La Comunitat supera des de l’aprovació de la llei de dependència la xifra de 100.000 persones ateses

389

Actualitat Diària

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana ha superat per primera vegada des de l’aprovació de la llei la xifra de 100.000 persones en situació de dependència ateses, segons ha anunciat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la presentació del balanç de gestió del sistema de la dependència dels últims cinc anys.

Oltra ha destacat que en aquests moments hi ha 103.326 persones ateses a través d’algun servei o prestació econòmica i s’ha aconseguit que en aquests moments 219 municipis de la Comunitat Valenciana estiguin resolent els expedients dins del termini de 6 mesos que estableix la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Des de l’inici de la passada legislatura “s’han incorporat al sistema 61.331 noves persones beneficiàries” gràcies a la gestió de 115.994 expedients, la qual cosa evidència, ha assenyalat la vicepresidenta, “el gran esforç que s’està realitzant en l’àrea de la dependència”.

Oltra ha afirmat que l’agilitació en la resolució d’expedients i en la incorporació, per tant, de nous beneficiaris al sistema es deu “al pla d’impuls dissenyat per la Conselleria amb l’objectiu de reduir el nombre de persones pendents d’atendre que hi havia al juny de 2015 i que aconseguia les 45.000 persones”, quantitat que en aquests moments s’ha reduït un 105%.

La vicepresidenta ha destacat també l’increment “any rere any” del nombre de sol·licituds, “138.986 sol·licituds presentades des de juliol de 2015”, una dada que, al seu judici, posa de manifest “l’augment de la confiança de la ciutadania en el sistema”.

Durant la seva intervenció, Oltra s’ha referit a la situació tan difícil que en aquests moments s’està vivint en els centres residencials de persones en situació de dependència, i ha anunciat que, per a fer front a la pandèmia i protegir els col·lectius més vulnerables, “es reforçaran les plantilles amb la incorporació de 369 professionals des d’el mes vinent de febrer i fins a setembre”, que es distribuiran entre centres residencials de persones majors, amb diversitat funcional i infància i adolescència.

Així mateix, el pressupost de la Conselleria per a 2021 contempla una partida per a millorar les ràtios de les residències públiques de persones majors amb la contractació de 130 persones d’atenció directa.

Inversió en la dependència

Respecte a la inversió en el sistema d’atenció a la dependència, Oltra ha incidit en el creixement del pressupost, “el doble que fa cinc anys”, la qual cosa ha permès passar de 429,5 milions en 2015 als 907,9 milions d’euros que es van destinar en 2020.

En aquest punt, la vicepresidenta ha posat l’accent que l’aposta per les persones en situació de dependència “és exclusivament autonòmica”, amb una escassa aportació per part del govern central, “molt lluny del 50% que estableix la llei”. Així, del total destinat l’any passat el Consell va aportar 798,7 milions d’euros enfront dels 109,1 del Govern d’Espanya.

D’altra banda, el sistema de valoracions implantat fa quatre anys per Igualtat ha permès incrementar també de manera constant i progressiva el nombre de valoracions. D’aquesta manera, amb 802 persones valoradoras enfront de les 17 que hi havia fa cinc anys, s’ha pogut passar de 8.623 valoracions en tot l’any 2014 a les 33.501 realitzades durant 2020, una xifra que puja fins a les 39.318 si es tenen en compte les revisions de grau.

Canvis en el model

Per a la vicepresidenta, els avanços constants i creixents en valoracions i resolució d’expedients són resultat “dels canvis produïts des de l’inici de la passada legislatura en la gestió del sistema”.

En aquest sentit, ha assenyalat que en matèria de personal no sols s’han reforçat els serveis de dependència de la Conselleria amb nous funcionaris, sinó també els serveis municipals “amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeti als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients”.

Així mateix, a més de pujar a màxims les prestacions econòmiques, els pagaments mensuals que es realitzen no sols per les nòmines sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat, que es paga d’una sola vegada, i a hereus s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.

Gestió del sistema durant la pandèmia

Durant la presentació del balanç, la vicepresidenta ha recordat que el sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana va continuar funcionant durant l’estat d’alarma decretat per la COVID-19, superant amb 7.399 expedients resolts durant els mesos de març, abril i maig, la quantitat de resolucions que es van gestionar en el mateix període de temps de l’any anterior i que va aconseguir els 6.955 expedients.

Aquesta gestió va ser reconeguda per l’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials en l’informe que elaboren i que va situar a la Comunitat Valenciana al costat de Canàries i Astúries com les úniques autonomies on va créixer el nombre de persones beneficiàries durant aquests mesos.

Finalment, la vicepresidenta ha assegurat que, amb un pressupost que creix un 6% enguany, es continuarà treballant “per a assumir nous reptes”, com la desinstitucionalització de les persones i per a aprofundir en una atenció domiciliària “integral, multidisciplinària, comunitària i moderna” a través dels programes CuideM, Menjar a casa i Major a casa, que per a enguany compten amb un pressupost de 31,8 milions d’euros, un 46% més que en 2020.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací