La Generalitat nomena a 26 grups d’habitatge amb el nom de dones destacades de la història

Salvador: "és el moment de posar en valor el treball i compromís històric de moltes dones". 

1628

ActualitatDiària

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha anunciat que la Generalitat va a procedir a la denominació amb nom de dones destacades de la història a 26 grups d’habitatge públic en tota la Comunitat.

Així ha presentat la proposta de la Generalitat durant l’acte de lliurament de la segona edició dels premis d’Habitatge, Mobilitat i Urbanisme amb Perspectiva de Gènere que s’ha celebrat avui. Cal recordar que la denominació d’aquests grups, que van ser transferits per l’Estat en 1984, s’havia mantingut sense modificacions fins avui i, segons ha explicat Salvador, “és el moment de posar en valor el treball i compromís històric de moltes dones”. 

A més, amb aquesta iniciativa de la Generalitat, que coincideix amb la celebració del pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona, s’adapten també els noms d’aquests grups d’habitatge a la legislació vigent com la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana de 2017 així com a les lleis tant autonòmica com a estatal per a la igualtat entre dones i homes.



En aquest sentit, la consellera ha assegurat que “l’objectiu és fer visible no solament a dones il·lustres com Matilde Salvador, Ascención Xirivella, Manuela Solis, Asunción Cruañes, Jane Jacobs, entre unes altres, sinó també l’important paper que la dona ha exercit com a col·lectiu en reconèixer la labor de les treballadores del mar, del camp, de la seda o dels palmells així com les mestres republicanes, les dones sindicalistes o les sufragistes”.

A més, ha afegit que es tracta de la primera fase del canvi de nomenclator i “pretenem que tot el parc públic tinga nom femení després d’anys en els quals ha estat molt masculinizado, creiem que és una qüestió de justícia, sobretot, perquè les dones també han escrit la història i l’han de protagonitzar”.

Polítiques amb perspectives de gènere 

En el seu discurs, Salvador ha recordat el treball que s’està realitzant des de l’administració autonòmica per a consolidar “un model més inclusiu, en el qual es dignifica la dependència i es reconeix el paper d’activitats abans silenciades” amb mesures que van des de la “sensibilització, la implementació de reformes fins a l’incentivament d’accions innovadores en matèria de perspectiva de gènere”.

De fet, ha destacat la creació de la Taula de Gènere impulsada per la Conselleria d’Habitatge que ha fixat la línia de treball, no solament amb la creació dels Premis que reconeixen la labor d’entitats públiques i professionals en matèria de perspectiva de gènere, sinó que també ha col·laborat en l’impuls de reformes legislatives on s’inclou la perspectiva de gènere com la Llei de la Funció Social de l’Habitatge o la LOTUP així com en projectes de regeneració urbana com el Concurs d’Idees per a l’entorn de la Plaça de Bruixes de València.

Un treball, que segons ha recordat Salvador, ha aconseguit situar a la Comunitat com a referent en la matèria a nivell internacional, ja que, ha rebut el reconeixement del Banc de Desenvolupament Interamericano “com a model de bones pràctiques a Europa”.

Premiats 

En aquesta segona edició dels premis, la Conselleria d’Habitatge ha reconegut la labor que han realitzat els guardonats en treballar “amb instruments i experiències innovadores que ajuden a formular polítiques públiques i estratègies de disseny per a regenerar les nostres ciutats. Volem ciutats i territoris més amables, acollidors i amb més qualitat de vida, avui més que mai són necessàries totes les veus”, ha indicat Salvador.

D’aquesta manera, el Premi Habitatge, Mobilitat i Urbanisme amb Perspectiva de Gènere per a ajuntaments de menys de 5.000 habitants s’ha atorgat a l’Ajuntament d’Agullent, pel projecte Rehabilitació, recondicionamiento i posada en valor del Lavador d’Al mig per donar valor al treball tradicional de les dones dignificant un espai històricament emprat per elles i urbanísticament menyspreat.



El premi per a ajuntaments d’entre 5.000 i 20.000 habitants ha recaigut en l’Ajuntament de L’Alcora per la remodelació i millora de la plaça de l’Ajuntament per la seua voluntat d’oferir un espai de relació social en igualtat valorant les diferents realitats, necessitats i usos, sobre la seguretat, l’accessibilitat i la mobilitat.

El premi per a ajuntaments de més de 20.000 habitants s’ha lliurat a l’Ajuntament de Castelló per la introducció de la perspectiva de gènere en el Pla General, del que es valora, entre altres coses, la innovació metodològica d’integrar la perspectiva de gènere des de l’inici dels treballs de la planificació urbanística i en el disseny de la ciutat

El premi per a Institucions, Organitzacions, Associacions i Col·lectius ha sigut per al Fabricant de Espheras, coop. pel projecte Pla Xàtiva: procés de participació pública per a la redacció del nou Pla Especial de Protecció del Centre Històric de Xàtiva, per trencar la dinàmica de l’urbanisme tradicional, que ha privilegiat els espais dels treballs productius i remunerats per davant dels espais i activitats reproductives.

El premi per a professionals dels mitjans de comunicació ha sigut concedit a Julia Ruiz, periodista en Levante-EMV, per acostar a la ciutadania acciones amb perspectiva de gènere en matèria d’urbanisme, donar veu a professionals/especialistes i fer-se ressò de plans d’igualtat pioners en empreses de transport públic.

Finalment, el jurat també ha acordat atorgar un esment especial als projectes Mercaico Negre de l’Ajuntament de Villena, per valorar la importància de les aportacions a la societat i a l’economia de les tasques d’atenció i cura, amb la fonamental participació de les dones; i a l’Espai de les Dones de l’Ajuntament de Riba-roja, un projecte que es desenvolupa amb participació de les entitats de dones i prioritzant les seues aportacions en el disseny de l’espai, ja que són les destinatàries de la iniciativa.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací