La Generalitat organitza un dispositiu de 664 efectius i 164 vehicles per a afrontar les nevades

371

Actualitat Diària

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilidad, Arcadi España, han presentat aquest dimarts a Sogorb el dispositiu de la Generalitat per a afrontar nevades durant l’hivern 2020-2021. Un total de 664 efectius personals i 164 vehicles s’encarregaran de buidar les carreteres i accessos als 205 municipis del territori valencià amb risc mitjà o alt de quedar-se incomunicats per la neu.

Bravo ha destacat que el paper de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències serà la de coordinar i canalitzar l’ajuda “perquè ningú es quedi incomunicat” i més encara en un any “tan complicat com aquest perquè la pandèmia ho fa tot més difícil”. Per això, ha insistit, a més, en la necessitat d’insistir en la labor de “difusió i comunicació” a la ciutadania davant qualsevol emergència.

Per part seva, Arcadi España ha explicat que “la bona coordinació entre la Diputació de Castelló i la Generalitat ens permetrà afrontar amb seguretat situacions meteorològiques complicades aquest hivern”. Per a garantir la connexió dels municipis d’interior, aquest dispositiu “compta amb 200 tones de sal preparades a la província de Castelló”, ha destacat el conseller, que també ha agraït el treball del personal que vela per la seguretat en les carreteres.

Dels 164 vehicles previstos, 97 són màquines llevaneu. Enguany la Generalitat ha adquirit dues noves pales que operaran des del Racó d’Ademús i Plans. A més, s’han activat altres 67 vehicles auxiliars que ja s’han desplegat de manera preventiva per a actuar davant el primer episodi de nevades.

Un total de 664 professionals actuaran de manera preventiva i per a buidar les carreteres i accessos dels municipis amb major risc de quedar-se aïllats. D’ells, 365 efectius pertanyen al Servei de Bombers Forestals de la Generalitat; 215 a les brigades de carreteres de les tres diputacions provincials i 84 a la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques així com del Ministeri de Foment. Si calgués afrontar temporals extraordinaris, també es reforçarien amb recursos d’altres zones.

Dels 204 municipis susceptibles de quedar-se aïllats per la neu, 82 presenten un risc alt i 122 un risc mitjà. La majoria pertanyen a la província de Castelló, que comprèn 42 localitats que es troben en una cota d’entre 400 i 800 metres sobre el nivell de la mar, per la qual cosa comporta un alt risc de sofrir nevades forts. Per això, a les comarques de Castelló s’han disposat 284 efectius i 56 vehicles.

A la província de València, amb 26 municipis en risc alt, estan preparats 223 efectius, 49 vehicles llevaneu i altres 26 auxiliars.

Finalment, el desplegament a la província d’Alacant, amb 14 localitats amb risc alt, es completa amb 157 persones, 17 màquines llevaneu i altres 16 vehicles auxiliars més.

Quant als 122 municipis que presenten un risc mitjà de quedar-se incomunicats, situats en una cota d’entre 400 i 800 metres sobre el nivell de la mar, 36 pertanyen a Castelló, 34 a València i 52 a Alacant.

Per a tota la Comunitat Valenciana s’han planificat 151 rutes de neteja (87 a Alacant, 51 a València i 34 a Castelló) i 42 punts d’emmagatzematge de sal i salmorra (8, 26 i 8 respectivament).

Coordinació del dispositiu

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) és l’encarregada de coordinar els treballs per a mantenir netes de gel i neu les vies pertanyents a la xarxa de carreteres de la Generalitat, així com les que depenen de les diputacions provincials i de l’Estat.

D’altra banda, la AVSRE també informa els ajuntaments afectats sobre la manera de conducta davant una emergència i sobre les mesures d’autoprotecció destinades a la població en general.

Tot el dispositiu està regulat en el Procediment d’Actuació davant Nevades que s’actualitza cada hivern i que implica, entre altres mesures, l’actualització dels recursos d’intervenció que aporta cada administració i la seva coordinació, així com establir les diferents rutes de neteja de gel i neu.

També estableix la constitució del Centre de Coordinació de Carreteres, que és l’organisme encarregat de la gestió de les diferents tasques de neteja de vials. En ell s’integren representants de les diferents administracions amb competències en carreteres (Administració general de l’Estat, Administració autonòmica i diputacions provincials) i preveu la integració d’altres unitats bàsiques (Intervenció, Sanitària, Proveïment) si l’emergència ho requerís.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací