La Generalitat estrena govern amb la possesió del nou Consell paritari que vol acabar amb la violència masclista

277

Actualitat Diària/Tàrsila Galdón

La presa de possesions dels consellers i conselleres s’hi ha celebrat hui al Saló de Reis de la Generalitat Valenciana. L’acte ha començat 15 minuts tard, a les onze menys quart, no obstant això, ha transcorregut sense cap tipus d’obstacle. Aquest nou govern està format per 11 conselleries i reedita el pacte del Botànic, anomenat Botànic II. A més a més, serà nova casa de 5 nous consellers i conselleres: Arcadi España Garcia (PSPV), Carolina Pasquals (PSPV), Mireia Mollà (Compromís), Rosa Pérez (Unides Podem) i Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem). Per tant, Unides Podem entra en aquesta nova lesgislatura amb dues noves conselleries. En el seu discurs, el President de la Generalitat ha donat especial importància al canvi i manifesta que el Consell és un govern paritari, amb 6 consellers i 6 conselleres, per segona vegada en la història. Ximo Puig, a més a més, aposta per un nou inici de progrés i un nou “renaixement” de la Societat Valenciana, “molt diferent de la societat del 2015″.

El nou govern de la Generalitat construeix el Consell amb 6 conselleries per al PSPV, 4 per a Compromís i 2 per a Unides Podem. Així doncs, el govern es marca per una pronunciada continuïtat. Com a novetats respecte a la passada lesgislatura, Vicent Marzà perd Universitats, encara que repeteix com a conseller d’Educació, Cultura i Esports. Universitats serà representada per Carolina Pasqual, del PSPV, qui també és la Consellera d’Innovació, Ciència i Societat Digital. Rubén Martínez Dalmau, de Unides Podem, gaudeix del càrrec de la II Vicepresidència i és ja el conseller de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica. Per altra banda, també s’estrena Arcadi España Garcia amb la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Movilitat. Una de les conselleries més disputades durant els pactes i un dels reptes per a la Comunitat Valenciana és la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, presidit per Mireia mollà, de Compromís. Finalment, per a Unides Podem Rosa Pérez és consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

L’acte ha començat amb la jura dels càrrecs dels consellers i conselleres. Mónica Oltra, qui repeteix com a Vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives i a més a més, de portaveu del Consell ha cridat als diferents consellers i conselleres que han promés els seus càrrecs al rei i a la Constitució. Entre els distints consellers que han repetit en aquesta nova legislatura es troba Vicent Soler i Marco amb la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, Gabriela Bravo, amb la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, Ana Barceló que és consellera de Sanitat Universal i Salut Pública i finalment, Rafael Climent d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. Una volta finalitzat l’acte, el President de la Generalitat, Ximo Puig ha realitzat un discurs davant de distintes personalitats, com ara, l’alcalde de València, Joan Ribó.   El President de la Generalitat ha manifestat en el seu discurs la necessitat de treballar des de la cooperació i ha reinvindicat un govern divers, lluny de l’uniformitat. A més a més, el president de la Generalitat ha fet referència a l’orgull que sent per la reedició del Botànic i ha qualificat el pacte com el “canvi”.

No obstant això, a només d’una estona de la presa de possesió, Ximo Puig ja hi ha fet referència a tots els reptes que cal enfrontar des del nou govern. Així doncs, el President s’hi ha compromés a fer front a la lluita del canvi climàtic i transició ecològica, i també ha fet referència a la necessitat de crear més ocupació, a aconseguir la viabilitat de l’Estat de Benestar i a crear un model productiu més eficient. Ha fet especial referència a la lluita contra el masclisme. El President de la Generalitat ha assegurat que el govern valencià presenta “conviccions feministes, i és un govern paritari, per segona volta en la història”. Ximo Puig ha manifestat amb convicció que sense igualtat, no hi ha democràcia i que és necessàri seguir treballant per la igualtat d’oportunitats i per la justícia social.

Ximo Puig ha destacat el diàleg “com a eina fonamental per a prendre qualsevol decisió”, la responsabilitat per a “estar a l’altura de les expectatives” de la ciutadania i la “humilitat” per a ser conscients del treball que queda per realitzar.

“Només des de la humilitat es pot entendre una societat com la nostra, en la qual moltes persones encara no tenen els serveis públics fonamentals al seu abast”, ha recordat el *president, que ha subratllat que la Generalitat és “l’escut protector” per a milions de valencians i valencianes.

Durant l’acte en el Saló de Corts, Puig ha assegurat que la formació d’un Govern “plural” representa “la suma de la diversitat, les conviccions i les esperances” del poble valencià. El president ha defensat a més els beneficis de la diversitat per damunt de la uniformitat en el nou Consell, que, no obstant això, és “un únic Govern”.

“L’èxit només és possible a través de l’equip”, ha manifestat el president, que ha defensat la importància de “gestionar adequadament la diversitat” per a tractar els “reptes impressionants” que té la Comunitat Valenciana.

Entre ells, ha destacat que la Comunitat Valenciana ha de lluitar contra el canvi climàtic i posar en marxa la transició ecològica, garantir el dret a un habitatge digne, aconseguir la viabilitat de l’estat del benestar o impulsar la innovació en un nou model productiu.

Així mateix, el *president ha qualificat al nou Consell de “modern i humanista” i ha afirmat que “treballarà per la igualtat d’oportunitats, perquè ningú es quede al marge”, així com per la cohesió territorial, perquè “totes les comarques i ciutats se senten identificades en el projecte comú”.

Polítiques de progrés

D’altra banda, el president ha assenyalat que es tracta del “inici d’un cicle polític per a la Comunitat Valenciana” en el qual la Generalitat ha de “aprofundir les polítiques de progrés que aquests anys han situat a la Comunitat Valenciana en el camí d’un nou renaixement”.

“En aquests quatre anys s’han reparat molts drets i s’ha reconstruït social i econòmicament la Comunitat Valenciana”, ha assegurat Puig, qui, així mateix, ha admés que “queda quasi tot per fer”.

Per això, ha advocat per la col·laboració entre totes les institucions per a “assumir els nous reptes i desafiaments” i actualitzar les noves polítiques, però mantenint “una mateixa filosofia i tarannà”, sense oblidar que “les institucions són del poble i no dels partits polítics”

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací