L’UPV FACSA-FOVASA premia els TFM y TFG centrats en la reutilització de residus

455

Actualitat Diària

Visibilitzar i posar en valor la recerca de l’alumnat de la Universitat Politècnica de València respecte al’economia circular referent al tractament de l’aigua i la gestió de residus. És l’objectiu dels premisde la Càtedra FACSA-FOVASA de la Universitat Politècnica de València que han arribat a la seva segona ediciói que distingeixen un treball fi de màster (TFM) i dos treballs final de grau (TFG).

Jorge García Martínez, enginyer industrial, en l’especialitat d’Utilització d’Energia, i màster per la UPV, ha guanyat el premi al millor TFM. El treball analitza l’aprofitament de l’oli usat per a aconseguir una estratègia d’economia circular en un centre de distribució de productes alimentosos.

Estratègia d’economia circular

Del centre de distribució sortiria inicialment l’oli per al seu ús en l’hostaleria. Una vegada usat es recolliriade nou per a tornar al centre de distribució on, finalment, s’utilitzaria per a la producció delfred requerit per les cambres frigorífiques de l’establiment. Utilitza una caldera de biomassa i una màquina d’absorció.

“Així s’aconsegueix establir una estratègia d’economia circular amb les seves conseqüents milloresmediambientals i econòmiques”, explica Jorge García. El director d’aquest treball ha estat el professor del Departament de Màquines i Motors Tèrmics en el Màster, Jaime Gimeno.

A més, en el seu TFM Jorge García Martínez desenvolupa específicament una altra alternativa: la utilització de pòsits de cafè per a la producció de fred del centre. També planteja diverses possibilitats del model relacionades amb la reducció de la pobresa energètica i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Millors treballo fi de grau

Els dos guardonats amb el premi al millor treballo fi de grau (TFG) han estat el TFG de Pablo Moreno és un projecte basat en economia circular. És la valorització i tractament del
residu generat en l’elaboració d’oli d’oliva en una almàssera. “Aquest tractament té dos aspectes molt positius: no sols aconsegueixes extreure polifenoles, que són un compost d’alt valor afegit en indústries com la cosmètica, farmacèutica o alimentària, sinó que aquest tractament suposa també una disminució de l’impacte d’aquest residu per al medi ambient”, explica Pablo Moreno que actualment estudia el MàsterUniversitari en Enginyeria Química en la UPV.

Les tutores de la seva TFG han estat les professores del Departament
d’Enginyeria Química i Nuclear de la UPV Silvia Álvarez Blanco i María Cinta Vicent Vela.

Pablo Moreno, que es vol dedicar al món de la recerca, recorda la indecisió a l’hora de triar
els seus estudis. “em vaig decantar per Enginyeria Química, que a poc a poc s’ha convertit en la meva vocació. A més, haver estudiat en la UPV ha estat un regal. L’estructura del grau és molt bona i hi ha moltes assignatures
pràctiques, sobretot en el laboratori, que ajuden moltíssim a adquirir les competències que necessitarem com a enginyers”.

L’altre guanyador, Ángel Muñoz Espinosa, també ha realitzat el seu TFG sobre els polifenoles que “són substàncies antioxidants que es troben presents en nombrosos grups de vegetals com els pèsols i llenties, begudes com el vi negre o llavors com el cacau o l’oliva. En el cas de l’elaboració d’oli d’oliva,
únicament el 2% dels polifenoles es queden en l’oli mentre que el 98% roman en els residus que es generen durant el procés.” Ángel Muñoz coincideix amb Pablo Moreno que “és interessant rescatar-los perquè tenen nombroses aplicacions en la indústria cosmètica, alimentària i farmacèutica pels beneficis que proporcionen sobre el cos humà”, explica Ángel.

Així el seu treball es va centrar també en una almàssera per a la “revaloració de residus en la producció de l’oli d’oliva per a recuperar polifenoles emprant membranes d’osmosi inversa”. Ángel Muñoz Espinosa és enginyer químic, grau que va estudiar en la EPS d’Alcoi. El tractament d’aigües és el camp que més li interessa
i en el qual va centrar els seus estudis. El professor Jaime Lora del Departament d’Enginyeria Química i Nuclear ha estat el seu tutor del TFG i la persona que li va impulsar a participar en aquests premis.

Dotació econòmica

Aquests premis estan dotats amb 800 € en el cas del millor TFM i amb 500 € cadascun dels millors TFG.

Amb aquests guardons la Càtedra FACSA-FOVASA de la UPV reafirma la seva aposta amb la promoció i desenvolupament d’accions de suport a la formació, la divulgació i la innovació en matèria d’economia circular, associada a la gestió de l’aigua i els residus.
FACSA és una empresa del Grup Gimeno que va ser fundada a Castelló l’any 1873 amb l’objectiu de dotar a la capital d’una moderna xarxa de distribució d’aigua potable. FOVASA és una empresa, també del grup Gimeno, especialitzada en la gestió integral de serveis relacionats amb el medi ambient, el manteniment integral, la neteja, la seguretat privada i el control d’accessos.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací