La Generalitat edita un disc del ‘Betlem de la Pigà’ amb 23 peces en el 40 aniversari de les seues representacions

788

El Teatre Principal de Castelló acollirà demà la representació d’aquest quadre costumista que obri les portes al Nadal castellonenc

Actualitat Diària

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat juntament amb la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, el coordinador de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, el director del Cor de la Generalitat, Francesc Perales, i diversos representants de l’Associació Betlem de la Pigà, el disc ‘Betlem de la Pigà’, editat per Cultura de la Generalitat i el primer d’una nova col·lecció impulsada per la institució.

Segons el conseller Marzà, “la representació del ‘Betlem de la Pigà’ obri les portes al Nadal castellonenc. Aquesta representació implica moltes coses: cohesió social de la ciutat gràcies a la participació de tantíssimes persones. Fa colla. És cultura i tradició vives arrelades a un lloc molt concret: la nostra ciutat”, i ha afegit: “Per això aquest disc reforça que es conega més arreu de les comarques valencianes, ja que és un dels exemples més significatius d’antigues representacions nadalenques en el bagatge de la cultura tradicional valenciana”.

L’edició del disc musical s’emmarca en les celebracions del centenari del naixement de Matilde Salvador i els 40 anys de representació del ‘Betlem de la Pigà’, que es representarà demà al Teatre Principal de Castelló.

El titular de Cultura de la Generalitat ha explicat que “aquest material també és un homenatge a Rafael Lloret, que va ser director de l’obra durant més de 20 anys i un profund coneixedor de les manifestacions de la nostra cultura tradicional”. El conseller Marzà també ha assenyalat que “ara el guant de la direcció l’agafa Laia Porcar, la primera dona a dirigir aquest betlem viu i una professional del teatre”.

L’Institut Valencià de Cultura ha estat l’organisme encarregat de coordinar les diferents unitats artístiques que han aportat música i veu als 23 temes que l’integren.

Segons Marga Landete: “Pensem que el resultat té molta qualitat. No és el mateix la representació en viu que escoltar el ‘Betlem de la Pigà’ en un disc. S’ha fet una adaptació molt acurada per conservar la diversitat i la gran riquesa musical i lletrística d’aquesta peça creada per la gran Matilde Salvador i Miquel Peris”.

Cal recordar que el ‘Betlem de la Pigà’ es va representar per primera vegada al desembre de 1980 i és, sense dubte, la peça més popular de la compositora Matilde Salvador, no solament per l’èxit d’algunes de les nadales que inclou dins el repertori dels cors, sinó per la seua ràpida assimilació com a tradició cultural i festiva per la ciutat de Castelló, cosa que ha fet que continue escenificant-se ininterrompudament des de la seua estrena.

L’Associació Betlem de la Pigà ha col·laborat braç a braç amb Cultura de la Generalitat per a fer realitat aquest projecte amb la supervisió de textos.

El disc està a la venda als espais LLIG de la Generalitat i a la taquilla del Teatre Principal de Castelló, on demà es representarà aquest quadre costumista que obri les portes al Nadal castellonenc.

Detalls del contingut del disc

Aquest CD recull les músiques que formen part del ‘Betlem de la Pigà’, tant les creades per Matilde Salvador i el poeta Miquel Peris, com les músiques tradicionals triades per la compositora per a formar part de les representacions.

Estan interpretades pel Cor de la Generalitat Valenciana i músics especialistes en el repertori tradicional castellonenc: el dolçainer Pau Puig i el percussionista Jordi Sanç; el grup Ramell, especialitzat en la recuperació de peces populars, i la famosa rondalla Els Llauradors.

El CD inclou quinze peces corals i una per a rondalla i cor, així com quatre peces per a dolçaina i percussió, tres compostes per Matilde i una tradicional i tres peces tradicionals per a rondalla.

Va ser gravat al Palau de les Arts de València, al Conservatori Superior de Castelló i a Peníscola al llarg dels mesos de febrer, març i abril de 2019.

‘Nadala castellonenca’, interpretada per Els Llauradors, és una producció originalment apareguda al disc ‘Nadal mediterrani’, reproduïda ara amb l’autorització del grup.

Les partitures del ‘Betlem de la Pigà’ són inèdites i es conserven a l’arxiu de l’Institut Valencià de Cultura. El text de Miquel Peris està inclòs dins el seu llibre ‘Tríptic casolà’, publicat per la Societat Castellonenca de Cultura en 1978, que autoritza la seua reproducció en aquest CD.

En aquesta gravació s’ha tornat a les partitures i s’ha tractat d’interpretar la música tal com la va concebre Matilde Salvador abans de l’escenificació.

“L’espectacle ha desenvolupat unes característiques i unes necessitats específiques, ha pres vida pròpia, ha anat adaptant els materials originals i no tindria sentit evocar-lo o refer-lo amb uns intèrprets diferents dels habituals. En canvi, les partitures, com a punt de partida de la creació musical, admeten totes les lectures alternatives que puguem imaginar. Aquest ha estat el camí que hem triat amb el Cor de la Generalitat i en interpretacions encara més lliures, per Pau Puig i Jordi Sanç amb les dolçaines i les percussions, respectivament” ha apuntat Francesc Perales, director del Cor de la Generalitat.

Com a única excepció s’ha inclòs la ‘Nadala castellonenca’ en la versió del grup Els Llauradors, intèrprets de la peça al ‘Betlem de la Pigà’ des del dia de la primera representació de manera ininterrompuda.

En el disc s’ha variat l’ordre d’alguns temes. S’ha deixat la ‘Nadala de la crida’ després del ‘Ball de les panderetes’, segons estava previst originalment pels autors. Per acabar, el CD es tanca amb un muntatge inspirat en els apunts manuscrits de Matilde, tot i que no coincideix amb el final de la versió escènica.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací