La AVI finança un innovador tractament d’aigües residuals per a la reutilització en la indústria ceràmica

689

Actualitat Diària

La Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança un projecte d’I+D+i per a impulsar l’economia circular en la gestió del cicle integral de l’aigua en entorns industrials de la província de Castelló. L’objectiu és cobrir la demanda hídrica del sector ceràmic amb aigua regenerada en les estacions depuradores d’aigües residuals, reduint, per tant, el consum d’aigua d’aqüífer i promovent l’aprofitament de residus.

En concret, es desenvoluparà un nou tractament basat en la sinergia de tecnologies que permeta tractar les aigües d’eixida d’una depuradora amb la finalitat d’obtindre la qualitat òptima per a la seua utilització en la indústria azulejera.

Un consorci d’empreses i entitats d’I+D+i promou aquesta iniciativa, que s’ha batejat com Rewacer i que fins a 2021 disposarà d’ajudes de la AVI per un valor pròxim als 400.000 euros en el marc del seu programa d’impuls als projectes estratègics, així considerats per fer front a un problema d’alt impacte i interés general a través de l’acció conjunta i la cooperació de múltiples agents del sistema d’innovació.

Durant els pròxims mesos, Facsa, com a líder del projecte; Estudi Ceràmic, la Societat Anònima Miner Catalano Aragonesa (Samca), l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) i l’Institut Tecnològic d’Energia (ITE) estudiaran la viabilitat de reutilitzar aquest flux hídric en els processos industrials del sector ceràmic amb la finalitat de reduir la quantitat d’aigua que empren aquestes indústries per a la seua fabricació i protegir els aqüífers.

Planta pilot

Amb la finalitat d’optimitzar la qualitat de l’aigua i adaptar les seues característiques a les necessitats de la indústria ceràmica, Facsa validarà la nova tecnologia mitjançant una planta pilot que contempla diverses tecnologies. El ITC contribuirà amb el seu coneixement en tècniques avançades de membranes per al tractament d’aigües i sobre metodologies, tècniques d’anàlisi ambiental i del cicle hidrològic. Per part seua, el ITE fabricarà carbó actiu aplicable al tractament de compost orgànics i les empreses Estudi Ceràmica i Samca realitzaran proves a escala real de producció amb aigua regenerada.

Rewacer presenta, de fet, avantatges evidents per al medi ambient, atés que les empreses azulejeras utilitzen cada exercici al voltant de 9,5 hectòmetres cúbics aigua per a escometre la fabricació dels diferents tipus de paviments i materials ceràmics, l’equivalent al consum de tota la ciutat de Castelló durant un any. D’aquesta manera, el projecte contribuirà a reduir el consum d’aigua d’aqüífer i fomentarà, a més, la reutilització de recursos.

Aquest nou desenvolupament s’alinea, de fet, amb els reptes i solucions que va identificar el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular de la AVI, en el si de la qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat.

Entre les seues conclusions, aquest equip multidisciplinari ha subratllat la necessitat d’afavorir l’ús i aprofitament de l’aigua regenerada per a, entre altres finalitats, optimitzar la gestió dels recursos hídrics d’acord amb els principis de l’economia circular.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací