei de Pressupostos suposa “un exercici de responsabilitat, d’autogovern i sobretot de defensa de l’Estat del Benestar dels valencians i valencianes. Es tracta dels cinquens comptes aprovats per aquest Consell, en l’exercici de les seues competències de gestió econòmic financeres, enfront d’altres comunitats autònomes que han optat per prorrogar els seus pressupostos renunciant a exercir aquestes competències”.

El conseller ha assenyalat que els Pressupostos de la Generalitat per a 2020 naixen en un escenari “amb evidents incertezas”, com l’alentiment de l’economia, les guerres aranzelàries o els efectes del Brexit. “Un panorama -ha afegit – al que se sumen les limitacions per al conjunt de les comunitats autònomes, i especialment per a la Comunitat Valenciana, derivades de la inexistència d’un Govern d’Espanya plenament conformat, i per tant la falta de Pressupostos Generals de l’Estat”.

Un Pressupost 100% Botànic

Durant la seua intervenció, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha posat l’accent que “malgrat la contenció pressupostària que regeix els comptes valencians per a l’any vinent, ens trobem davant uns pressupostos cent per cent Botànic”.

Prova d’això és el fet que el programa d’inclusió social comptarà en 2020 amb 194,8 milions; el pressupost de sanitat augmenta en 1.272,2 milions respecte a 2015; es destinen més de quatre mil milions a l’ensenyament primari i secundari; el programa d’Igualtat en la diversitat creix un 45%; en matèria d’habitatge social, es crea una nova línia pressupostària per a reactivar habitatges parats; es crea un nou programa d’ajudes a iniciativa empresarials per a transformar el model econòmic valencià; i més del 50% del programa de qualitat democràtica es destina a actuacions de memòria.

A més, en matèria de Sanitat cal destacar que el 66,7% del pressupost de la conselleria (4.515,3 milions) es destina a assistència sanitària; en matèria d’innovació s’incidirà a desplegar la tecnologia 5G i la banda ampla; s’estableixen garanties d’accés a la justícia per als col·lectius més vulnerables i retribucions dignes per al torn d’ofici.

D’altra banda, es realitzarà una ferma aposta per la indústria i els sectors productius i ajudes per a tallers d’ocupació i escoles taller; s’incrementa la inversió en infraestructures viàries que permeten executar obres reivindicades durant llarg temps en tot el territori de la Comunitat Valenciana i, dins de l’àrea d’Agricultura, es destinaran 3,5 milions a la lluita contra el canvi climàtic.

Classificació econòmica per conselleries

El Pressupost de la Conselleria de Presidència ascendeix a 213,7 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 1,5%. En matèria de turisme es destinen 11 milions per a accions de publicitat que contribuïsquen a minimitzar l’impacte negatiu del Brexit, i altres 15,5 milions per a impulsar les Destinacions Turístiques Intel·ligents i Sostenibles. En matèria local, es crearà una línia específica de suport a la FVMP per a facilitar l’obtenció de fons europeus, s’incrementen un 67% els fons destinats a les mancomunitats per a facilitar la seua adaptació a la llei de mancomunitats de 2018.

D’altra banda, el pressupost de la Vicepresidència primera i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ascendeix a 1.618,7 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 5,7% respecte a l’exercici anterior. Es destinaran 194,8 milions a la Renda Valenciana d’Inclusió, un 39,2% més, mentre que es destinen 368,8 milions al programa per a l’Ordenació i Prestacions de la Dependència. També es destinen 362,8 milions al programa de Planificació i Coordinació d’Infraestructures; i el programa d’Igualtat de Gènere rebrà 32,5 milions.

La Vicepresidència segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica concentrarà en 2020 un total de 187,9 milions. Cal destacar que es crea una línia de 5 milions per a activar l’habitatge social i una línia de 2 milions per a l’augment del parc públic d’habitatges.

Així mateix, la inversió en Qualitat i Rehabilitació creix un 7%, fins a aconseguir els 37,3 milions i les inversions en les línies de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl se situa en 33,3 milions, després d’incrementar un 45%.

Així mateix, la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic compta amb un pressupost de 337 milions (+1,9%). Destaca el programa de Model Econòmic que s’incrementa un 61,5% i contempla línies d’ajuda a iniciatives empresarials, mentre que la DGTIC destinarà un total de 149,2 milions a la digitalització de l’administració valenciana.

El Banc Públic, per part seua, es consolida com l’instrument financer del teixit productiu valencià. Per a això, destinarà 15 milions de finançament a pimes i microempreses a l’1% d’interés, 50 milions a ONG i economia social, 30 milions a capital de risc i finançament subordinat i 40 milions al programa Competitivitat per a Pimes, entre altres.
Per part seua, el pressupost de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública ascendeix fins als 505,5 milions d’euros, un 1,9%. Es destinen 20,5 milions per a la construcció, rehabilitació i millora d’edificis judicials, 46,2 milions per a garantir l’accés de la Justícia a les persones més vulnerables i mantindre les retribucions d’advocats i procuradors d’ofici. Així mateix, la Agència Valenciana de Seguretat i Resposta als Emergències comptarà amb 120 milions de pressupost.

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport compta amb una dotació de 4.419,3 milions (un 2,1% d’increment) per al desenvolupament de noves infraestructures amb el Pla Edificant. Així mateix, es destinaran 32,1 milions al foment d’activitat esportiva i es continuarà reforçant la inclusió educativa i la promoció cultural i el patrimoni artístic.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública tindrà un pressupost de 6.765 milions per a continuar acostant-se a la despesa sanitària. Es realitzarà una important aposta per l’assistència sanitària (4.515 milions) i farmacèutica (1.239 milions).

Els comptes de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ascendeixen a 396 milions d’euros (+1%). Es realitza una aposta decidida per l’eficiència energètica i es destinen més de 163 milions a política industrial. L’ocupació estable comptarà amb una dotació de 13 milions.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica augmentarà el seu pressupost un 4% fins als 422 milions. El programa de Medi Ambient i Avaluació Ambiental comptarà amb 51 milions i el d’Ordenació i Millora Pesquera amb 24,7 milions.

Per part seua, el pressupost de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital destinarà el 84,5% del pressupost a universitat i estudis superiors, mentre que la AVI comptarà amb un dotació de 74,9 milions.

Respecte a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, el seu pressupost s’incrementa fins als 355 milions (+1%). Destaca la partida per a pal·liar els danys patits a la comarca de la Vega Baixa com a conseqüència del temporal de la DANA, mentre que la inversió en FGV ascendirà a 57,1 milions.

Finalment, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica augmentarà un 2,9% la seua dotació fins als 55,3 milions amb l’objectiu d’impulsar la cooperació internacional al desenvolupament. El programa de Qualitat Democràtica destinarà més del 50% de la seua dotació a actuacions de memòria històrica.

Classificació econòmica del Pressupost

En el Capítol I dels Pressupostos de la Generalitat es recullen les despeses de personal, que per a l’any vinent 2020 ascendeixen a 6.487 milions (un 4,1% més). Cal destacar que el 88,5% de la despesa de personal es concentra en les àrees de Sanitat i Educació. En concret, Sanitat concentra el 45,8%, Educació el 42,7%, Justícia el 3,9%, Igualtat el 2,4% i la resta d’àrees el 5,2%.

Sense tindre en compte les provisions destinades a l’augment de les retribucions, l’increment de la despesa de personal contemplat per a 2020 es distribueix de la següent manera: 34% per a sanitaris, 18% per a la carrera professional d’interins del Consell, 14% per a docents, 9% per a Justícia, 8% per a cobrir els sexennis dels interins, un altre 8% per a altres increments de l’Administració del Consell, 7% per a la substitució i nous reconeixements en l’àrea d’Educació i un 2% per a Igualtat i Polítiques Inclusives.

D’altra banda, en el Capítol II es recullen les despeses de funcionament, que per a 2020 ascendeixen a 3.344 milions. Aquesta xifra reflecteix una reducció respecte a l’any anterior de 53,1 milions (-1,6%). Les despeses financeres, recollits en el Capítol III, ascendeixen a 484 milions i disminueixen respecte a 2019 en 26,3 milions (-5,2%).

Les transferències corrents (Capítol IV) incrementen en 120,9 milions d’euros (2,4%) situant-se en 5.057 milions, mentre que al Fons de Contingència (Capítol V) es destinen en 2020 un total de 9 milions, mantenint-se invariable respecte a l’any anterior.

Amb tot, les operacions corrents ascendeixen en els Pressupostos de la Generalitat per a 2020 a 15.381 milions d’euros, la qual cosa suposa un 66,8% del total del Pressupost.

Així mateix, les inversions reals, recollides en el Capítol VI, concentren 617 milions del Pressupost, la qual cosa suposa una reducció de 25,6 milions (-4%) i les transferències de capital (Capítol VII), que ascendeixen a 971 milions, es redueixen en 8,4 milions (-0,9%).

Finalment, els actius financers (Capítol VIII), als quals es destinen aproximadament 114 milions del pressupost, reflecteixen un increment de 8,8 milions respecte a l’any anterior (8,4%) i els passius financers (Capítol IX), que concentren en el pressupost per a 2020 un total de 5.937 milions, augmenten en 5.937,6 milions (12,4%).

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací