La bretxa salarial entre UE i valencians creix per segon any, el sou és un 28,7% menor en la Comunitat

600

Actualitat Diària

Com es va donar a conéixer fa unes setmanes en la primera part del Monitor Anual Adecco sobre salaris per a la Comunitat Valenciana, el salari mig valencià es troba en 1.491 euros bruts mensuals, després de créixer interanualment un 0,8%.

En aqueix primer lliurament es va analitzar la remuneració valenciana en el marc de totes les comunitats autònomes, per decils i des del punt de vista sectorial. Però, si conéixer aquests aspectes és important, no menys important és, en un món cada vegada més globalitzat, saber quina posició ocupa el salari valencià en un context internacional, especialment en relació amb els altres membres de la Unió Europea, de la qual tota Espanya forma part des de 1986.

És per això que l’Adecco Group Institute, el nou centre d’estudis i divulgació del Grup Adecco, presenta el segon lliurament del seu VII Monitor Anual Adecco sobre Salaris: la Comunitat Valenciana en el context europeu.

La remuneració valenciana dins de la Unió Europea

El salari mig ordinari brut en els 28 països de la Unió Europea és de 2.091 euros mensuals (un any arrere era de 2.000 euros), per la qual cosa la remuneració valenciana, de 1.491 euros per mes (+0,8%), resulta un 28,7% més baixa. Així la bretxa entre totes dues remuneracions ha crescut en l’últim any 2,7 punts percentuals (l’any anterior es va ampliar altres 2,8 p.p.), que és més del doble del que s’ha ampliat la bretxa salarial entre Espanya i Europa (+1 p.p.). En termes absoluts la diferència ha passat de 521 a 600 euros mensuals.

Malgrat el desavantatge en comparació amb la remuneració mitjana europea, la Comunitat Valenciana se situa en una situació intermèdia: hi ha 15 països europeus els salaris mitjans dels quals són inferiors al de l’autonomia valenciana, mentre que els restants 12 països tenen remuneracions mitjanes majors que ella.

Podem classificar els 28 països comunitaris en tres grups segons quin siga el nivell del seu salari mig mensual. En primer lloc, es compten dotze països amb un salari mig inferior a 1.000 euros per mes. Entre ells estan tots els socis comunitaris d’Europa de l’Est: Bulgària (428 euros), Romania (595 euros), Lituània (632 euros), Hongria (684 euros), Letònia (693 euros), -als quals la Comunitat Valenciana més que duplica amb el seu salari mitjà-, Polònia (756 euros), Croàcia (831 euros), Eslovàquia (863 euros), Estònia (874 euros), República Txeca (901 euros), Portugal (997 euros) i Grècia (999 euros). Fins i tot, malgrat incloure’ls en un mateix grup, hi ha diferències apreciables entre ells, ja que, per exemple, els salaris mitjans de Portugal i Grècia més que dupliquen el de Bulgària.

Hi ha altres nou països amb una remuneració mitjana de més de 1.000 euros, però de menys de 2.500 euros, que conformen el grup amb salaris intermedis. Entre ells es col·loquen Espanya i la Comunitat Valenciana, amb els seus 1.658 i 1.491 euros, respectivament. A més del nostre país i la nostra comunitat, s’integren en aquest grup Eslovènia (1.231 euros), Malta (1.285 euros), Xipre (1.290 euros), Itàlia (1.940 euros), Finlàndia (2.395 euros), França (2.415 euros), Regne Unit (2.441 euros) i Suècia (2.452 euros). Dins d’aquest grup també s’observen àmplies diferències, per exemple, els salaris mitjans de Suècia, Regne Unit i França dupliquen els d’Eslovènia i Malta.

Finalment, un grup de set països gaudeix de remuneracions de més de 2.500 euros per mes. Són els casos de Bèlgica (2.547 euros), Àustria (2.624 euros), Irlanda (2.673 euros), Holanda (2.695 euros), Alemanya (2.794 euros), Luxemburg (3.133 euros) i Dinamarca (3.150 euros). Aquest grup és més homogeni que els dos anteriors, ja que la diferència màxima és inferior al 25%.

Les dades anteriors indiquen que dins de la UE es dóna el cas de països el salari mitjà dels quals supera en més de 7 vegades la remuneració mitjana d’altres socis. El cas extrem és el que sorgeix de comparar les remuneracions mitjanes de Dinamarca (3.150 euros/mes) i Bulgària (428 euros/mes), que són separades per una bretxa de 2.722 euros mensuals. En un sol mes, un treballador mig danés cobra el mateix que un col·lega búlgar en més de 7 mesos.

Si ens restringim als 19 països que utilitzen l’euro com a moneda, les diferències són una mica menys marcades, però així i tot resulten molt àmplies. El salari mitjà de Luxemburg (3.133 euros), el major dins de l’Eurozona, és quasi cinc vegades més gran que el de Lituània (632 euros), que és el més sota de l’àrea.

Centrant-nos en el cas valencià, la seua situació relativa és de clar avantatge en comparació amb els països de l’Est d’Europa, però resulta desfavorable respecte dels països més avançats de la UE.

La bretxa salarial entre la Comunitat Valenciana i Alemanya aconsegueix 1.303 euros mensuals (15.636 euros anuals), la qual cosa implica que la remuneració valenciana resulta un 46,6% més baixa que la germana (s’ha ampliat un punt percentual en l’últim any, igual que la bretxa espanyola-alemanya, +1 p.p.). Aquesta diferència significa, per exemple, que un assalariat mig valencià necessita treballar 22 mesos i mig per a tindre un ingrés similar al que té un assalariat mig alemany en un any.

En canvi, la comparació és una mica més favorable respecte de França, encara que així i tot la diferència entre totes dues remuneracions mitjanes aconsegueix 924 euros per mes (11.088 euros anuals). Això significa que el salari mitjà a la Comunitat Valenciana és un 38,3% inferior al francés (ampliant-se la diferència en 47 euros mensuals respecte a l’any anterior, 1,1 punts percentuals).

Malgrat l’anterior, el nivell de les remuneracions en l’autonomia valenciana resulta envejable per a quinze països de la UE, més que duplicant el salari mitjà de cinc d’ells. Els casos extrems sorgeixen de la comparació amb Bulgària i Romania. En el primer cas, el salari mig valencià és 3,5 vegades major (1.491 i 428 euros/mes, respectivament), amb una diferència mensual de 1.063 euros (12.756 euros/any).

Per part seua, la remuneració mitjana de la Comunitat Valenciana multiplica per 2,5 la de Romania (1.491 i 595 euros/mes, respectivament). En aquest últim cas, la diferència mensual és de 896 euros (10.752 euros/any). Les xifres anteriors són equivals a dir que els diners percebuts per un treballador mig búlgar al cap d’un any és similar al que cobra un col·lega valencià en poc més de tres mesos. Al mateix temps, per a cobrar el mateix que un treballador mig romanés en un any, un assalariat a la Comunitat Valenciana necessita treballar menys de cinc mesos.

Sense aconseguir una magnitud tan àmplia, l’avantatge salarial de la Comunitat Valenciana és molt engruixada en comparació amb Portugal. En concret, el salari mig valencià supera en un 49,6% al del país lusità (997 euros/mes), la qual cosa es tradueix en una diferència de 494 euros mensuals (5.928 euros/any), ampliant-se aqueixa bretxa en 4,1 punts percentuals a favor del salari valencià.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací